Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!





Πέντε λόγοι προκάλεσαν το κραχ στη Σοφοκλέους, σκορπώντας ανησυχία στους επενδυτές για το κοντινό, αλλά και το μεσοπρόθεσμο μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου
- Μεταξύ αυτών το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η αστάθεια
- Έκλεισε με μεγάλη πτώση 5,70%

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ρευστό πολιτικό σκηνικό και αβεβαιότητα και αστάθεια που πηγάζουν από αυτό. Και ως γνωστόν η οικονομία και πολύ περισσότερο οι χρηματαγορές σιχαίνονται την αβεβαιότητα.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές κάνουν πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς. Και δεν είναι τόσο το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε επενδυτές, αλλά πρωτίστως η ασάφεια που υπάρχει στο σκέλος της οικονομίας για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.
Ο δεύτερος λόγος είναι η σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ και οι κατηγορίες για σχέδια “χρηματισμού” βουλευτών. Το θερμόμετρο έχει ανεβεί κατακόρυφα και τα μηνύματα που εισπράττουν οι επενδυτές είναι η αυξημένη ρευστότητα ως προς το σκέλος της διαχείρισης της οικονομίας. ΄Οπως λένε, η σκληρή αντιπαράθεση και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ανεβάζουν στα ύψη το ρίσκο για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο κλίμα αυτό πρόσθετα προβλήματα προκάλεσαν ο σκεπτικισμός που εξέφρασαν υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup για την ελληνική έξοδο από το μνημόνιο, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ύψος της αβεβαιότητας.
Το τέταρτο είναι ο φόβος για τυχόν αποτυχία ομαλής εξόδου από το μνημόνιο, πράγμα που θα αυξήσει το κόστος για την ελληνική οικονομία, καθώς και τη ρευστότητα του οικονομικό περιβάλλοντος.
Τέλος, από τη στιγμή που η πτώση ξεπέρασε κάποια όρια “έσπασαν¨ τα margin των επενδυτών προκαλώντας έτσι μαζικές πωλήσεις για το κλείσιμο θέσεων. Οι πέντε αυτοί παράγοντες προκάλεσαν το sell of που έστειλε το γενικό δείκτη 13 μήνες πίσω. 
Το Κραχ σε αριθμούς
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες).
Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%.
Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45%.
Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,00%.
Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-10,47%), της Ελλάκτωρ (-10,10%), της ΔΕΗ (8,70%), της Ιντραλότ (-8,09%), της MIG (-8,05%), της Folli Follie (-7,69%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-7,57%), της Alpha Bank (-7,31%) και του ΟΠΑΠ (-7,14%).
Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου (-7,67%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,65%), των Κατασκευών (-7,47%) και των Τραπεζών (-7,08%).
Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 114 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τηλέτυπος +19,83%, Medicon +19,82%, Geniki +17,65%, Σφακιανάκης +11,48% και Παϊρης +9,90%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Spider -20,00%, Δομική Κρήτης -20,00%, Βιοτέρ -19,91%, Βαρβαρέσος -18,13% και Altec -16,67%.

Πηγή: Νewsit.gr με στοιχεία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.