Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος*
Σκλήρυνση κατά πλάκας και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς διατροφικές οδηγίες για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων με ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς μπορούν να δράσουν προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Ποιες είναι οι κύριες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών της διατροφής και τι άλλο προσφέρουν στη διατροφή των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Ψάρια πηγές ω-3 λιπαρών και όχι μόνο
Τα ψάρια συγκαταλέγονται στα βασικότερα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας: Τόσο τα ψάρια όσο και ιχθυέλαια εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά, κύριο συστατικό των νευρικών μας κυττάρων.
Επιπρόσθετα, τα ψάρια είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος)και μαγνήσιο. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς και στην ‘απομάκρυνση’ της κούρασης και της έντασης των μυών.
Επιπλέον, η βιταμίνη Α που βρίσκεται στα ψάρια ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή ‘αμυντικών’ κυττάρων του αίματος.
Ξηροί καρποί: οι αντιπρόσωποι των ω λιπαρών του φυτικού βασιλείου
Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο γευστικοί, αλλά μας εξασφαλίζουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που είναι τα πλουσιότερα σε λίπος φυτικά τρόφιμα, αποτελούνται κυρίως από ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα καρύδια, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως τα φυτικά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.
Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, συστατικών που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και, ανάλογα πάντα με το είδος τους, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.
*Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD
Πηγή:http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.