1) Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι...
Έγραψα πριν λίγες μέρες για την περίπτωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου στην οποία γίνεται έξωση γιατί το σπίτι στο οποίο κατοικεί βγήκε σε πλειστηριασμό, πως όπως και χιλιάδες άλλοι έπεσε θύμα απατεώνων...
Όταν ήρθαν στην εξουσία ανέκρουσαν πρύμναν και έπραξαν τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν...
Οι άνθρωποι που τους πίστεψαν, όμως, ακόμη πληρώνουν το κόστος της εξαπάτησης που υπέστησαν...
Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι πως από το κίνημα του "Δεν πληρώνω" της περασμένης δεκαετίας κάποιοι έβγαλαν περιουσίες και κάποιοι έχασαν... Τώρα αυτοί που έβγαλαν περιουσίες συμπαρίστανται σε αυτούς που τις έχασαν γιατί προφανώς πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλα για να χάσουν..."
Την ημέρα που είχε ανέβει το άρθρο ο κ. Τσίπρας, επί της πρωθυπουργίας του οποίου έγινε ο πλειστηριασμός του ακινήτου της δημοσιογράφου, την επισκέφθηκε για να της συμπαρασταθεί. Το ίδιο έκανε και ο κ. Λαφαζάνης και άλλα πολιτικά πρόσωπα που ηγήθηκαν του κινήματος "Δεν πληρώνω...".
Η ίδια ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα σημείωμα όπου εξηγούσε πως από τις 50.000 περίπου που περίσσεψαν, όταν η τράπεζα κράτησε τα οφειλόμενα, τα περισσότερα της κατασχέθηκαν από εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τροχαία, δήμους κλπ για παλαιότερες οφειλές της...
Από όσα εγράφησαν είναι φανερό πως απουσίαζε μια συνετή διαχείριση των οικονομικών. Τούτο δεν είναι πρωτοφανές. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν σωστά τα οικονομικά τους. Αρκετοί από αυτούς ταλαιπωρούνται από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Ο συνάδελφος Γ.Σ. που γνωρίζει την παθούσα έγραψε ένα ανθρώπινο σχόλιο πως στον καθένα μπορεί να τύχουν αναποδιές στη ζωή. Πράγματι, δεν χρειάζεται πολύ για να πέσει κάποιος σε μια ατυχή συγκυρία αρνητικών εξελίξεων και να χάσει τον έλεγχο των εσόδων εξόδων και κατά συνέπεια και των ίδιων των εξελίξεων...
Αυτό που με προβληματίζει είναι το εξής: Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι εδώ και μερικούς μήνες παραμένουν σε ετοιμότητα μέρα - νύχτα προκειμένου να κινητοποιηθούν, περικυκλώνοντας το σπίτι της παθούσας προκειμένου να μην επιτρέψουν την έξωση. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε αρκετές εκατοντάδες συγκεντρωμένους στο δρόμο.
Στον βαθμό που υπάρχει πλειστηριασμός και δικαστική απόφαση για έξωση, η κατάσταση αυτή δύσκολα ανατρέπεται. Επιπλέον, ο νέος ιδιοκτήτης έχει πληρώσει για το ακίνητο και ενδεχομένως να έχει πάρει και κάποιο δάνειο και να καταβάλει και δόσεις γι’ αυτό.
Η παθούσα χαμηλοσυνταξιούχος λοιπόν είναι θέμα χρόνου να μείνει χωρίς το ακίνητο που αποτελεί την πρώτη κατοικία της.
Οι αλληλέγγυοι κάθε φορά που κινητοποιούνται ξοδεύουν χρήματα για ναύλα, κολατσιό κατά την πολύωρη αναμονή κλπ. Στο τέλος όμως έχουν πάντα ένα ζεστό σπίτι που τους περιμένει. Αντιθέτως, στο τέλος αυτής της περιπέτειας η παθούσα, είτε γιατί ήταν ευκολόπιστη είτε γιατί τα πράγματα της ήρθαν "στραβά", θα μείνει χωρίς σπίτι και ενδεχομένως και στέγη...
Αν αντί των αναποτελεσματικών, για τη στέγαση της κυρίας, αλλά ενδεχομένως αποτελεσματικών για πολιτικές καριέρες άλλων, κινητοποιήσεων, ο καθένας που αισθάνεται αλληλέγγυος συνεισέφερε σε ένα λογαριασμό, το αντίτιμο μιας εξόδου για διασκέδαση, θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος ενός συνανθρώπου;
Αν βρεθούν 5.000 άνθρωποι, που πιστεύω πως θα βρεθούν, να συνεισφέρουν από 20 ευρώ μπορούν να την βοηθήσουν να αποκτήσει ένα σπίτι σαν αυτό που χάνει...
