Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΠΑΝΤΑ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΙ!

Δεν είναι παράξενο; ΄Oταν είμαστε μόνοι, αισθανόμαστε άδειοι, η ύπαρξη μας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα, στεναχωριόμαστε, νιώθουμε ημιτελείς και συνεχώς αναζητούμε για το άλλο μας μισό που θα μας αλλάξει την κατάσταση και θα δώσει φως και χρώμα στην ζωή μας. Η ειρωνεία, είναι ότι μόλις συνδέσουμε την ύπαρξη μας με κάποιο άλλο άτομο, νιώθουμε καταπιεσμένοι, είμαστε υπερφορτωμένοι με ευθύνες, διαφωνούμε και διαπληκτιζόμαστε και η ζωή μας παραμένει προβληματική και ανικανοποίητη. Δηλαδή είτε μαζί είτε μόνοι, πάντα έχουμε προβλήματα! 
Τι είναι αυτό; Mια κακόγουστη φάρσα του Θεού για να γελάει μαζί μας ή μήπως είναι η τάση που έχουμε προς την άρνηση με την οποία αντιμετωπίζουμε την ζωή μας; Η κάθε μας προσπάθεια να βελτιώσουμε την ζωή μας προς το καλύτερο, μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν επιδρά στην ουσία των προβλημάτων μας και δυστυχώς τα διατηρεί και με την πάροδο του χρόνου τα χειροτερεύει. Το φαινόμενο της αρνητικής αντιμετώπισης των πραγμάτων δεν το συναντάμε μόνο στις σχέσεις μας αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της ζωής και της προσωπικότητας μας. Όσοι από εμάς είμαστε αγχώδεις, συνεχώς ψάχνουμε την ασφάλεια και την σιγουριά στο κάθε τι που κάνουμε, πράγμα που τελικά αυξάνει το άγχος μας γιατί τίποτα σ αυτόν τον κόσμο δεν είναι απόλυτα σίγουρο και ασφαλές, ούτε αυτή η ίδια μας η ύπαρξη! Όταν βρούμε μια σχετική ασφάλεια, τότε η ζωή μας καταντάει βαρετή και αυτό μας δυσαρεστεί ακόμα περισσότερο από το άγχος και την ανασφάλεια. Δεν έχουμε χρήματα και κάνουμε τα πάντα για να τα αποκτήσουμε γιατί κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και όταν τελικά γίνουμε πλούσιοι είμαστε δυστυχισμένοι γιατί δεν ξέρουμε εάν οι άνθρωποι γύρω μας ,μας αγαπάνε γι αυτό που είμαστε ή μας προσεγγίζουν για τα λεφτά μας.
Το φαινόμενο αυτό ίσχυε και θα ισχύει όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο Επίκτητος είχε αναρωτηθεί: Γιατί πάντα στην ζωή κάτι μας λείπει; Χιλιάδες χρόνια αργότερα ο Μαρκ Τουαίην παρατήρησε πως η ζωή φέρνει την μια επιθυμία πίσω από την άλλη χωρίς ποτέ να μας ικανοποιεί πλήρως, ενώ ο Γερμανός φιλόσοφος Σοπενχάουερ είχε πει πως μέσα στον καθένα μας υπάρχει μονίμως ένα κενό το οποίο πάντα το γεμίζουμε με πόνο. Λύνουμε ένα πρόβλημα και κάποιο άλλο παίρνει την θέση του και σε αρκετές περιπτώσεις η επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος επιφέρει πολλά μικρότερα!
Τελικά αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να βάζουμε τον εαυτό μας να υποφέρει ένα συνεχές μαρτύριο που στην ουσία εμείς οι ίδιοι του το επιβάλλουμε. Η αγάπη, όχι η Πλατωνική, μάλλον αποτελεί το αντίδοτο σε αυτό το μαρτύριο της ύπαρξης μας, είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να καλύψει το κενό που αισθανόμαστε στην ψυχή μας. Η ερωτική αγάπη υπόσχεται να δώσει τέλος στο μαρτύριο της μοναξιάς μας και ακόμα και αν δεν το επιτυγχάνει πάντα δρα σας καταλύτης για να μετατρέψει το κενό μέσα μας σε άλλες μορφές άρνησης και αντίδρασης. Η συνεχής επιθυμία μας για αλλαγή ερωτικών συντρόφων είναι αποτέλεσμα αυτού του ανικανοποίητου της ύπαρξης μας που δυστυχώς με την συνεχή αλλαγή συντρόφων όχι απλά δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παντρεμένο ζευγάρι. Η σύζυγος είναι σοβαρή και δεν γελάει ποτέ και ο σύζυγος της έχει βαρεθεί μαζί της. Την χωρίζει λοιπόν και παντρεύεται μια ανεύθυνη, ανώριμη αλλά πάντα γελαστή και χαριτωμένη γυναίκα. Με την δεύτερη του γυναίκα δεν μπορεί να βασιστεί πάνω της, έχει την ευθύνη για τα πάντα και δεν μπορεί να της έχει εμπιστοσύνη για τίποτα. Πρακτικά, με το διαζύγιο και την εναλλαγή συντρόφου το μόνο που κατάφερε ήταν να αντικαταστήσει την βαρεμάρα που ένιωθε με την πρώτη του γυναίκα με την υπερυπεθυνότητα που έπρεπε να επωμιστεί με την δεύτερη του γυναίκα. Παρέμεινε ανικανοποίητος!
