Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΑΝΟ(Η)ΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ!

  Μάκης Πολλάτος

Δεδομένο πρώτο. Εδώ και 18 μήνες η Ελλάδα και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη μιας πανδημίας. Μιας σούπερ μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης η οποία μεταλάσσεται.
Πώς μπορεί να προφυλαχθεί ο άνθρωπος από την θανατηφόρα νόσο Covid; Η απάντηση είναι απλή: Με το εμβόλιο. Διότι τι είναι το εμβόλιο; Η ελεγχόμενη επιμόλυνση του πληθυσμού, ώστε να αναπτύξει αντισώματα που θα τον προετοιμάσουν ώστε αν κολλήσει να περάσει την ασθένεια με όσο το δυνατόν πιο ήπια συμπτώματα και να τον προστατεύσει από βαριά νόσηση, νοσηλεία και επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.
Στην εποχή που μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, όπου δυστυχώς ακόμη και άνθρωποι με παιδεία και κουλτούρα γοητεύονται από τα social media και κατακλύζονται από πληροφορίες που πολλές φορές δεν είναι διασταυρωμένες, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κάποιοι, χωρίς να έχουν ιατρικό λόγο για να το αποφύγουν, είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν επειδή λένε ότι δεν είναι σίγουροι για πιθανές επιπλοκές μακροχρόνια, ή επειδή φοβούνται μήπως κι αλλάξει το DNA τους, ή επειδή έχουν πειστεί δήθεν από τους ισχυρισμούς κάποιων άλλων τους οποίους μπορεί να μην γνωρίζουν καν. Τα social media δεν έχουν fact checking, ούτε και μπορούν να σταματήσουν την ραγδαία εξάπλωση μιας ανυπόστατης φήμης, ούτε και αποτρέπουν τους ψεκασμένους.
Διότι απλούστατα η κινητήριος δύναμη είναι τα like και η αναπαραγωγή, με σκοπό το περιεχόμενο ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, που είναι ο τρόπος ώστε τα συγκεκριμένα social media να αποκτήσουν επιρροή, την περισσότερη δυνατή διαφήμιση, άρα έσοδα και συνεπώς ισχύ. Οπότε μην περιμένετε ότι τα social media θα σταματήσουν εύκολα την «υπερμετάδοση» ανοησιών και αστήρικτων θεωριών.
Η ιατρική κοινότητα σε όλο τον πλανήτη, οι ειδικοί δηλαδή για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Κι όμως κάποιοι το αμφισβητούν. Και δεν εμβολιάζονται. Παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν τα διαθέσιμα εμβόλια για να εμβολιαστούν όλοι, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αντί να γίνεται μια συζήτηση για τα λάθη της Κομισιόν στην αγορά των εμβολίων που καθυστέρησαν κατά ένα με δύο μήνες την διάθεση μεγάλου αριθμού εμβολίων και άρα πήγαν πίσω την καμπάνια εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, ή για το γεγονός ότι παγκοσμίως η πανδημία και η διανομή των εμβολίων αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για εμπόριο ζάχαρης ή καφέ, έχουμε κολλήσει στη συζήτηση για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Που αν δεν γίνονταν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, το προσδόκιμο και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων θα ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό. Προφανώς υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια. Για λίγους, αλλά υπάρχουν. Και στη χώρα μας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον εμβολιασμό ή άλλοι κινδύνεψαν να πεθάνουν. Δυστυχώς όμως, σε μια πρωτοφανή περίοδο υγειονομικής κρίσης, σε μια πανδημία, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσες είναι οι απώλειες από την νόσο Covid και πόσο απείρως υποπολλαπλάσιες είναι οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό.
Δεν θέλουν κάποιοι να κάνουν το εμβόλιο; Αφήνουν στους άλλους την ευθύνη να χτίσουν τείχος ανοσίας; Θέλουν να περιμένουν μέχρι όλοι οι αμφισβητίες-ψεκασμένοι φίλοι και γνωστοί τους να σιγουρευτούν. Κανένα πρόβλημα. Ας μην κάνουν το εμβόλιο. Ας συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μην τρέχει τίποτα και ας πάρουν το ρίσκο να νοσήσουν και να αρρωστήσουν βαριά με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφασή τους. Τώρα γνωρίζουμε όλοι. Και τα εμβόλια υπάρχουν. Κι είναι αυτονόητο ότι οι υγειονομικοί και άλλες κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Όσοι δεν θέλουν, προφανώς είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους. Προφανώς η πολιτεία πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να πείσει κυρίως τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν. Και η κυβέρνηση έχει ευθύνη να σταματήσει τη διγλωσσία και τις αντιφατικές συμπεριφορές που προκαλούν σύγχυση.
Όμως έχουν ευθύνη και οι πολίτες. Κι αν αντί του εμβολίου θέλουν πάρτι και ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, ας γνωρίζουν τις πιθανές συνέπειες. Διότι ακόμη και η ανοησία, όταν μιλάμε για ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού, στο τέλος θα φέρει την ανοσία της αγέλης. Προφανώς όμως οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Οι άλλοι προφανώς έχουν αποφασίσει να παίξουν τη ζωή τους στα ζάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.