Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

''ΓΕΦΥΡΕΣ'' ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!

“ΓΕΦΥΡΕΣ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου 
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου «Γέφυρες» έκλεισε αυλαία την Κυριακή 5 Οκτωβρίου με σύζευξη της μαγείας της Έβδομης Τέχνης με την τελετή απονομής των βραβείων “Χρυσός Πήγασος”, του αθλητισμού και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την διεξαγωγή του 1ου Ημιμαραθωνίου “ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ-Σύζευξη Αρχαιολογικών Χώρων Αρχαίες Θέρμες Λουτρακίου-Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας”.
Τη τελετή στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου παρουσίασε η Σταρ Πελοπόννησος 2013 Χριστιάνα Καρνέζη. Η επιμέλεια των γραφικών και ο σχεδιασμός της φετινής αφίσας του φεστιβάλ έγινε από την Global Arts. Το “Χρυσό Πήγασο” φιλοτέχνησε ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος. Η τελετή άνοιξε με τον Ηλία Κουμπούνη και επίδειξη γιόγκας γέλιου.
Ακολούθησε ένα εορταστικό αφιέρωμα με χορούς από την Μικρά Ασία από το χορευτικό τμήμα Μελαγκαβί του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου. Τις φορεσιές παραχώρησε το βεστιάριο της Κατερίνας Βάλβη - Νίκης Αγιασματζή.
Έξι ταινίες μεγάλου μήκους διαγωνίστηκαν για τον «Χρυσό Πήγασο».
Ο Χρυσός Πήγασος, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ για την καλύτερη ταινία καθώς και το βραβείο κοινού απέσπασε ο «Κοινός Παρονομαστής» του Σωτήρη Τσαφούλια. Έλαβε συνολικά 5 βραβεία. Α 'Ανδρικού Ρόλου, Μουσικής, Σεναρίου, Βραβείο κοινού και τέλος το βραβείο καλύτερης ταινίας "ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ".
Το Βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον David Martinez για την ισπανική ταινία «Flow».
Η βρετανική ταινία “Shadow Gene” του Mark Norfolk έκανε παγκοσμια πρώτη εμφάνιση στο φεστιβάλ “Γέφυρες” κι απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ και το βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την Νορβηγίδα πρωταγωνίστρια Elisabeth Dahl.
Το βραβείο Πρώτου Ανδρικού ρόλου μοιράζονται οι Αντώνης Αντωνίου από τον “Κοινό Παρονομαστή” με τον Juan del Santo, για το “Flow”. Το βραβείο Φωτογραφίας μοιράζονται οι Ζαφείρης Επαμεινώνδας για “Το Δένδρο και η Κούνια” και ο Jose Martin Rosete, για το “Flow”.
Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη με ταινία μεγάλου μήκους δόθηκε στη Μαρία Ντούζα για την ταινία της “Το Δένδρο και η Κούνια”. Η ίδια ταινία πήρε και το βραβείο καλύτερων σκηνικών για τον Τζιοβάννι Τζανέτης και των κοστουμιών για την Νικόλ Παναγιώτου.
Το βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής απενεμήθηκε στην Alison Scarff για το “Sodium Party” από την Ιρλανδια.
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους βγήκε το «Πέντε τρόποι να πεθάνεις» της Ντάινα Παπαδάκη. Το βραβείο καλύτερης σπουδαστική ταινίας απέσπασε η ταινία μικρού μήκους «Το κασκώλ» του Χρήστου Στάμου. Το βραβείο «Εμείς μπορούμε» (αφορά ταινίες για άτομα με ειδικές ικανότητες) κέρδισε η ταινία «Επιζώντες» της Μαρίας Γιαννούλη ενώ καλύτερη ταινία για την αρχαιότητα κηρύχθηκε το «Πέρασμα στην Ιστορία» του Γιάννη Λαπατά.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης απέσπασε το «Οδοιπορικό στα βήματα της μητέρας μου» της Dina Rosenmeier.
Καλύτερη Φωτογραφία σε ταινία μικρού μήκους πήρε ο Βαγγέλης Ρήγας για την κωμωδία “Ένας άνδρας ερωτεύτηκε”. Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε ταινία μικρού μήκους δόθηκε στον Saul Cantero για την ταινία του “La solitude” από το Μεξικό.
Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους απέσπασε η “Θεραπεία Τιμής" του Μιχαήλ Μαυρομούστακου.
Το βραβείο κοινού ταινίας μικρού μήκους κατέκτησε η σπουδαστική ταινία “Στο Τέλος του Δρόμου” της Δήμητρας Μερζάκη από το κινηματογραφικό εργαστήριο του Θόδωρου Μαραγκού.


