Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ!


  Κλαούντια Ντιντάτη 

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα 10 Δεκεμβρίου,μια Ημέρα ύψιστης σημασίας που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ουσία της. Άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος και μας άνοιξαν το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, τιμώντας την υπογραφή Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1948.
Ένας κόσμος με ίσα δικαιώματα και ελευθερία χωρίς διακρίσεις. Απ’το 2014 το σύνθημα του εορτασμού είναι “Ανθρώπινα δικαιώματα 365”, για κάθε μια μέρα του έτους.
Άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τέλους
Αυτήν την ιστορική μέρα δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις τρεις μορφές που άλλαξαν τον κόσμο. Τρεις μορφές που πίστεψαν στα ανθρώπινα δικαιώματα,έδωσαν τον δικό τους αγώνα για αυτά και άλλαξαν τον κόσμο μας. Τον έκαναν καλύτερο, μας ενέπνευσαν και μας άνοιξαν τον δρόμο για μια σειρά από αλλαγές και έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Mahatma Gandhi


Ινδός πνευματικός ηγέτης, πολιτικός, ακτιβιστής, επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα.
Ο Ghandhi με τη δράση και τη στάση του πυροδότησε τρεις απ’ τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που επηρεάστηκαν από τη στάση του ήταν ο Nelson Mandela και ο Martin Luther King.

Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία

Η ιστορία του trans ζευγαριού που μας υπενθυμίζει το αυτονόητο για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Nelson Mandela


O Nelson Mandela είναι μια απ’ τις εμβληματικές μορφές για την εξάλειψη των διακρίσεων. Έδωσε τον εαυτό του για έναν κόσμο ίσο, για το όραμα που είχε και τελικά κατάφερε να κάνει πραγματικότητα.
Ήταν φυλακισμένος για 27 ολόκληρα χρόνια πριν γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.
Πάντα θα τον θυμόμαστε για τον αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.
«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο». Αυτό πίστευε ο Nelson Mandela κι αυτό θα πρέπει να πιστεύουμε και σήμερα…

Martin Luther King


Ακόμη μια μορφή που άλλαξε τον κόσμο μας. O Martin Luther King, ήταν Αμερικανός ιερωμένος και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.
Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, καθώς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους της μη βίαιης κοινωνικής αλλαγής του 20ού αιώνα. Αφιέρωσε τη ζωή του για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα,την κατάργηση των διακρίσεων. Και μέχρι και σήμερα αποτελούν πρότυπο του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ μετά τον θάνατό του του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Το υπέρτατο μέτρο του ανθρώπου δεν είναι το τι κάνει σε στιγμές άνεσης και καλοπέρασης αλλά το τι κάνει σε στιγμές διεκδικήσεων και διενέξεων

Πηγή: https://ipop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.