Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

«FΙΑΤ JUSTITIA, ET PEREAT MUNDUS»: ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΙ ΑΣ ΧΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ-ΜΟΤΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓ.ΡΩΜ.ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΥ (1503-1564)

 Γράφει η Ευδοκία Σταυρίδου, 
Σκηνοθέτης, Συγγραφέας


01/03/2021

10/05/2021

19/05/2021

27/05/2021

28/05/2021

08/06/2021

14/06/2021

14/06/2021

15/06/2021

Μακρύς κι ατελείωτος ο θλιβερός κατάλογος παιδοφιλίας που καταγγέλλονται και αναμφίβολα πιο μακρύς κι ατέλειωτος ο κατάλογος όσων δεν καταγγέλλονται, από φόβο ή ντροπή. Τα στοιχεία αδιάψευστοι μάρτυρες της οδυνηρής πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που φαντάζει απίστευτη και πέρα ακόμα και από την πιο διεστραμμένη φαντασία. Σχεδόν καθημερινές καταγγελίες, μία δικογραφία κάθε σχεδόν τρεις ημέρες μόνο στην Αττική για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου.
Ο «παιδόφιλος» σύμφωνα με τις έρευνες των ψυχοθεραπευτών ενισχύει το εγώ του γιατί αντιλαμβάνεται το παιδί ως πλάσμα αδύναμο, που εξαρτάται από τους άλλους για την ικανοποίηση των αναγκών του, συνεπώς μέσω της δραστηριότητάς του αποκτά μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας, αισθάνεται πιο ισχυρός. Συνήθως μπορεί να διακρίνει τα ευάλωτα σημεία στην ψυχοσύνθεση του θύματός του και να τα εκμεταλλευτεί. Το παιδί μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ασταθή αίσθηση προσωπικής αξίας, φοβίες, κακές σχέσεις με τους συνομηλίκους ή με τους γονείς του . Μπορεί να κατηγορεί τον εαυτό του ή να αισθάνεται ανεπαρκές.
Πολλά θύματα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση σε μικρή ηλικία εμφανίζουν έντονο άγχος, με μορφή εσωτερικής δυσφορίας, φόβου, αισθήματος επικείμενου κινδύνου, ευερεθιστότητας ακόμα και προσβολών πανικού με συνοδά συμπτώματα όπως ιδρώτες, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία.
Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στον τρόπο σκέψης και στην αντίληψη, όπως όλοι όσοι πλήττονται από κάποιας μορφής κατάθλιψη, μπορεί να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση ,αφού απορροφώνται από τις καταθλιπτικές τους σκέψεις και δυσκολεύονται να προσέξουν τι γίνεται γύρω τους ή αδυνατούν να διαβάσουν. Πιθανές επιπτώσεις είναι η επιβράδυνση της σκέψης και η αναποφασιστικότητα.
Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται ψυχοκινητική επιβράδυνση , δηλαδή μια συνολική επιβράδυνση της σκέψης, του λόγου και των κινήσεων, οι κινήσεις του σώματος είναι αργές και η όλη εικόνα μπορεί να φθάσει να μοιάζει κατατονία.
Η άλλη όψη εμφάνισης μορφής κατάθλιψης, ως αντίδραση στην κακοποίηση είναι η ψυχοκινητική διέγερση που συνίσταται σε ανησυχία, εκνευρισμό, ένταση. Αυτού του είδους η έκφανση της κατάθλιψης έχει τα αντίθετα συμπτώματα, δηλαδή όσοι τη βιώνουν παραπονιούνται έντονα, φωνάζουν, τραβούν το δέρμα τους, τα μαλλιά τους, τα ρούχα τους.
Το πιο δυσάρεστο είναι να φθάσουν να νιώθουν χωρίς ελπίδα για το μέλλον ή την εξέλιξή τους ή ακόμα χειρότερα να αδυνατούν να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους. Οι πλέον ακραίες περιπτώσεις, ήτοι η πιο σοβαρή και επικίνδυνη επίπτωση είναι οι σκέψεις αυτοκτονίας ή τα ψυχωτικά συμπτώματα, κυρίως ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες.[1]
Τα αγγελούδια μας κινδυνεύουν, δυστυχώς τις περισσότερες φορές και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή από ανθρώπους του οικείου τους περιβάλλοντος. Πόσο εύκολο είναι να ασκείς την αισχρότερη μορφή κακοποίησης πάνω σε ένα αδύναμο πλάσμα; Στις ψυχούλες που φέρνουμε στον κόσμο και οφείλουμε να προστατεύουμε μέχρι τουλάχιστον την ενηλικίωσή τους. Ο μηχανισμός της κοινωνίας πρέπει να επιτέλους να αφυπνιστεί. Να προστατευθούν τα παιδιά. Η οικογένεια είναι ο πρώτος και βασικός πυλώνας προστασίας. Η μάστιγα έχει εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι γονείς φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης. Η σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας είναι ο μοναδικός τρόπος να νιώσουν ασφάλεια και να μπορούν χωρίς φόβο να μας εξομολογηθούν οτιδήποτε τα απασχολεί. Η δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρή για αυτές τις υποθέσεις. Οι ποινές να μετατραπούν σε ισόβια χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής.

[1] https://www.dikastiko.gr/rota-ton-dikigoro-sou/alexandra-mamma-paidofilia-to-trayma-ton-thymaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.