Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!

Γράφει ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ.
Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Είναι γνωστό το ρητό του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου, ενός από τους επτά σοφούς της Ελλάδας, "ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ".
Οποίος έχει ΠΙΣΤΗ, έχει πυξίδα στη ζωή του. Και οποίος έχασε την ΠΙΣΤΗ, αυτός έχασε το πραγματικό νόημα της ζωής του, τον προορισμό του.
Είναι ο άνθρωπος αυτός, ένα καράβι που ανεμοδέρνεται και θαλασσοδέρνεται στον ωκεανό από τα κύματα, που δεν ξέρει από πού ξεκίνησε, που βρίσκεται και για που προορίζεται.
Είναι μεγάλο προνόμιο η πίστη.
Η ΠΙΣΤΗ είναι αναγκαία και απαραίτητη στην καθημερινή ζωή.
Βλέπετε;
Η ΠΙΣΤΗ ενώνει τους δύο φίλους.
Όταν κλονισθεί η εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο, τότε η φιλία διαλύεται και σε έχθρα μεταβάλλεται.
Η ΠΙΣΤΗ ενώνει τον δάσκαλο με τον μαθητή.
Όταν ο μαθητής έχει εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του δασκάλου, τότε υπάρχει πρόοδος, ευημερία, επιστήμη.
Όταν όμως λείψει η εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και μάθηση, γιατί ο δάσκαλος θα λέει και ο μαθητής θα αρνείται να πιστέψει στα λεγόμενα του δασκάλου.
Η ΠΙΣΤΗ είναι αυτή που κυριαρχεί στη σχέση του γιατρού με τον ασθενή .
Αν ο ασθενής κλονίσει την πίστη του στον γιατρό δεν μπορεί να θεραπευθεί, γιατί ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση , θα δίνει τα κατάλληλα φάρμακα, αλλά ο ασθενής έχοντας κλονίσει την εμπιστοσύνη του στο γιατρό δεν θα γίνει καλά, γιατί δεν θα ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες.
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μας στο συνάνθρωπο μας; Δεν μπορεί να υπάρξει σχέση φιλίας και δεσμού ανάμεσα στους ανθρώπους και έκφραση ειλικρινώς συναισθημάτων και ανθρωπισμού.
Όλα αυτά στην καθημερινή ζωή.
Ο Άνθρωπος της αμφιβολίας δεν έχει προθέσεις κακές, διαθέσεις κακές, κακή προαίρεση.
Δεν θέλει να είναι άπιστος, αλλά κινείται μέσα στα πλαίσια της λογικής.
Θέλει με βάση την λογική του, να πεισθεί και να πιστέψει. Μα αν μπορούσε η λογική να μας εξηγήσει και να μας ερμηνεύσει τα της ΠΙΣΤΗΣ, δεν θα χρειαζόταν η ΠΙΣΤΗ.
Η λογική έχει ορισμένα περιθώρια, εντός των οποίων κινείται.
Ενίοτε, για τα γεγονότα που η λογική του ανθρώπου δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει και να εξηγήσει , έρχεται η ΠΙΣΤΗ που είναι η όραση της ψυχής και φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της ζωής μας.
Λύνει τα δυσεπίλυτα προβλήματα και απαντά στα αμείλικτα ερωτήματα της ψυχής μας.
Η ΠΙΣΤΗ αποτελεί κεφάλαιο που αποταμιεύουμε τον καιρό της ειρήνης, για να το χρησιμοποιήσουμε στον καιρό του πολέμου.
Το λεγόμενο θρησκευτικό συναίσθημα, είναι η δύναμη που ελκύει τον άνθρωπο προς το ΘΕΟ.
Όπως η μαγνητική βελόνα της πυξίδας στρέφεται πάντοτε προς το βορρά και όπως το ηλιοτρόπιο στρέφει πάντα το άνθος του προς τις ακτίνες του ήλιου, έτσι και ο άνθρωπος στρέφεται πάντοτε προς την αναζήτηση του ΘΕΟΥ.
