Η τρέχουσα εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μίας νέας στρατηγικής.
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ίσως και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία να γίνεται απολύτως κατανοητό στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι η πορεία της Τουρκίας αποτελεί μία συνεχώς επιδεινούμενη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
DELIHAYAT VIA GETTY IMAGES
Το προσφάτως δημοσιευθέν πρωτοσέλιδο του Economist για την «ανατέλλουσα δικτατορία της Τουρκίας» με τη μορφή του Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τον γύρο του κόσμου, καταδεικνύει για πρώτη φορά την εξαιρετικά δυσμενή θέση της Τουρκίας στο δυτικό κόσμο.
Ίσως και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία να γίνεται απολύτως κατανοητό στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι η πορεία της Τουρκίας αποτελεί μία συνεχώς επιδεινούμενη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Και τούτο, βεβαίως, δικαιολογείται από μία σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που ξεκίνησαν με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της ευρωπαϊκής ένωσης, την εισβολή της και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, συνεχίστηκαν με την διαφοροποίηση της Τουρκίας στην ενιαία θέση της διεθνούς κοινότητας για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και κορυφώθηκαν με την προκλητική τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας μάλιστα όρους και απαιτήσεις που προσβάλλουν τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ωστόσο, παρά την εξαιρετικά δυσμενή θέση της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, οι τουρκικές απειλές και οι προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι;
Και τούτο διότι η Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια κατευναστική πολιτική και να διατηρεί την ίδια υποχωρητική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν αναφανδόν κλιμακωθεί με ευθείες απειλές για πολεμική σύγκρουση.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται αυτή την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, έτσι ώστε να προβάλλει και να προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όσο και εντός του μηχανισμού λειτουργίας του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική.
Εν κατακλείδι, η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι αυτή η εξαιρετικά δυσμενής θέση της Τουρκίας που βρίσκεται σήμερα δεν θα διαρκέσει για πάντα και ότι η τρέχουσα εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μίας νέας στρατηγικής προώθησης των ελληνικών θέσεων και επιδιώξεων.
****
*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis
Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.