Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO-ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!


-Δεν υπάρχει πύλη για τέταρτο θάλαμο στον τάφο της Αμφίπολης;
-Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε επιδαπέδιο σφράγισμα
-Ανησυχία στους ειδικούς από το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το θύρωμα που πίστευαν ότι υπήρχε
-Δυο λεπτά η διάρκεια του βίντεο που μας βάζει μέσα στον τάφο και δείχνει τις ανασκαφικές εργασίες
-Η συγκινητική στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού με την Περσεφόνη
-Στην δημοσιότητα και τα σχέδια του αρχιτέκτονα για την αποκατάσταση των σφιγγών
-Βρέθηκε κομμάτι από τον λαιμό της δεύτερης σφίγγας
ΔΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ
Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει ένα σημείο της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και το οποίο αναφέρει ότι τελικά δεν βρέθηκε πόρτα στον τρίτο θάλαμο όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά:
"...Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο. Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου".
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορεί να σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι έπεσαν σε αδιέξοδο; Ότι ο τάφος τελειώνει εκεί; Αυτό που κάνει τους περισσότερους να ελπίζουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο, είναι ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χωμάτινος όγκος για να αφαιρεθεί.
Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου να είναι οριζόντιος τοίχος σφράγισης, με δεδομένο ότι είναι ευτελές συγκριτικά με την πολυτέλεια του υπόλοιπου τάφου. Όπως τόνισε η Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: ""Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα".
Στην δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα όπως τονίζεται τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν. Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

Το βάθος του τρίτου θαλάμου - τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Τα φτερά των σφιγγών βρέθηκαν κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας - καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Επίσης σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι ανασκαφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: το γεγονός ότι το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου.
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο έχει ακόμα άμμο και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του.
Σήμερα πάντως, για πρώτη φορά δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού ένα συγκλονιστικό βίντεο μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης που απεικονίζει τις ανασκαφικές εργασίες από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού! Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων είναι αμοντάριστο με φυσικούς ήχους.
Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς τους αρχαιολόγους να απομακρύνουν μεγάλους όγκους χωμάτων από το εσωτερικό του τάφου, να τους κοσκινίζουν αλλά και την συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ
ΠΗΓΗ: NEWSIT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.