Ο ίδιος δεσμεύομαι να είμαι από τους πρώτους που θα συνεισφέρουν και δεσμεύομαι να δημοσιεύσω τον αριθμό του λογαριασμού με τη σχετική παρότρυνση...
Μιλάμε για τα "κοράκια" των τραπεζικών δανείων που δικαίως ή αδίκως ξεσπιτώνουν τον κόσμο αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι αποδεικνύονται ακόμη μεγαλύτερα "κοράκια" εκμετάλλευσης της ευπείθειας των άλλων...
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι...
2) Παρόλα αυτά "βρυχάται"...
Αγαπητέ κύριε Στούπα καλημέρα σας,
Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο σας στο Capital θα ήθελα να εκφράσω κάποιες αντιρρήσεις μου, στην απάντησή σας προς τον Α.Χ. στην πρόταση:
"Τέλος, όντως οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αυτοματισμοί θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας... Είναι ένα πρόβλημα όμως που ξεπερνά την Ελλάδα..."
Θα αναφερθώ λοιπόν σε αυτό που συμβαίνει στα Ιωάννινα (από όπου κατάγομαι) σχετικά με τη silicon valley της Ευρώπης και όχι απλά της Ελλάδος, όπως αποκάλεσε τα Ιωάννινα ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ.
Στα Ιωάννινα λοιπόν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το νέο πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που στήθηκε δίπλα στο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν την εμπιστοσύνη κατ’ αρχήν στους γερμανικούς κολοσσούς P&I, Team Viewer, Best secret του fund Permira να εγκατασταθούν στην πόλη και να τις ακολουθήσουν εταιρείες όπως Comitech, Dicon, Q base R&D, ΝΩΣΙΣ, Tecmon, Terracom, Future lntelligence, Mokaal, Natech, GE scientific, NIKI, Senseworks, Energy Solutions, Medical statistics, Univeye,Omega Technology, Ig soft, P D Neurotechnology, SPECTRAtech, SymAgro, Το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών που από μόνο του απασχολεί 200 περίπου ερευνητές όπως και αρκετές άλλες που ξεχνάω αυτή τη στιγμή (να με συγχωρούν).
Όλες αυτές οι εταιρίες απορροφούν σχεδόν το 100% των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και απόφοιτους πολλών άλλων τμημάτων.
'Όπως είπε ο Φίλιπ Νόιτσερ γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής της Team Viewer στο παρελθόν ,"η ιδέα πίσω από την απόφαση της Team Viewer για εγκατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν οι παράγοντες του ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, οι καλές τοπικές συνθήκες και η υποστήριξη των αρχών (Περιφέρειας, Δήμου) και κυρίως το πανεπιστήμιο της πόλης."
Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι στην φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, όπως μας αποκάλεσε το γερμανικό κανάλι ARD (το 2018 αν θυμάμαι καλά), δημιουργείται η silicon valley της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ανέφεραν, και εν μέσω κρίσης στην περιοχή υπάρχει έντονη οικονομική ανάπτυξη.
Στην πόλη μας λοιπόν εργάζονται πλέον σε αυτές τις εταιρείες περισσότεροι από 700 νέοι επιστήμονες με μέσο μισθό που ξεκινά από τα € 1.250 και όχι τα 750 περίπου του βασικού μισθού που ισχύει ευρέως.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται και πολλές άλλες μεγάλες εταιρίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα όπως οι:
Βικος, Χητος, Πίνδος, Δωδώνη Νιτσιάκος κλπ.
'Άρα λοιπόν οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι αυτοματισμοί όχι μόνο δεν μειώνουν τις θέσεις εργασίας αλλά βοηθούν και την εξέλιξη όλων των άλλων δυναμικών εταιρειών της λεγόμενης παλιάς τεχνολογίας και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας σε νέες αλλά και παλιές ειδικότητες.
Θα έλεγα επίσης στον κύριο Α.Χ. ότι η κρατική μέριμνα δεν έρχεται ουρανοκατέβατα. Πρέπει να συνηγορούν και άλλοι τοπικοί παράγοντες, όπως οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της κάθε περιοχής με τις εξειδικεύσεις και τις επιδεξιότητες που έχουν αναπτυγμένες.
Με μεγάλη εκτίμηση σε εσάς και το δημοσιογραφικό και όχι μόνον έργο σας που παρακολουθώ από την εποχή του πρώτου "Επενδυτή"
Γιάννης Δόσης
Απάντηση: Δεν υπάρχει διαφωνία, ίσως δεν διατύπωσα σωστά στο άρθρο αυτό που ήθελα να πω. Χαίρομαι που συμβαίνουν αυτά στα Ιωάννινα, και όχι μόνο, γιατί είναι τόπος καταγωγής μου...
Πηγή: https://www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.