Υπάρχει λόγος που νιώθετε εξαντλημένοι και εύθικτοι μετά από έναν χωρισμό: η ραγισμένη καρδιά προκαλεί επιπτώσεις στο σώμα.
Αυτό, όμως, δυστυχώς παραβλέπεται συχνά, δηλώνει σχετικά ο Ronald A. Alexander, ψυχοθεραπευτής στην Καλιφόρνια και το Κολοράντο και συγγραφέας του βιβλίου, «Σοφό Μυαλό, Ανοιχτό μυαλό: Βρίσκοντας Σκοπό και Νόημα σε Καιρούς Κρίσης, Απώλειας και Αλλαγής». «Δεν είστε μόνοι αν μένετε στο κρεβάτι και νιώθετε αποκομμένοι από τον κόσμο», λέει ο Alexander. «Μία ραγισμένη καρδιά μπορεί να δημιουργήσει ένα συναίσθημα σαν να έχετε χάσει τον έλεγχο του εαυτού σας. Κλάματα και λυγμοί είναι συχνά, όπως και συναισθήματα μελαγχολίας, αλλά υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, επίσης».
Η αντιμετώπιση μίας ραγισμένη καρδιάς, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, συχνά οδηγεί το πρόγραμμα του ύπνου σε χάος. Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, είναι συνηθισμένες για κάποιον που χώρισε πρόσφατα, σύμφωνα με τον Alexander. To στρες από έναν χωρισμό μπορεί να σας κρατά σε υπερένταση, παρεμβαίνοντας στις βιολογικές διαδικασίες που κανονικά σας βοηθούν να κοιμηθείτε στο τέλος της ημέρας. «Όταν υποφέρετε από ραγισμένη καρδιά, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσετε το μυαλό σας, να το κλείσετε και να ξεκουραστείτε», λέει ο Alexander και προσθέτει ότι το άγχος και οι αυξημένοι παλμοί συχνά συμβαδίζουν με μία ραγισμένη καρδιά.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λύπη και η θλίψη μιας ραγισμένης καρδιάς μπορεί να πλημμυρίσει το νευρικό σύστημα. Είναι πολύ φυσιολογικό για αυτή την κατάσταση υποδιέγερσης να προκαλέσει αισθήματα απώλειας ελέγχου», σημείωσε επίσης.
Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, ο χωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, ή η καρδιομυοπάθεια Takotsubo, όπως περιγράφηκε για πρώτη φορά στην ιαπωνική ιατρική βιβλιογραφία τη δεκαετία του 1990, είναι μία προσωρινή καρδιακή πάθηση που μοιάζει και την αισθάνεται κανείς σαν την καρδιακή προσβολή και συχνά προκαλείται από αγχωτικές καταστάσεις, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου ή ένας χωρισμός.
Η Harmony Reynolds, καρδιολόγος στο Ιατρικό κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μιλώντας στην αμερικανική HuffPost δήλωσε ότι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς διαγιγνώσκεται σε περίπου 1 έως 2% των ασθενών που πηγαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Όπως εξηγεί η ίδια, οι αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις εξετάσεις αίματος ατόμων με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι παρόμοιες με αυτές των ασθενών με ήπια καρδιακή προσβολή, παρόλο που οι καρδιακές αρτηρίες παραμένουν ανοικτές (σ.σ.: στην καρδιακή προσβολή οι αρτηρίες του ασθενούς φράζουν).
«Οι ασθενείς με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς παρουσιάζουν επίσης εκτεταμένες ανωμαλίες στη λειτουργία του μυός της καρδιάς κατά τη διάρκεια του επεισοδίου», εξηγεί η Reynolds και συνεχίζει: «Η δυσλειτουργία του καρδιακού μυός ανακάμπτει πλήρως στους επιζώντες σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Δυστυχώς,οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων».
Η Reynolds ηγήθηκε πρόσφατα μίας 20ετούς μελέτης που έδειξε ότι η κατάσταση αυτή χτυπά κυρίως και με πιο έντονοτρόπο τις ηλικιωμένες γυναίκες. «Τουλάχιστον 6.000 περιπτώσεις του συνδρόμου εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και έως το 90% των ασθενών είναι γυναίκες, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση», είπε στην HuffPost.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς; Η Jeanine Romanelli, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Lankenau στο Wynnewood της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες, όπως καρδιακές παθήσεις, θρόμβους αίματος ή εμφράγματα, πριν διαγνώσουν και θεραπεύσουν το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.
«Προσεγγίζουμε τη θεραπεία όπως κάνουμε με την καρδιακή ανεπάρκεια, χρησιμοποιώντας αραιωτικά αίματος, αναστολείς ACE και βήτα αναστολείς», ανέφερε. «Και επειδή το 10% των ασθενών που είχαν ένα επεισόδιο συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς παρουσιάζουν και δεύτερο επεισόδιο, είναι σημαντικό για εμάς να παρακολουθήσουμε την πρόοδο του ασθενούς χρησιμοποιώντας και υπερήχους».
Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα
Δυστυχώς, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μερικά μπολ παγωτό για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τον πρώην σας. Η Romanelli προτείνει το ενδεχόμενο να επιστρέψετε σε συνήθειες που σας βοήθησαν να αποβάλλεται το στρες στο παρελθόν και να τις κάνετε σε μεγαλύτερο βαθμό.
«Οι ανθυγιεινές τεχνικές αντιμετώπισης όπως το ποτό ή το φαγητό μπορεί να θέσουν την καρδιά σας σε κίνδυνο για αυτό προσπαθήστε να στραφείτε σε διεξόδους που ανακουφίζουν ή βοηθούν να καταπολεμήσετε το άγχος», είπε. «Διαλογισμός, βαθιές αναπνοές, γιόγκα ή ακόμα και ένα διάλειμμα από τα social media με έναν φίλο ή ένα βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσουν».
«Οι ανθυγιεινές τεχνικές αντιμετώπισης όπως το ποτό ή το φαγητό μπορεί να θέσουν την καρδιά σας σε κίνδυνο για αυτό προσπαθήστε να στραφείτε σε διεξόδους που ανακουφίζουν ή βοηθούν να καταπολεμήσετε το άγχος», είπε. «Διαλογισμός, βαθιές αναπνοές, γιόγκα ή ακόμα και ένα διάλειμμα από τα social media με έναν φίλο ή ένα βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσουν».
Και μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η τεχνική των βαθιών αναπνοών μπορεί να σας βοηθήσει όταν αισθάνεστε ότι πάτε να χάσετε τον έλεγχο, όπως ακριβώς και ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο την κρίσιμη στιγμή. «Αναπνεύστε, πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο για υποστήριξη, ζητήστε συμβουλές ή κάντε μία μεγάλη βόλτα», προτείνει και ο Alexander. «Αν μπορείτε, πάτε να περπατήσετε σε ένα μέρος με νερό. Όταν η καρδιά σας είναι ραγισμένη, το να βλέπετε απλά το νερό να κυλάει μπορεί να σας κάνει ασυναίσθητα να συνειδητοποιήσετε ότι όλα αλλάζουν και τίποτε δεν παραμένει το ίδιο. Η καρδιά ραγίζει και θα αισθανθείτε λύπη, αλλά προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι και αυτό θα περάσει».
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά)
HuffPost GreeceNewsroom
Πηγή: http://www.akappatou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.