Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΠΡΟΤΑΣΗ … ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Επιμέλεια: Ελένη Σοφού


Μες στης σιωπής το πέλαγος το ακύμαντον,
Η απελπισία ενός λαού διαβαίνει.
Στο πέλαγος η φωνή του θάρρους σώπασε
Κι όταν σωπαίνει ένας λαός πεθαίνει.
Λευτέρης Ιερόπαις:« Η πορεία των σιωπηλών», Χειμώνας 1941

Το βιβλίο του Πάνου Αμυρά με τίτλο « Ο λιμός» από τις εκδόσεις Διόπτρα (2018) είναι ένα μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1941 και συνδυάζει αριστοτεχνικά την αστυνομική δράση, τη λογοτεχνία και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Η σκληρή πραγματικότητα έρχεται να ενωθεί με τη μυθοπλασία. Ένα έγκλημα. Ένα οδοιπορικό στα άδυτα της Γκεστάπο, της Βέρμαχτ, στην διεθνή πολιτική σκηνή την πιο σκοτεινή περίοδο της Κατοχής. Μία Αθήνα που αργοπεθαίνει κάτω από την μπότα του κατακτητή. Οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν στην Κατοχική Αθήνα που βιώνει τον εφιάλτη του μεγάλου λιμού, το χειμώνα του 1941 (υπολογίζεται ότι στην Αθήνα και τον Πειραιά οι νεκροί από το λιμό ξεπέρασαν τους 40.000 ). «…Οι Έλληνες πεθαίνουν από την ασιτία σαν να είναι αόρατοι για την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να πέθαναν χωρίς να έχουν έρθει ποτέ στη ζωή…»
Τον Δεκέμβρη του 1941 η Αθήνα έχει βυθιστεί στον εφιάλτη του μεγάλου λιμού. Ένας λοχαγός των Ες Ες, ο οποίος ερευνά μια υπόθεση για λογαριασμό του υπουργού Προπαγάνδας, δολοφονείται άγρια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Την έρευνα της δολοφονίας αναλαμβάνει ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης. Η υπόθεση παίρνει γρήγορα απρόβλεπτες διαστάσεις και ο υπαστυνόμος θα διαπιστώσει ότι έχει εμπλακεί σε ένα φονικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν μαυραγορίτες, μέλη της δωσίλογης κυβέρνησης, επίορκα στελέχη της Ειδικής Ασφάλειας και αξιωματικοί των Ες Ες. Μέσα από την περιπλάνησή του σε παράνομα στέκια, καζίνο και καμπαρέ αλλά και στα κολαστήρια της Γκεστάπο, θα αναζητήσει την αλήθεια μέσα από ένα παράτολμο σχέδιο που θα κρίνει χιλιάδες ζωές.
Ο συγγραφέας βασισμένος σε αληθινά γεγονότα μας παρουσιάζει ένα βιβλίο πολιτικής ιστορίας και αστυνομικής μυθοπλασίας. Με αμεσότητα καταθέτει την ιστορική αλήθεια και μετατρέπει τον αναγνώστη σε συνοδοιπόρο αγωνίας σε μια υπόθεση δολοφονίας. Με μια γραφή λιτή και καλοδουλεμένη οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες συμπλέκονται με ιστορικά πρόσωπα, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα δράσης και αποτυπώνοντας μία καθαρή εικόνα της εποχής και των πρωταγωνιστών της – αρνητικών και θετικών. Ο συγγραφέας απεικονίζει την τοπογραφία της Αθήνας και μαζί του περπατάμε από το Βατραχονήσι και τον αφρισμένο Ιλισό, στο Καλλιμάρμαρο, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο αρχηγείο της Γκεστάπο επί της οδού Μέρλιν, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων, στα προσφυγικά του Παγκρατίου, και από τα Πατήσια ως τον Πειραιά. Χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το στοιχείο της αστυνομικής πλοκής, το βιβλίο αναδεικνύει τη δραματική περίοδο του λιμού μέσα από ανθρώπινες ιστορίες. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων πολλές. Σαν αναγνώστης βιώνεις από τη μια καθηλωτική αγωνία και προβληματισμό σαν να διαβάζεις ένα εγχειρίδιο πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και από την άλλη θαυμασμό, τρυφερότητα , συγκίνηση και οργή για τον αγώνα ενός λαού. Και μέσα σε όλα αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα ένας έρωτας παίρνει σάρκα και οστά εν καιρώ πολέμου. Οι άνθρωποι δεν παύουν να αγαπάνε ούτε όταν κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ζουν και αναπνέουν με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης φορώντας μάσκα οξυγόνου τον έρωτα. Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα, γροθιά στη φρίκη που προκύπτει όταν οι λαοί μάχονται μεταξύ τους και σκοτώνονται για συμφέροντα λίγων ή εξαιτίας τρελών δυναστών.
«…Μισώ το φασισμό και τον πόλεμο… Δεν ξεχνώ την καπνιά των κρεματόριων… Δεν ξεχνώ τα 50 εκατομμύρια νεκρούς. Το απόκρημνο σκοτάδι του τρόμου και τους ποταμούς των δακρύων. Βαδίζω μ΄όσους μισούν το φασισμό και τον πόλεμο. Βαδίζω μ΄αυτούς που αγαπούν την Ειρήνη…», Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά τραγούδια, Αθήνα 1965.

Καλό διάβασμα!!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Πάνος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕ, αλλά γρήγορα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την οικονομική εφημερίδα Εξπρές. Το 1994 εντάχτηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Ελεύθερου Τύπου, ενώ από το 2011 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Ο Λιμός», «Τα Λύτρα» και «Το Φιλί Του Δεκέμβρη», με ήρωα πάντα τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.