Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ;

 Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, ότι ο «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, πιθανότατα για την κοινή γνώμη να είναι μια αναμέτρηση για τη σόγια, τα χοιρινά, τα επεξεργασμένα μέταλλα, τις πρώτες ύλες και τον προστατευτισμό. Όμως, στην ουσία έχουμε έναν ψηφιακό τεχνολογικό πόλεμο, από την έκβαση του οποίου θα φανεί, ποια δύναμη θα κυριαρχήσει πολιτικά και οικονομικά για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Η ψηφιακή τεχνολογική υπεροχή και συγκεκριμένα η υπεροχή στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, είναι αυτή που θα στέψει το νικητή. Δυστυχώς, η Ευρώπη, εξακολουθεί να αποτελεί τον ουραγό των εξελίξεων.
Έτσι, όχι μόνο αδυνατεί να συμμετάσχει σε αυτό το μπαράζ των ψηφιακών εκρήξεων, αλλά ακολουθεί βήματα οπισθοχώρησης, εστιάζοντας περισσότερο στη γραφειοκρατική αντιμετώπιση των εξελίξεων και των επιπτώσεων τους στην κοινωνία, παρά στον αγώνα για να πλησιάσει στην αιχμή της ψηφιακής ανάπτυξης.
Τον Απρίλιο του 2021, άρχισε να ετοιμάζεται το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, το γνωστό και σαν AIA, δηλαδή Artificial Intelligence Act. Το προτεινόμενο κανονιστικό, ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, όχι μόνο δεν θα δώσει ώθηση στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά θα δράσει ανασταλτικά σε κάθε επένδυση.
Το εκτιμώμενο κόστος από την υιοθέτηση αυτού του πλαισίου, για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται στα 31 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης στις παραγωγικές τους δραστηριότητες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κόστος της τάξης των 400.000 ευρώ, για τις διαδικασίες της κανονιστικής συμμόρφωσης, που θα οδηγήσει στη μείωση της κερδοφορίας τους κατά 40%.
Σαν αποτέλεσμα αντί για αύξηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης από τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά 75% μέχρι το 2020 που έχει θέσει σαν στόχο η ΕΕ, αναμένεται μια μείωση των επενδύσεων κατά 20% μέσα στην επόμενη πενταετία.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, ας αναλογιστούμε την αγωνία, την ανησυχία και τον φόβο, που έζησαν προ ημερών οι χρήστες των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook και των εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας όπως είναι το messenger και το whatsapp καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της διαφήμισης, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των υπηρεσιών κ.α.
Ας αναλογιστούμε τα δεκάδες σενάρια που ακολούθησαν μετά από αυτό το ψηφιακό black out, περί κυβερνοεπιθέσων του κινεζικού κράτους η των Ρώσων hackers.
Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί χίλια, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε τη δύναμη που θα αποκτήσει ο νικητής, όχι μόνο στην απλή ψηφιακή καθημερινότητα του παγκόσμιου χωριού, αλλά και στην παραγωγική δραστηριότητα, στην αυτόνομη οδήγηση και ναυσιπλοΐα, στην ιατρική, στην εκπαίδευση, στην ενέργεια, στη ρομποτική και στις στρατιωτικές εφαρμογές.
Ήδη στη μετά covid εποχή, η έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων / chips και ημιαγωγών, δημιουργεί ανησυχία στη βιομηχανική παραγωγή. Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται τεχνολογικά πάνω σε αυτά τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, στους επεξεργαστές, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να λαμβάνουν μέσω «λογικών διόδων», αποφάσεις.
Σύμφωνα με μελέτη του Center for Data Innovation των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σέρνουν το άρμα των εξελίξεων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και αυτό συμβαίνει διότι προηγούνται με διαφορά στους τομείς του ταλέντου, της έρευνας, της ανάπτυξης, καθώς και του hardware.
Ακολουθεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που προηγείται στους τομείς της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στη βιομηχανική δραστηριότητα και στη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων. Εκτιμάται ότι το προβάδισμα των ΗΠΑ, θα συνεχίσει να υφίσταται, για όσο χρονικό διάστημα οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βρίσκονται έστω και ένα βήμα μπροστά στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών.
Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ, το οποίο δεν ποσοτικοποιείται στην έρευνα του CDI, είναι η ύπαρξη ενός υπερδραστήριου επενδυτικού οικοσυστήματος το οποίο πιστεύει στην τεχνητή νοημοσύνη και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της.
Μεγάλο μέρος από τα λιμνάζοντα επενδυτικά κεφάλαια και από τα υπερκέρδη των χρηματιστηρίων, μεταγγίζονται μέσω των Venture Capitals και των Private Equity Funds, στις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ερευνούν και αναπτύσσουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κρατικά ελεγχόμενη και κεντρικά καθοδηγούμενη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που έχει θέσει σαν προτεραιότητα της, τον πλήρη έλεγχο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής των Κινέζων πολιτών μέσω της εξαντλητικής τους παρακολούθησης και της υιοθέτησης ενός ολοκληρωτικού point system.
Ο αγώνας δρόμου για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική επικυριαρχία είναι μακρύς. Τα βασικότερα εργαλεία είναι η καινοτομία και η ψηφιακή τεχνολογία. Οι χώρες που θα μπορέσουν να ενσωματώσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία στην οικονομική και κοινωνική ζωή τους, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα εποχή, καθώς και στις νέες ισορροπίες που θα επικρατήσουν. Όσες δεν τα καταφέρουν, θα μετατραπούν στους σύγχρονους παρίες της ιστορίας.

Πηγή: https://www.liberal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.