Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ!

Κάποια μέρη του κόσμου έχουν ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Huffpost Greece

SAROTE PRUKSACHAT VIA GETTY IMAGES

'Ενας φαύλος κύκλος που συνδέει την εξάντληση των φυσικών πόρων με βίαιες συγκρούσεις μπορεί να έχει ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή σε κάποια μέρη του κόσμου και πιθανόν να επιδεινωθεί περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Η επισιτιστική ανασφάλεια, η έλλειψη νερού και ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, πυροδοτούν συγκρούσεις και εκτοπίζουν ανθρώπους σε ευάλωτες περιοχές, αναφέρει η δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης (IEP).
Το IEP χρησιμοποιεί δεδομένα από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες πηγές για να προβλέψει τις χώρες και τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στο «Μητρώο Οικολογικών Απειλών».
Ο Σερζ Στρούθμπαντς, διευθυντής του IEP για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε ότι η έκθεση εντόπισε 30 χώρες «hotspot» - με 1,26 δισεκατομμύρια κατοίκους συνολικά - που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους.
Αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται σε κριτήρια που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων και που εστιάζουν σε καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και αύξηση της θερμοκρασίας.
«Δεν χρειαζόμαστε καν κλιματική αλλαγή για να δούμε την πιθανή κατάρρευση του συστήματος, απλώς ο αντίκτυπος αυτών των οικολογικών απειλών μπορεί να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο - φυσικά η κλιματική αλλαγή το ενισχύει», δήλωσε ο Στρούθμπαντς.
Το Αφγανιστάν παίρνει τη χειρότερη βαθμολογία στην έκθεση, η οποία επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα έχει βλάψει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ως προς την παροχή νερού και τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και τις εναλλασσόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.
Η σύγκρουση με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των πόρων, σύμφωνα με τα ευρήματα.
«Είναι απίθανο η διεθνής κοινότητα να αντιστρέψει τον φαύλο κύκλο σε ορισμένα μέρη του κόσμου» εκτιμά το IEP.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Σαχέλ (σ.σ η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα) και το Κέρας της Αφρικής (σ.σ. η χερσόνησος της Ανατολικής Αφρικής που προεξέχει για εκατοντάδες χιλιομέτρων στην Αραβική Θάλασσα και βρίσκεται κατά μήκος της νότιας πλευράς του Κόλπου του Αντεν), όπου έχουν σημειωθεί περισσότερες και επιδεινούμενες συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία.
«Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται ήδη, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ενισχυτική επίδραση σε πολλά από αυτά τα ζητήματα», συμπεραίνει η έκθεση.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.