Ο μόνος τρόπος λοιπόν να γίνουμε και να μείνουμε ικανοποιημένοι από την σχέση μας είναι να φτιάξουμε μια καινούργια μορφή σχέσης με τον /την σύντροφο μας η οποία θα μας απαλλάξει από τα προβλήματα που μπορεί να βιώνουμε καθημερινά. Πως γίνεται αυτό; Θα πρέπει να ανακαλύψουμε την συντροφικότητα, το 'εμείς'! Πρέπει να ξεπεράσουμε το στάδιο στο οποίο μοιραζόμαστε απλά το σώμα ή τον χρόνο μας με τον/ την σύντροφο μας και να μάθουμε να μοιραζόμαστε τα όνειρα μας ,να κάνουμε κοινά όνειρα, να χτίζουμε το μέλλον, να προχωράμε στα ίδια βήματα με κοινούς στόχους και επιδιώξεις και να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Είναι καιρός να μάθουμε όχι απλώς να μιλάμε αλλά να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε τα κομμάτια της ψυχής μας ένα προς ένα.
Εάν αναλύσουμε τις συγκρούσεις στις σχέσεις μας με τον/ την σύντροφο μας θα δούμε ότι στην ουσία αυτό που συγκρούεται είναι η διαφορετικότητα των προσωπικοτήτων μας, είναι η διαφορετικότητα του αρσενικού από το θηλυκό που πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει. Το βασικό είναι να μπούμε μέσα στην ψυχολογία του / της συντρόφου μας και να διδάξουμε τον εαυτό μας να βλέπει τα πράγματα και από την δική του/ της οπτική γωνία. Όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε σταδιακά πρέπει να προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του/ της με τον τρόπο που αυτός/ αυτή θα το καταλάβει και θα το αναγνωρίσει και όχι με τον τρόπο με τον οποίο εμείς νομίζουμε ότι καλύπτουμε τις ανάγκες του/ της από την δική μας οπτική γωνία.
Πρέπει να μάθουμε να παντρεύουμε το γυναικείο με το αντρικό όραμα για την ζωή πρώτα μέσα στην ψυχή και το μυαλό μας και μετά να προχωράμε σε μια σοβαρή σχέση ή σε ένα γάμο. Οι επιτυχημένες σχέσεις δεν υπάρχουν από μόνες τους αλλά πίσω από κάθε επιτυχημένη σχέση κρύβεται πολλή δουλειά και ενδιαφέρον και από τους δύο συντρόφους. Την ευτυχία και την κάλυψη την επιτυγχάνουμε με προσπάθεια δεν μας έρχεται από μόνη της σαν Θείο δώρο. Αν αγαπάτε τον άνθρωπο σας, αν θέλετε να ξεπεράσετε όλα τα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν και σας προβληματίζουν στην σχέση σας ανοίξτε την ψυχή και την αγκαλιά σας, κάντε ένα βήμα πιο πέρα και κατανοήστε το πως νιώθει, το τι επιδιώκει, το πώς εκφράζεται και το τι ζητάει από εσάς και από την ζωή γενικότερα. Και αν και αυτός / αυτή με την σειρά τους λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μέρα με την μέρα η ζωή σας θα γίνει πιο όμορφη, λιγότερο πολύπλοκη, πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη προκλήσεις στόχους και ευκαιρίες. Ψάξτε βαθιά στην ψυχή σας και γνωρίστε τον δικό σας εαυτό. Βρείτε επιτέλους τι είναι αυτό που θέλετε ή έστω τι είναι αυτό που δεν θέλετε και φροντίστε να κάνετε τον / την σύντροφο σας να το καταλάβει.
Δεν είναι δύσκολο να ζήσετε το θαύμα αρκεί να κάνετε το πρώτο βήμα και να γεμίσετε μια για πάντα το κενό που νιώθετε στην ψυχή σας με μια δυνατή και πολυσύνθετη αγάπη που μπορεί και υπερνικά τα πάντα. Και τότε η ζωή σας δεν θα έχει πια προβλήματα αλλά θα γίνει το πιο όμορφο όνειρο σας. Και είναι υπέροχο να μπορείτε να ζείτε το όνειρο σας με τον άνθρωπο που αγαπάτε!


Πηγή: sxeseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.