Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΟ ΘΗΡΙΟ!

  Νίκος Κωνσταντάρας

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης είναι εκτεθειμένο στην πιο μεταδοτική και ίσως πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που έχει αναπτυχθεί έως τώρα. Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 60% πιο μεταδοτική από την «Αλφα», η οποία ήταν 60% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του ιού που σάρωσε τον πλανήτη. Το καλό είναι ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας εναντίον και της μετάλλαξης «Δέλτα». Το κακό είναι ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Στη Βρετανία, όπου το 64% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η μετάλλαξη «Δέλτα» ευθύνεται για το 90% της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων COVID-19 τον τελευταίο μήνα, από 24,8 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις 23 Μαΐου σε 164,5 προχθές. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά ότι τον Αύγουστο η μετάλλαξη «Δέλτα» θα ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων και στην Ε.Ε. Τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη αυξάνει κατά 2,6 την πιθανότητα ανάγκης για νοσηλεία απ’ ό,τι η «Αλφα».
Αν σκεφθούμε ότι έως τώρα πάνω από το 75% των εμβολίων έχει χορηγηθεί σε 10 χώρες, και ότι οι 72 εκατ. δόσεις που δόθηκαν σε 125 φτωχότερες χώρες δεν καλύπτουν ούτε το 1% του πληθυσμού τους, κατανοούμε το μέγεθος του κινδύνου παγκοσμίως. Όπως μας δίδαξε ο κορωνοϊός, το πανανθρώπινο πρόβλημα είναι προσωπικό. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το ανθρώπινο κόστος και οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού αφορούν τον καθένα μας. «Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς. Μελλοντικές αλλαγές ίσως καταστήσουν άχρηστα τα όπλα που διαθέτουμε και μας πάνε πίσω στην αρχή», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους. «Η πανδημία δεν θα τελειώσει έως ότου ελεγχθεί η μετάδοσή της σε καθεμία χώρα». Οπως σημείωσε στη γενική συνέλευση του ΠΟΥ, σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των θανάτων εφέτος θα ξεπεράσει το σύνολο του 2020.
'Εως χθες, 29 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα. Την ώρα που αίρονται τα περισσότερα μέτρα προστασίας, βρισκόμαστε όλοι μέσα στο κλουβί με το θηρίο. 'Αλλοι με την πανοπλία του εμβολίου, άλλοι άθελά τους άοπλοι, άλλοι με την άποψή τους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.