Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
- Αποκλειστικά στο παρόν ιστολόγιο
Και μια παλιά παροιμία λέει: "η χαρούμενη ψυχή φαίνεται από τον τσέρα, από το χαμόγελό της κι από την καλημέρα. "Και μια δεύτερη λέει: "μάτια λαίμαργα, ψυχή χαμένη". Και μια τρίτη: "της ψυχής η λεβεντιά δεν είναι προίκα καθενός".
Η ισορροπία ανάμεσα στην ψυχή και την έκφραση των συναισθημάτων είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Πολλές φορές, έχουμε δώσει λανθασμένα μηνύματα για ανθρώπους και καταστάσεις μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους. Όμως, έχουμε συγχωρέσει, έχουμε αναγνωρίσει κάποτε την ανάγκη να αποβάλουμε από την ψυχή μας τα σκουπίδια και τις τοξικές σκέψεις;
Για να είμαστε χαρούμενοι και με καθαρή ψυχή, επιβάλλεται να αποκτήσουμε μια παιδεία αυτοκάθαρσης. Να βυθιστούμε στο δικό μας σκοτεινό κόσμο πρώτα, εκεί που εδρεύουν οι μαύρες σκέψεις μας και να τις καθαρίσουμε. Να τις πετάξουμε έξω από το μυαλό μας, πριν αυτές γίνουν τοξικές. Μπορούμε δύσκολα βέβαια, να μάθουμε να συγχωρούμε. Κανένας μας δεν είναι τέλειος. Όταν όμως μπούμε στη διαδικασία της συγχώρεσης, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος μας θα γίνει πιο ελαφρύς, απαλλαγμένος από διλήμματα και μνησικακία.
Η ψυχούλα μας είναι μία χώρα. Που έχει σύνορα, νόμους στρατό και κυβερνιέται. Από τον τρόπο που θα κυβερνηθεί, εξαρτάται τι συμπεριφορά θα βγάλει. Αν κυβερνηθεί από λαμπρά ιδεώδη, αν την περιτριγυρίζουν περισσότερο θετικές σκέψεις και αν γνωρίζει να συγχωρεί, τότε είναι μια λεβεντιά. Αντίθετα, αν απαιτεί συνεχώς, αν μισεί και αν ζηλεύει και το παραμικρό, θα είναι τόσο τοξική για το άτομο, που θα το ωθήσει σίγουρα σε αρρώστιες και άσχημη συμπεριφορά.
Να τη φροντίζουμε πρέπει. Να την προσέχουμε. Να της δίνουμε ανιδιοτελή τροφή, ιδεώδη, στόχους. Να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να είναι γνήσιοι ως προς τα συναισθήματά τους και αυθόρμητοι ως προς τη συμπεριφορά τους. Οι νόμοι της ψυχής είναι τα πρέπει και τα θέλω της. Ο στρατός της είναι η δύναμη που έχει. Και ο κυβερνήτης της είναι η καθαρότητα. Όσο πιο κοντά στη φύση της είμαστε, τόσο πιο καθαρή θα είναι. Και καθαρή ψυχή, σημαίνει ευτυχισμένος άνθρωπος.
Χαρούμενος άνθρωπος και γενναία ψυχή είναι συνώνυμα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ισορροπία μας. Γενναιότητα είναι να στεκόμαστε απέναντι στο λάθος και να το συγχωρούμε. Έτσι παίρνουμε χαρά γιατί δεν κουβαλάμε ένα ακόμα άχρηστο βάρος στη ψυχή μας. Και η ψυχή βαραίνει μόνο σε καταστάσεις που εγκλωβίζεται. Τότε έρχεται η συνείδηση και ορίζει το τι πρέπει να γίνει ή τι να διαλέξουμε.
Σας στέλνω λοιπόν την καλημέρα μου, με ένα πλατύ χαμόγελο και μία ακόμα σκέψη: το ΦΙΛΟΤΙΜΟ είναι το κλειδί μας. Το κλειδί που αρμόζει σε κάθε ΄Ελληνα και που καταφέρνει να ξεκλειδώσει τη ψυχή μας βοηθώντας την στην προσπάθειά της να μεγαλουργήσει.
*Πολιτικός Επιστήμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.