Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ!

Με διαφορά μόλις δυο ημερών απλώθηκαν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αναπαριστά με αριθμούς τα δεινά και την κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας τα τελευταία χρόνια, και της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης(CRT), που περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης σε φυλακές και κέντρα κράτησης της επικράτειας.
Την ίδια ώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάχονται, με αστειότητα, στα χαρακώματα για το ποιος θα χρεωθεί το φιάσκο με την απόπειρα ελεύθερης εξόδου στην παγκόσμια χρηματαγορά. Σε σημείο που να σκέφτεται κανείς ότι η εκδήλωση πρόθεσης επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση μόνο και μόνο για να χρεωθεί η αποτυχία στην αντιπολιτευτική αβεβαιότητα. Διαφορετικά, πως πάει και σπάει κανείς τα μούτρα του αν δεν θέλει να δείξει προς τα έξω πως «αν έσπασαν τα δικά μου, φανταστείτε πως θα κάνουν τα δικά του.»
Ενώ λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ απλώνει το οικονομικό ανάγλυφο της τελευταίας τριετίας που σοκάρει και ως πίνακας, γιατί το αληθινό σοκ το υφίστανται όσοι υποφέρουν για να στεγαστούν, να θερμανθούν, να σιτιστούν, να γιατρευτούν, η CPT πλασάρει μια ακόμη έκθεση κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλείστων σε φυλακές και χώρους κράτησης γενικότερα.
Αυτή η επιτροπή «για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της ταπεινωτικής μεταχείρισης και τιμωρίας», όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και φορείς εκφράζουν, κατά καιρούς τις τελευταίες δυο δεκαετίες, την κατάσταση που συναντούν στους επιθεωρούμενους και άρα εκτάκτως προετοιμασμένους προς το καλύτερο, χώρους. Κάθε φορά μια από τα ίδια και χειρότερα. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές ποτέ δεν ανέπτυξαν σχετική κουλτούρα αλλά και ούτε τους διατέθηκαν πόροι για πολιτικές που να αρμόζουν στα ανεπτυγμένα στάνταρτ.
Ούτε στα χρόνια προ «χρεοκοπίας», λιτότητας και δημοσιονομικής συμπίεσης επιτεύχθηκαν αυτά τα προαπαιτούμενα. Πόσο μάλλον τώρα που, για παράδειγμα ολόκληροι νομοί μένουν χωρίς στοιχειώδη νοσοκομειακή κάλυψη να συγκινηθεί το κράτος και η κυβέρνηση για όσα κι αν τους καταλογίζουν οι ελεγκτές. Και είναι σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στις φυλακές ή στα κέντρα κατ ευφημισμόν προσωρινής και ενίοτε μόνιμης κράτησης μεταναστών και μάλιστα γυναικών ή ανηλίκων.
Η έκθεση είναι βασισμένη σε επιθεωρήσεις του ’13 και καταγγελίες που εξετάστηκαν το ίδιο διάστημα, ενώ γίνεται λόγος για συστάσεις που έγιναν από το ’12 και δεν ελήφθησαν υπόψη. Εκείνη την περίοδο, μετά τις εκλογές, μπήκε σε εφαρμογή το περιβόητο πρόγραμμα, «Ξένιος Δίας » που γέμισε με ανθρώπους τα κοντέινερ της Αμυγδαλέζας και άλλους χώρους κράτησης. Οι πολιτικές σκοπιμότητες της περιόδου, εξυπηρετήθηκαν αλλά τα κέντρα είναι πια γεμάτα με ανθρώπους των οποίων η κράτηση παρατείνεται, με νομικές ακροβασίες πέραν του ανωτάτου ορίου του 18μηνου σε κάθε περίπτωση.
Και νέες ιστορίες ντροπής προφανώς εκτυλίσσονται, που θα περιληφθούν στις επόμενες εκθέσεις οργάνων της Ευρώπης ή του ΟΗΕ. Και δεν αποκλείεται να παραληφθούν από μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η σημερινή αντιπολίτευση. Που παρέμενε επί χρόνια στο ποσοστό του 3% ίσως και εξ αιτίας των θέσεων της στα κεφάλαια, μεταναστευτικό, υπηρεσίες ασφαλείας, καταστολή, αστυνόμευση.
Αλλά που σύντομα ίσως απαιτηθεί να δώσει απαντήσεις και ικανοποιήσεις σε μια πολλαπλάσια εκλογική πελατεία που πλήττεται από χρέη, έλλειψη πόρων και από όλα όσα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει. Ταυτοχρόνως αυτή η επίδοξη κυβέρνηση θα απαιτηθεί να φανεί συνακόλουθη με τις θέσεις της στο μεταναστευτικό και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι σε μια Ευρώπη που συνέργησε με τον τρόπο της στη δημιουργία ενός μεταναστευτικού κολαστηρίου, που οι εκθέσεις της CPT περιγράφουν.

Γιώργος Μαρνέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.