Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΖΗΤΑΝΕ 21 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Σε ερώτηση που συνυπογράφουν 21 βουλευτές της Ν.Δ. ζητάνε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επιβεβαιώσει ότι πέρα από την ετήσια υποβολή του «πόθεν έσχες» οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης δεν εξαιρούνται από το νόμο 4065/2012 αλλά ελέγχονται κατά τον ίδιο τρόπο αναδρομικά και υποχρεωτικά για την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στο κείμενο της ερώτησης την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, οι βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ότι η σημασία ελέγχου από ειδικό σώμα του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έχει επανειλημμένως τονιστεί από την κυβέρνηση και έγινε πράξη με το νόμο 4065/2012. Ωστόσο σημειώνουν πως ούτε στον εν λόγω νόμο αλλά ούτε και στη τροπολογία που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2014 δηλώνεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα, πρόβλεψη η οποία ωστόσο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς: - τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.»
Η σημασία ελέγχου από ειδικό σώμα του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έχει επανειλημμένως τονιστεί από την κυβέρνηση.
Ήδη από το 2012 έπειτα από πρόταση της Ν.Δ., η Βουλή των Ελλήνων με το νόμο 4065/2012 τροποποίησε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (ν.3213/2003) προβλέποντας τον αναδρομικό έλεγχο των προσώπων με κρίσιμη δημόσια ιδιότητα από το 1974 έως το 2012.
Τον Μάρτιο του 2014 με την τροπολογία 1277/47 η οποία και υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο του νόμου 4251/2014, δόθηκε εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Στη τροπολογία ωστόσο δεν αναφέρεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα, πρόβλεψη η οποία ωστόσο θεωρείται αυτονόητη σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου.
Με βάση τα παραπάνω και καθώς η παρούσα ρύθμιση συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ζωή του τόπου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Να επιβεβαιώσει ότι πέρα από την ετήσια υποβολή του «πόθεν έσχες» οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης δεν εξαιρούνται αλλά ελέγχονται κατά τον ίδιο τρόπο αναδρομικά και υποχρεωτικά για την περιουσιακή τους κατάσταση.

Οι υπογράφοντες βουλευτές:
Καράμπελας Γιάννης (Νομός Βοιωτίας)
Δήμας Χρίστος (Νομός Κορινθίας)
Βλαχογιάννης Ηλίας (Νομός Τρικάλων)
Ταμήλος Μιχαήλ (Νομός Τρικάλων)
Σταμενίτης Διονύσης (Νομός Πέλλας)
Γεωργαντάς Γεώργιος (Νομός Κιλκίς)
Καρανάσιος Ευθύμιος (Νομός Χαλκιδικής)
Τζαμτζής Ιορδάνης (Νομός Πέλλας)
Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα (Νομός Πιερίας)
Κυριαζίδης Δημήτριος (Νομός Δράμας)
Σκρέκας Κωνσταντίνος (Νομός Τρικάλων)
Καραμανλή Άννα (Β΄ Αθηνών)
Κεφαλογιάννης Ιωάννης (Νομός Ρεθύμνου)
Βεσυρόπουλος Απόστολος (Νομός Ημαθίας)
Κόνσολας Εμμανουήλ (Νομός Δωδεκανήσου)
Μακρή – Θεοδώρου Ελένη (Νομός Φθιώτιδας)
Δεικτάκης Γεώργιος (Νομός Ηρακλείου)
Βλάχβεης Μενέλαος (Νομός Σερρών)
Πασχαλίδης Ιωάννης (Νομός Καβάλας)
Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Νομός Φθιώτιδος) 
Σενετάκης Μάξιμος (Νομός Ηρακλείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.