Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΦΩΝΑΞΕ ΤΟ!

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Βορίδης κατήγγελλε την Ντόρα Μπακογιάννη για παράνομες ελληνοποιήσεις και διακήρυσσε ότι θέλει μια «Αθήνα ελληνική»

  Μιχάλης Μητσός

Υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς το Μεταναστευτικό. Ο ένας είναι ο στρουθοκαμηλικός: κλείνεις τα μάτια και περιμένεις να λύσει το πρόβλημα η παγκοσμιοποίηση – ή κάποιες ταλαίπωρες χώρες της νότιας Ευρώπης. Αυτό έκαναν διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες τα τελευταία χρόνια. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα: για κάποιον μυστηριώδη λόγο οι άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ο ανθρωπιστικός: βοηθάς τους απελπισμένους, είτε επειδή θεωρείς ότι αυτό επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές αξίες είτε επειδή ένας αριθμός από αυτούς θα μπορούσαν να συμβάλουν στο ξαναζωντάνεμα υποβαθμισμένων περιοχών ή στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Το έκανε το 2015 η 'Ανγκελα Μέρκελ, το κάνουν τα τελευταία χρόνια διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η πρώτη το μετάνιωσε, οι δεύτερες δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις για το έργο τους.
Ο τρίτος τρόπος είναι ο κυνικός: δείχνεις με όλους τους τρόπους στους μετανάστες ότι καλά θα κάνουν να κάτσουν στ’ αβγά τους ή, αν έχουν περάσει θάλασσες και βουνά κι έχουν μπλεχτεί στα πόδια σου, ότι θα το μετανιώσουν. Το κάνεις χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να τους εμποδίσεις να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Το κάνεις διατηρώντας δύσκολες τις συνθήκες στους ξενώνες όπου τους φιλοξενείς. Το κάνεις καθιστώντας αδύνατη την πολιτογράφησή τους. Τον τελευταίο καιρό, διάφοροι φίλοι αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα τις απίθανες ερωτήσεις των νέων τεστ για την απόκτηση υπηκοότητας, λέγοντας ότι αν (με δυσκολία) θα τα περνούσαν εκείνοι, σίγουρα δεν θα τα περνούσαν τα παιδιά τους.
Ακόμη κι αν ένας μετανάστης όμως, ή το παιδί του, έχει τόσο καλή γνώση της ελληνικής ιστορίας που θα τα κατάφερνε, έρχεται ο Μάκης Βορίδης να τον «κόψει» νωρίτερα. Ο υπουργός Εσωτερικών δεν κράτησε ποτέ τα προσχήματα. Ούτε έκρυψε τις ιδέες του. Κι αν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτές οι ιδέες είχαν περιορισμένη εφαρμογή, στο υπουργείο Εσωτερικών βρήκαν επιτέλους πεδίο δόξας λαμπρό. Πριν από είκοσι χρόνια, ο Βορίδης κατήγγελλε την Ντόρα Μπακογιάννη για παράνομες ελληνοποιήσεις και διακήρυσσε ότι θέλει μια «Αθήνα ελληνική». Σήμερα, με τα εξωφρενικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θεσπίζει για τη χορήγηση ιθαγένειας, εκπληρώνει τον στόχο μιας «Ελλάδας ελληνικής», καθαρής, χωρίς ξένους και λοιπά μιάσματα. 'Ελληνας γίνεσαι; Όχι βέβαια!
«Λένε πως οι μετανάστες που φεύγουν έχουν πληρώσει τους εμπόρους. Σωστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αφήσω στη μέση της θάλασσας», σημειώνει ο γνωστός ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο σε συνέντευξή του στη χθεσινή «Liberation» με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Φώναξέ το!». «Λένε πως όταν σώζουμε μετανάστες, το μαθαίνουν οι έμποροι και κάνουν ακόμη περισσότερες δουλειές. Λάθος. Ακόμη κι όταν μειώνονται οι αποστολές διάσωσης, οι ροές μένουν ίδιες. Οι άνθρωποι θα προσπαθούν πάντα να φεύγουν».

Πηγή: https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.