Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021: ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!

'Ενας πιο μεταδοτικός ιός από τη μία πλευρά. Εμβόλια, πολλά τεστ και μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την άλλη. Τον φετινό χειμώνα θα αναμετρηθούμε με την COVID-19 από πλεονεκτική θέση. Αρκεί να φερθούμε έξυπνα.


Newsroom

'Ενας πιο μεταδοτικός ιός από τη μία πλευρά. Εμβόλια, πολλά τεστ και μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την άλλη. Τον φετινό χειμώνα θα αναμετρηθούμε με την COVID-19 από πλεονεκτική θέση. Αρκεί να φερθούμε έξυπνα.
Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι σήμερα σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με τις ημερήσιες διαγνώσεις στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 320 έναντι περίπου 90 της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, οι ειδικοί επιστήμονες έχουν πλέον περισσότερα εργαλεία για να παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται για να την περιορίσουν.


Όπως αναφέρει στην «Κ» η καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard (ΗΠΑ) Παγώνα Λάγιου, «πέρυσι ξεκινούσαμε με πολύ μεγάλο φόβο τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και τη μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους.
Φέτος έχουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά: έχουμε το εμβόλιο. Οπότε η ανησυχία μας εστιάζει εξ ορισμού στους πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Πέρυσι ξεκινούσε το φθινόπωρο και είχαμε μεγάλη ανησυχία για τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτή τη στιγμή έχουμε εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Είμαστε σε καλύτερη θέση και λόγω των εμβολίων, αλλά και λόγω των τεστ. Έχουμε και περισσότερα τεστ και γρήγορα τεστ, που μας επιτρέπουν να επιτηρούμε καλύτερα την επιδημία και να παρεμβαίνουμε εγκαίρως. 'Οσο περισσότερα τεστ γίνονται σε έναν πληθυσμό τόσο περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται. Ειδικά εάν αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς, μπορεί να μη γίνονταν αντιληπτά. Και αυτό είναι κέρδος».
Ο Οκτώβριος του 2020, στα μέσα του οποίου άρχισε το δεύτερο πανδημικό κύμα, ξεκίνησε με τη χώρα μας να αριθμεί συνολικά 18.886 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 και 393 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφονταν σε ημερήσια βάση κατά μέσον όρο περίπου 400 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 50%-60% εντοπίζονταν στην Αττική και πέντε θάνατοι ασθενών με COVID-19. Εκείνη την εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας έως τότε, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν λόγω του κορωνοϊού ξεπέρασε τους 600, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν περίπου 90. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2020 κατά μέσον όρο γίνονταν 10.600 εργαστηριακά τεστ την ημέρα. Η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, ενώ οι υγειονομικές αρχές περίμεναν τις εξελίξεις από τον τομέα των εμβολίων με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του mRNA εμβολίου της Pfizer –το πρώτο που τελικά έλαβε έγκριση– να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.
'Ενα χρόνο μετά, η χώρα μας αριθμεί τέσσερα πανδημικά κύματα, περίπου 660.000 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα και περισσότερους από 14.800 θανάτους ασθενών με COVID-19. Τουλάχιστον 6.450.000 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έναντι της COVID-19. 'Εχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα του SARS –μία εκ των αρκετών παραλλαγών του ιού που καταγράφηκαν στην πορεία της πανδημίας– και το οποίο εκτιμάται ότι έχει διπλάσια μεταδοτικότητα σε σχέση με το στέλεχος του ιού που κυκλοφορούσε το φθινόπωρο του 2020. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ημερήσια βάση πραγματοποιούνταν 200.000 εργαστηριακά τεστ (μοριακά PCR και rapid test αντιγόνου).
Επιπροσθέτως, όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υποχρεούνται να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία ένα χρόνο πριν δεν υπήρχαν. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.100 νέες διαγνώσεις της COVID-19, με το 25% αυτών να εντοπίζεται στην Αττική. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είναι λίγο κάτω από τις 2.000 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν την περασμένη Πέμπτη 326. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2021 δηλώνονταν κατά μέσον όρο 28 νέοι θάνατοι ημερησίως.
Το δεύτερο κύμα πέρυσι έπληξε σφοδρά τη Βόρεια Ελλάδα όπου τα νοσοκομεία λύγισαν υπό το βάρος των πολλών περιστατικών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Το φετινό φθινόπωρο παρατηρείται ξανά μία αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση στην ίδια περιοχή και ήδη στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID ξεπερνά το 90%. Ποσοστό που στην πλειονότητά του αφορά σε ανεμβολίαστους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 114 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) και της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) μόλις οι επτά ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.