Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*


Και είπε ο Σ. Νέκερ: "ο πλούτος δεν αλλάζει τον άνθρωπο, τον αποκαλύπτει."
Στη σύχρονη κοινωνία, μετράει πάρα πολύ η εικόνα. Η εικόνα που έχει να κάνει με τις ακριβές μάρκες στα ρούχα και στα αξεσουάρ και στα αντικείμενα που κατέχουμε. ΄Οσο πιο ακριβό είναι το αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτά ο οδηγός του. 
΄Οσο πιο ακριβά είναι τα στολίδια μας, τόσο ανεβαίνουμε στα μάτια του κόσμου. Φτάνουμε κάποιες φορές σε κατάσταση δανεισμού, προκειμένου να αποκτήσουμε τη συγκεκριμένη μάρκα. Το ακριβό, νομίζουμε ότι βελτιώνει την εικόνα μας. Συμβαίνει όμως, η εικόμα μας να είναι τόσο ακριβή, ώστε να μην μιλούμε για να αποφύγουμε να την τσαλακώσουμε.
Ο άνθρωπος, που γελάει με την καρδιά του, δεν φοβάται μην τσαλακώσει την εικόνα του. Ο άνθρωπος, που έχει περιεχόμενο, δεν στέκεται στην εικόνα κανενός. Μονάχα συναναστρέφεται ανθρώπους που η ψυχή τους είναι γεμάτη κάμπους. Κάμπους από πανέμορφα λούλουδα που ευωδιάζουν και ομορφαίνουν τη ζωή της συναναστροφής. 
Ο χαρακτήρας μας είναι φτιαγμένος να προσέχει πρώτα την εικόνα. Μα η ψυχή θέλει άλλα. Ουσιαστικές κουβέντες, μεστά λόγια. Η ψυχή έχει ανάγκη και το χάιδεμα και την αλήθεια. Και όταν εκείνη έχει να δείξει ένα σκληροτράχυλο μονοπάτι γεμάτο παγίδες, η εικόνα καταστρέφεται.
Μου αρέσει να κάνω παρέα με ανθρώπους που η εικόνα τους δεν είναι άψογη. Που είναι αληθινοί και το δείχνουν. Που μέσα στα ανώνυμα ρούχα, παπούτσια και εξεσουάρ τους, δεν φοβούνται να τσαλακωθούν. Και που η ψυχή τους ευωδιάζει από τις μυρωδιές της καλοσύνης, της ειλικρίνειας και της θαλπωρής. Που με κάνουν να αισθάνομαι ευλογία που βρίσκονται στη ζωή μου.
Ο άνθρωπος αποκαλύπτεται με τον πλούτο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να μην αλλοτριωθεί από την οικονομική του ευχέρεια. Και να μην ξεχάσει. Να μην ξεχάσει εκείνα τα άτομα που τον βοήθησαν να φθάσει ψηλά, που τον στήριξαν στις προσπάθειές του. ΄Οταν νικούμε, όλοι μας αγαπούν. ΄Ολοι θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί μας. Μα όταν τερματίζουμε τελευταίοι, τότε είναι η ανάγκη για στήριξη μεγαλύτερη. Και τότε μετράμε τους φίλους μας και τους ανθρώπους που ειλικρινά μας αγαπούν.

Πέφτουν οι μάσκες στη διάρκεια της ζωής μας. Πολλές ανατροπές και αναπάντεχα γεγονότα, μπορεί να μας φέρουν από το καλό στο χειρότερο και τούμπαλιν. 
Γι΄ αυτό, αν η ψυχούλα μας είναι καθαρή και δοτική και αν το είναι μας κάτι περισσότερο ψάχνει πέρα από την εικόνα, τότε έχουμε κερδίσει την ευδαιμονία σαν άτομα. Και τότε ξέρουμε πως όσο και αν χριεαστεί να συρθούμε, θα υπάρξει το χέρι να μας σηκώσει. Και μια καρδιά να μας δεχτεί. Και αυτή είναι από τις μαγαλύτερες αποκαλύψεις. Συμβαίνει άτομα, που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί, να ενεργοποιούνται υπέρ μας. Και το δώρο αυτό το κερδίσαμε, γιατί είμαστε καθαροί στην ψυχή με τον λουλουδένιο κάμπο της να ευωδιάζει τον περίγυρό μας.

*Πολιτικός Επιστήμων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.