in.gr
Ακόμα μια ελάφρυνση μέτρων, με το άνοιγμα των φροντιστηρίων, τουλάχιστον για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, την χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο, αλλά και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα.
Όλα τα μέτρα που αίρονται, ή χαλαρώνουν έχουν ως «ορόσημο» τη 15η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να πούμε «αντίο» μια και καλή στο lockdown, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας, με διάφορες παραλλαγές, από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2020. Παράλληλα, την ίδια μέρα αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας, με την ελπίδα ότι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσει να πάρει μπρος, μετά από το περσινό «χαμένο» ουσιαστικά, καλοκαίρι.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κοροναϊό. Μπορεί να πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας και οι εμβολιασμοί να προχωρούν, ωστόσο ο φονικός ιός που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας για περισσότερους από 15 μήνες δεν έχει νικηθεί οριστικά.
Αυτό το αποδεικνύουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπου μπορεί τα κρούσματα σήμερα να ήταν λίγο πάνω από 2.000, ωστόσο οι σχεδόν 100 θάνατοι σε μόλις μια μέρα, λένε πολλά. Παράλληλα, 765 άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις ΜΕΘ και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αριθμό που μειώνεται μέρα με τη μέρα, είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός που δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το άνοιγμα της εστίασης άπαντες προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να στοιχίσει και θα είναι κρίμα για μια «στραβοτιμονιά» να χαθούν οι προσπάθειες όλων των Ελλήνων τόσους μήνες.
blob:https://www.megatv.com/35120864-7ebe-4fb4-bc64-6158f1df5bdd
«Καμπανάκι» Κικίλια: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. «Είναι εμφανές πως παρόλο που υπάρχει βελτίωση η πανδημία είναι ακόμα εδώ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:
«Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση.
»Είναι εμφανές ότι από τη στιγμή που ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος ήταν εχθές 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχοντας σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως παρουσιάζοντας και μία μικρή πτώση, αυτό είναι ενθαρρυντικό.
»Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στην περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε, και το καταφέρνουμε αυτό, και να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’, και που δίνουμε μετά από μια πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας, αυτό πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή.
»Δηλαδή μάσκες, μέσα ατομικής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να το τονίσω σήμερα παντού και αύριο ενδεχομένως που κάποια δεδομένα θα αλλάξουν σίγουρα στους κλειστούς χώρους, στους εσωτερικούς χώρους.
»Θέλω να πω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πάντα θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, κουρεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων.
»Και ακόμα και αν προχωρήσουμε τον εμβολιασμό όπως έχουμε προγραμματίσει, που είναι ευοίωνες, αισιόδοξες οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
blob:https://www.megatv.com/995a1078-289e-44fe-a3b7-52d0b55ea950
Παράλληλα, σχετικά με την άρση των μέτρων είπε πως «σιγά-σιγά παίρνουμε πίσω ένα-ένα τα μέτρα τα οποία εφαρμόσαμε με τα lockdown για την πανδημία. Αλλά πρέπει όλοι μαζί και οι επαγγελματίες στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο και αυτοί οι οποίοι μετακινούνται ή θέλουν να διασκεδάσουν, όλοι μαζί να τηρούμε τα μέτρα, τις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι είναι καίριο αυτό, πολύ σημαντικό και δεν πρέπει κανείς να το προσπεράσει».
«Υπάρχει αισιοδοξία; Βελτιώνονται τα πράγματα; Θέλω να το πω όσο πιο απλά μπορώ και ειλικρινά. Βεβαίως. Όταν ξεκινήσαμε πριν από κάποιους μήνες στις αρχές του Γενάρη του 2021 με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση και ενδυνάμωση» κατέληξε.
Τι αλλάζει από Δευτέρα
Έτσι λοιπόν, μετά το άνοιγμα της εστίασης, σειρά παίρνουν νέες δραστηριότητες το Σάββατο 8 Μαΐου και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με απόφαση της κυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και της Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς θα αρχίσουν να υποδέχονται λουόμενους από τις 8 Μαΐου.
Επίσης, από την ίδια μέρα στα μεγάλα καταστήματα (αυτά άνω των 500 τμ.) θα επιτρέπονται περισσότεροι πελάτες.
Στις 10 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Επιπλέον, από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Γεωργιάδης: Είναι πιθανό να καταργηθούν τα SMS μετά τις 15 Μαΐου
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην εκπομπή Live News για το άνοιγμα της εστίασης και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
«Είναι και η ανοσία κομμάτι της κοινωνίας. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κρίνεται. Η πανδημία είναι πραγματικότητα, σκοτώνει ανθρώπους ή τους αφήνει με πολύ βαριές περιπέτειες και δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης και των ειδικών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Είμαστε στην 15η από τις 16 θέσεις στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των υγιειονομικών. Πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί μας να αναλάβουν μια πρωτοβουλία να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών. Όταν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί είναι ατομικό του δικαίωμα, το οποίο κρίνεται, με τον υγιειονομικό όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, όταν γίνει εκείνος ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να κολλήσει κάποιον που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο. Θέτει τη ζωή των ασθενών του νοσοκομείου σε κίνδυνο επειδή εσύ δεν εμβολιάστηκες» τόνισε ο υπουργός για τους εμβολιασμούς των γιατρών.
blob:https://www.megatv.com/137f1384-8d00-4bdc-b281-5090f68fd728
Όσον αφορά στις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η νέα γενιά έχει βάλει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μετά και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».
Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν θέσει στην Επιτροπή θέματα όπως και την κατάργηση του click inside και η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση των ειδικών.
«Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή: https://www.in.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.