Οι τρεις ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές για τις διάφορες κατηγορίες ταινιών του φεστιβάλ αποτελούντο από τους Vivek Singhania-παραγωγό, Thom Palmen-σκηνοθέτη και παραγωγό, Rajesh Kumar Singh-κινηματογραφιστή και κριτικό ταινιών, Γιώργο Τζαβάρα-σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου, Αλεξία Καλογεροπούλου-ακαδημαϊκό, Φωτεινή Βαμβούκη-ηθοποιό και συγγραφέα, Διαμαντοπούλου Παρασκευή-σχεδιάστρια, Μιχάλη Κικριλή-ψυχολόγο και Ελένη Μπινιάρη-σεναριογράφο.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους οι αντιδήμαρχοι Παιδείας, Πολιτισμού κι Αθλητισμού του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Σταύρος Κεφάλας και ο Τάσος Σακελλαρίου αντίστοιχα, καθώς και οι σκηνοθέτες, ηθοποιοί κι άλλοι συντελεστές των ταινιών που βραβεύθηκαν.  

Το πρωινό της Κυριακής 5 Οκτωβρίου κοινό κάθε ηλικίας και αθλητές είχαν κατακλείσει τον χώρο του Ηραίου Περαχώρας όπου γινόταν ο τερματισμός του 1ου ημιμαραθωνίου "ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Σύζευξις αρχαιολογικών χώρων - Αρχαίες Θέρμες Λουτρακίου - Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας" σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Οι Φίλοι του Αρχαιολογκού Μουσείου Περαχώρας πρόσφεραν το παραδοσιακό μπουλουγούρι κι άφθονο κρασί σε όλους. Η εθελοντική ομάδα Εκδρομή της Αγάπης οργάνωσε δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου για μικρούς και μεγάλους.

Οργανωτική επιτροπή «ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ»:
1. Πρόεδρος: Πέτρα Τερζή: Διευθύντρια/ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας–Πελοποννήσου «Γέφυρες».
2. 1ος Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Θώδης: Εκπρόσωπος Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Βουλιαγμένης.
3. 2ος Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Πρωτοπαππάς: Εκπρόσωπος Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.
4. Μέλη: Ιωάννης Β. Καραπανάγος: Υποστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας.
Ζωή Γερουλάνου: Πρόεδρος Σωματείου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.
Φίλιππας Θυμής: Εκπρόσωπος Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου.
Παναγιώτης Παππάς: Εκπρόσωπος Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας.
Κων/να Ράπτη Θώδη: Εκπρόσωπος Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείων Περαχώρας.
Τάσος Σακελλαρίου: Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού κι Αθλητισμού του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Τεχνική επιτροπή αγώνα:
1. Πρόεδρος: Δημήτρης Καραχρίστος: Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου.
2. Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Β. Καραπανάγος: Υποστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας.
3. Μέλος: Κώστας Παπαδημητρίου: Εκπρόσωπος Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.


Με απεριόριστη εκτίμηση κι ευχαριστίες στους υποστηρικτές, στους χορηγούς, στους εθελοντές, στον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου, στον Σύλλογο Πυροπροστασίας Δασών και στον Κύκλο Συναντήσεων Νεολαίας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, στον Εξωραϊστικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο του Φλοίσβου Λουτρακίου, στο ΕΚΑΒ, στις αθλήτριες, στους αθλητές και στους συνδιοργανωτές του 1ου Ημιμαραθωνίου με τους οποίους δράσαμε ως ενωμένη ομάδα, πέρα από τη διαφορετικότητα του καθενός.


Ο σκοπός του εορταστικού τριημέρου “ΑΘΛΟΣ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ” 3-5 Οκτωβρίου, με ημερίδα "Ο Αθλητισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", προβολές ταινιών και του ημιμαραθωνίου, ήταν η τιμητική συμμετοχή αθλητών, επιστημόνων, παιδιών και πολιτών για τη Σύζευξη σημαντικών Αρχαιολογικών Χώρων κι άλλες δράσεις φορέων σχετικές με την Ευεξία και το Ευ ζην. Στόχος μας είναι η συνέχιση της διεξαγωγής λαϊκών αγώνων, ώστε να προβληθεί η αξία της άθλησης στην καθημερινή ζωή και να έρθει η άθληση και το τρέξιμο πιο κοντά σε αθλητές, θεατές και πολίτες. Επίσης η εμφύσηση του πνεύματος και των αξιών όπως του “ευ ζην”, του “ευ αγωνίζεσθαι” στους νέους κι η προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών θησαυρών τους τόπου μας.

Πέτρα Τερζή
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής “'Αθλος + Ενέργεια” & Δ/ντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “Γέφυρες”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.