Δεν υπάρχουν άπιστοι και άθεοι στον κόσμο αυτό.
Και αυτοί που το διεκήρυξαν, μπροστά στις δυσκολίες και στα εμπόδια, όταν πλέον, πλησιάζουν στο θάνατο, αναζήτησαν το ΘΕΟ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΤΑΙΡΟΥ, ο οποίος πολέμησε σε όλη του τη ζωή ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
Διακήρυξε την Αθεΐα και την απιστία του, έγραψε βιβλία και παρέσυρε ανθρώπους, στην Αθεΐα και το σκοταδισμό.
Αλλά όταν ασθένησε βαριά ζήτησε πνευματικό, εξομολόγο για να πει τα κρίματα του.
Και οι μαθητές του, του το αρνήθηκαν.
Πώς είναι δυνατόν ένας δάσκαλος που πολέμησε την Εκκλησία, να ζητά λειτουργό της Εκκλησίας να εκμυστηρευθεί τα κρίματά του.
Όμως μπροστά στην επιμονή του οι μαθητές υποχώρησαν, έφεραν εξομολόγο, είπε τα κρίματά του και δήλωσε, πως αν γίνει καλά δεν θα ξαναπολεμήσει την εκκλησία.
Δεν τήρησε την υπόσχεση του και οι τελευταίες ώρες της ζωής του ήταν φρικτές.
Ενώ ξεψυχούσε, έβγαζε αφρούς από το στόμα και η νοσοκόμος που τον περιποιόταν, πέρασε τις πιο τραγικές στιγμές της ζωής της. Και στο εξής, όταν την καλούσαν να επισκεφθεί αρρώστους ρωτούσε: "Ο ασθενής σας πιστεύει στο ΘΕΟ.", γιατί δεν μπορούσε να ξαναζήσει τις φρικτές στιγμές και ώρες που πέρασε με τον Βολταίρο, όταν πέθανε.
Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην Πίστη και την Επιστήμη.
Αντίθετα μάλιστα: Κορυφαίοι, διαπρεπείς επιστήμονες ομολογούν με ταπείνωση την Πίστη τους στο ΘΕΟ.
Συγκεκριμένα:
"Ο διάσημος κατασκευαστής πυραύλων ΒΕΡΝΕΡ ΦΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ, απαντά σε σχετική ερώτηση της "New York Journa American":
"O λόγος για τον οποίο πιστεύω στο ΘΕΟ, είναι σαφής. Το κάθε τι στον κόσμο είναι κατασκευασμένο με τάξη και οργάνωση και προϋποθέτει ένα κατασκευαστή, ένα σχεδιαστή. Το Σύμπαν περικλείει τόση τάξη, τόση τελειότητα και ακρίβεια, ώστε δε μπορεί παρά νάναι αποτέλεσμα Θεϊκού σχεδίου.
Πρέπει να υπάρχει πίσω του σίγουρα, ένας Δημιουργός. Για μένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος ".
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΒΑΤΗ είναι καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο Τίπιγκιν, ένα από τα ιστορικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γερμανίας. Οι ανακαλύψεις της στην έρευνα για τους αρχαϊκούς ανθρώπους (2.000.000-12.000 π.χ.) την κατατάσσουν διεθνώς στους "σταρ" της επιστήμης της. Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Leibniz, το σημαντικότερο βραβείο έρευνας στη Γερμανία.
Σε μια συνέντευξη της, που έδωσε στην εφημερίδα " Καθημερινή "(16-5-2021), αναφορικά με τις σχέσεις ΠΙΣΤΗΣ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ απάντησε:"....Αυτά τα έχω ξεκαθαρίσει από νωρίς, χάρη σε ένα θεολόγο που είχα στο γυμνάσιο, που μας μιλούσε, για την αλληγορική ερμηνεία της Θρησκείας. Η επιστήμη και η Θρησκεία δεν έρχονται σε σύγκρουση, γιατί δίνουν απαντήσεις σε διαφορετικά ερωτήματα. Η επιστήμη απαντά στο πώς και η Θρησκεία στο γιατί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.