Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ «ΣΚΗΝΙΚΟ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ!


  Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Έξαρση της σχολικής βίας έχει πυροδοτηθεί περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη του φετινού σχολικού έτους. «Θύματα» της σχολικής βίας είναι μαθητές, αλλά και καθηγητές και γονείς, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη ένταση στα φαινόμενα βίας που δυστυχώς έχουν γίνει καθημερινότητα στα σχολεία.
Η ένταση είναι τέτοια σε κάποιες περιπτώσεις οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «μου έριξε δύο μαχαιριές», « με χαράκωσε με κλειδί», «ανήλικος μαθητής ξυλοκόπησε 15χρονο σε σχολείο» ενώ πριν από μερικές ημέρες ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, όταν, κατά τη διάρκεια διαλείμματος, μια 16χρονη έσβησε το τσιγάρο που κάπνιζε στο αριστερό μάτι μιας άλλης μαθήτριας.
Στο «σκηνικό» της βίας στα σχολεία προστέθηκε περιστατικό στην Πάτρα όπου oμάδα μαθητών, που επιτέθηκε με πέτρες και πορτοκάλια σε μαθητές άλλου σχολείου την ώρα του διαλείμματος, περιστατικό που ανάγκασε τη διεύθυνση του γενικού λυκείου να ειδοποιήσει την αστυνομία για το συμβάν, που φέρονται να προκάλεσαν μαθητές γειτονικού ΕΠΑΛ.
Η «λίστα» έχει και την κατάθεση μήνυσης για άγριο bullying σε βάρος 8χρονου μαθητή δημοτικού από τρεις συμμαθητές του. Ο πατέρας του 8χρονου, εκτός από τις μηνύσεις σε βάρος των γονέων των μαθητών στράφηκε και εναντίον του διευθυντή του σχολείου, και στελέχους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί, όπως ισχυρίζεται από το 2019 και για δύο ολόκληρα χρόνια το παιδί του δεχόταν bullying και παρενοχλήσεις από τους τρεις συμμαθητές του.
Μία άλλη πτυχή της ιστορίας είναι ότι στο αυτόφωρο οδηγήθηκε προχθές, προϊσταμένη νηπιαγωγείου μετά από μήνυση γονέα, με το σκεπτικό ότι δεν λειτούργησε ολοήμερο τμήμα για μία ημέρα λόγω άδειας εκπαιδευτικού. Οι καταγγελίες για συμμορίες ανηλίκων, οι οποίοι εκφοβίζουν καθημερινά μαθητές, πληθαίνουν, τη στιγμή τα περισσότερα σχολεία είναι αφύλαχτα, και συνήθως μπαίνει κάποιο λουκέτο προκειμένου να προφυλαχθεί ο προαύλιος χώρος.
Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου από παλαιότερο πανελλαδικό δείγμα στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.
Oι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική στήριξη, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να γνωρίζουν πως θα το χειριστούν. Και τονίζουν ότι, εκτός από την ασφάλεια του ίδιου του παιδιού, πρέπει να εστιάσουμε και στην ασφάλεια των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχολική βία δεν διαφέρει και πολύ από την βία στα Πανεπιστήμια, την ενδοιοικογενειακή βία, την βία στον εργασιακό χώρο, παρά μόνο ότι οι αυτοί που ασκούν τη βία στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι δεκατετράχρονοι που «μιμούνται» τους μεγάλους.

Πηγή: https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.