Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

«ΚΕΡΔΟΣ ΑΙΣΧΡΟΝ ΒΑΡΥ ΚΕΙΜΗΛΙΟΝ»: ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ, 668-584 Π.Χ., ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ 7 ΣΟΦΩΝ!

  Γράφει η Ευδοκία Σταυρίδου, 
Σκηνοθέτης, Συγγραφέας

«Πολλοί θα χάσουν από την επιδημία αυτή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τη δουλειά τους, ακόμη και την αξιοπρέπεια τους. Όταν τελειώσει όμως το κακό, κάποιοι μπορεί να μην επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή. Και να θέσουν νέες προτεραιότητες. Να καταλάβουν ότι το πιο πολύτιμο αγαθό δεν είναι το χρήμα, αλλά ο χρόνος. Να προβληματιστούν για τις επιλογές που έκαναν, για τους ανθρώπους που δεν τόλμησαν να αγαπήσουν, για τη ζωή που δεν τόλμησαν να ζήσουν. Ίσως, αυτή η σκληρή και βαθιά εμπειρία οδηγήσει κάποιους να εγκαταλείψουν όλα αυτά που μας χωρίζουν, μας αποξενώνουν, μας κάνουν να μισούμε ο ένας τον άλλον»
Ντέιβιντ Γκρόσμαν / Ισραηλινός συγγραφέας / Haaretz, 03/2020

Με τη λαιμητόμο της πανδημίας Covid-19 να αιωρείται ακόμα πάνω από τα κεφάλια μας, τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, και μη καταμετρημένη την ανθρώπινη δυστυχία, τη φτώχια, την απόλυτη οικονομική καταστροφή, τον όλεθρο, την απελπισία, τις αυτοκτονίες και οποιοδήποτε άλλο μαύρο πουλί φώλιασε στις ψυχές των ανθρώπων που επλήγησαν στον ύψιστο βαθμό ανήκοντας στην κατηγορία των μη προνομιούχων, ώστε να μην επηρεάζονται ποτέ και από τίποτα, ένα καινούργιο πλήγμα ήρθε για να ισοπεδώσει και τα ελάχιστα κεφαλάκια που τόλμησαν να σηκωθούν, να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψουν στον αγώνα της επιβίωσης.
«Ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφερόμενος στο «ράλι ανατιμήσεων» σε βασικά είδη στην αγορά.
Ο κ. Μίχαλος, έκανε λόγο για «μια τεχνητή αύξηση των τιμών, καθώς, όπως είπε γίνεται επίκληση κενών στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά τα lockdown λόγω πανδημίας». Η εξέλιξη αυτή «έρχεται να “παντρευτεί” και με μια ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στην ελληνική Οικονομία, λόγω και της έκρηξης στα ναύλα μεταφοράς – της τάξης του 525% το τελευταίο εξάμηνο – από την Ασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ».
Όπως είπε, ένα κοντέινερ 20 ποδών που μεταφέρει πρώτες ύλες από την Ασία, κόστιζε πριν 6 μήνες λιγότερο από 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια.
«Βλέπουμε ήδη το κύμα αυξήσεων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Περιορισμένα, αλλά το βλέπουμε ήδη», τόνισε, λέγοντας πως ανατιμήσεις καταγράφονται σε πολλούς κλάδους, και ειδικότερα στα τρόφιμα.
Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 10,5% στο τυρί, 20,06% στο γάλα, 12,07% στη ζάχαρη, 26,5% στον καφέ, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, έκρουσε τον κίνδυνο για μια επερχόμενη «παγκόσμια πληθωριστική τάση που θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία Οικονομιών όπως η ελληνική, αφού «δυστυχώς έχουμε εξάρτηση στον εισαγωγικό τομέα, καθώς δεν έχουμε μετασχηματίσει την αγορά μας σε πιο παραγωγική βάση» όπως επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άλλους εταίρους της ΕΕ, διότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο τουρισμός, βάλλεται λόγω της συγκυρίας με την πανδημία.[1]
Η πραγματικότητα σκληρή και αμείλικτη δεν αφήνει περιθώρια αναστροφής προς τα πάνω για όσους επλήγησαν στον μεγαλύτερο βαθμό.

«Τώρα που βρισκόμαστε στη σκοτεινή πλευρά του κόσμου
Οι θεοί θα είναι εκεί να δυναμώνουν την ελπίδα που έχουμε διαδώσει σε ολόκληρο το σύμπαν
Γι' αυτούς που αφήσαμε πίσω, την ιστορία κάθε ανθρώπου και εκείνη των αγαπημένων τους
Είναι ώρα να αναζητήσουμε έναν ύμνο αγάπης για τις ψυχές μας
Εν μέσω αυτής της ιστορικής απειλής, μια σύντομη έκρηξη φωτός δείχνει προς το μέλλον
Ας τραγουδήσουμε χαρούμενα αυτό το τραγούδι για το υπέροχο μέλλον
Αγκαλιασμένοι με βαθιά αγάπη και με τις προσπάθειες των ανθρώπων παντού στον κόσμο
Τώρα είναι η στιγμή να νικήσουμε, να φέρουμε την ειρήνη
Συγκεντρωθήκαμε για να αγαπηθούμε και ελπίζω να εκπληρώσουμε αυτή την επιθυμία
Έχει έρθει η στιγμή να πολεμήσουμε και να ξεπεράσουμε τη δυστυχία
Στο Covid-19 που μας εμποδίζει λέω Εξαφανίσου από αυτήν τη γη
Θα πολεμήσουμε
Θα πολεμήσουμε αυτό το φρικτό τέρας
Τώρα είναι η στιγμή να σταθούν οι άνθρωποι παντού στον κόσμο στα πόδια τους
Η βαθιά μου ευγνωμοσύνη πάει σε όλους αυτούς που ήδη πολεμούν».
Γιαγιόι Κουσάμα / Γιαπωνέζα καλλιτέχνις / To μήνυμα της Γιαγιόι Κουσάμα προς όλο τον κόσμο, 04/2020

Τι κρίμα που κάθε προσδοκία και επίκληση για αλληλεγγύη, για ανθρωπισμό, για συμπόνια, για ενσυναίσθηση, έσκασαν σαν πυροτεχνήματα δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα ολίγων δευτερολέπτων στον ουρανό της ελπίδας αφήνοντάς τον στο σκοτάδι της καπήλευσης.

Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;
κατά Μάρκον (η’ 36)

Ψιλά γράμματα για τους ισχυρούς του κόσμου που ορίζουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό τους κέρδος.

[1] https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1735591/k-mixalos-texniti-i-auksisi-timon-se-basika-eidi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.