Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ 2022!


Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το πιο προβεβλημένο θλιβερό γεγονός, με δισεκατομμύρια τηλεθεατές - Ο θρυλικός Πελέ και η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ ήταν οι δύο τελευταίοι

Ανασκόπηση 2022: Δέκα προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή και πέρασαν στην Ιστορία

Το 2022 σημαδεύτηκε από πολέμους, φυσικές καταστροφές και τους θανάτους γνωστών ανθρώπων από τους χώρους της δημόσιας ζωής, της πολιτικής και του θεάματος.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου σίγουρα ήταν το πιο προβεβλημένο θλιβερό γεγονός, με δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Ο θρυλικός Πελέ και η διάσημη και ανατρεπτική σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ ήταν οι δύο τελευταίοι χρονολογικά άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή, λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί μία λίστα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

- 6: Σίντνεϊ ΠΟΥΑΤΙΕ, 94 ετών, ηθοποιός- θρύλος, ο πρώτος μαύρος σταρ του Χόλιγουντ.
- 11: Νταβίντ ΣΑΣΟΛΙ, 65 ετών, Ιταλός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- 15: Νίνο ΤΣΕΡΟΥΤΙ, 91 ετών, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.
- 20: "MEAT LOAF" (Μάρβιν Λι ΑΝΤΕΪ), 74 ετών, Αμερικανός σταρ της ροκ, διάσημος για το "Bat Out of Hell", ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
- 23: Τιερί ΜΙΓΚΛΕΡ, 73 ετών, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

- 10: Λικ ΜΟΝΤΑΝΙΕ, 89 ετών, Γάλλος ιολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού HIV.

ΜΑΡΤΙΟΣ

- 13: Γουίλιαμ ΧΑΡΤ, 71 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, διάσημος για τους ρόλους σε πασίγνωστες ταινίες, όπως Η Μεγάλη Ανατριχίλα (The Big Chill, 1983), βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου για Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης (Kiss of the Spider Woman, 1985).
- 23: Μαντλίν ΟΛΜΠΡΑΪΤ, 84 ετών, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ (1997-2001).

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

-8: Μίμι ΡΑΪΝΧΑΡΤ, 107 ετών, γραμματέας του Όσκαρ Σίντλερ, που συνέταξε τη διάσημη λίστα του Γερμανού βιομηχάνου σώζοντας περισσότερους από 1.000 Εβραίους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
-19: Κάνε ΤΑΝΑΚΑ, 119 ετών, Γιαπωνέζα που είχε αναγνωριστεί επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε τη 2α Ιανουαρίου του 1903 στη Φουκουόκα (νοτιοανατολική Ιαπωνία). Εκείνη τη χρονιά οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

ΜΑΪΟΣ

- 19: VANGELIS (Βαγγέλης Παπαθανασίου), 79 ετών, μεγάλος Έλληνας συνθέτης.
- 26: Άντι ΦΛΕΤΣΕΡ, γνωστός ως "Fletch", 60 ετών, ιδρυτικό μέλος των Depeche Mode.

ΙΟΥΝΙΟΣ

- 14: Αβραάμ Β. ΓΕΟΣΟΥΑ, 85 ετών, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και πολυγραφότερους ισραηλινούς συγγραφείς, προσωπικότητα της ισραηλινής Αριστεράς και αντίθετος στην ισραηλινή κατοχή.

ΙΟΥΛΙΟΣ

- 6: Τζέιμς ΚΑΑΝ, 82 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε ευρέως γνωστός με τον ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός», πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.
- 8: Σίνζο ΑΜΠΕ, 67 ετών, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τη μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα σκοτώθηκε από πυρά ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας σοκ σε μια χώρα στην οποία η πολιτική βία είναι κάτι σπάνιο και ο έλεγχος των όπλων αυστηρός.
- 14: Ιβάνα ΤΡΑΜΠ, 73 ετών, πρώην σύζυγος του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

- 5: Ισέι ΜΙΓΙΑΚΕ, 84 ετών, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας.
- 8: Ολίβια ΝΙΟΥΤΟΝ-ΤΖΟΝ, 73 ετών, Αγγλοαυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός, σταρ της ταινίας "Grease" με τον Τζον Τραβόλτα.
- 30: Μιχαήλ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ, 91 ετών, πολιτική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

- 8: Ελισάβετ Β’, 96 ετών, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.
- 13: Ζανκ-Λικ ΓΚΟΝΤΑΡ, 91 ετών, Γαλλοελβετός κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο «νονός» της γαλλικής «νουβέλ βαγκ», γνωστός για ταινίες κλασικές όπως οι «Με κομμένη την ανάσα» και «Περιφρόνηση».
- 14: Ειρήνη ΠΑΠΑ, 93 ετών, Ελληνίδα σταρ των ταινιών «Ζορμπάς» και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε».
- 28: Αρτίς Λεόν ΑΪΒΙ Τζούνιορ, ‘COOLIO’, 59 ετών, Αμερικανός ράπερ γνωστός για το κομμάτι "Gangsta's Paradise".

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

- 04: Λορέτα ΛΙΝ, 90 ετών, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, από τα μεγαλύτερα αστέρια της αμερικανικής κάντρι μουσικής.
- 11: Άντζελα ΛΑΝΣΜΠΟΥΡΙ, 96 ετών, Βρετανοαμερικανή ηθοποιός, η οποία έγινε διάσημη από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Η συγγραφέας ντετέκτιβ» (Murder, She Wrote).
- 28: Τζέρι Λι ΛΙΟΥΙΣ, 87 ετών, Αμερικανός μουσικός, ένας από τους τελευταίους σπουδαίους πρωτοπόρους της ροκ εν ρολ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

- 20: Έμπε ντε ΜΠΟΝΑΦΙΝΙ, 93 ετών, η φωνή των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο» και μαχητική ακτιβίστρια κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της δικτατορίας της Αργεντινής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

-5: Κίρστι ΑΛΕΪ, 71 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Έμμυ που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά “ Cheers”.
-17: Μάικ ΧΟΤΖΕΣ, 90 ετών, Βρετανός σκηνοθέτης γνωστός για την ταινία του "Flash Gordon".
- 23: ΜΑΞΙ ΤΖΑΖ (Μάξγουελ Φρέιζερ), 65 ετών, Βρετανός τραγουδιστής του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Faithless και η «φωνή» σε επιτυχίες όπως οι “ God Is a DJ” και “ Insomnia”.
- 29: Βίβιαν ΓΟΥΕΣΤΓΟΥΝΤ, 81 ετών, σχεδιάστρια μόδας, η λεγόμενη και «αυτοκράτειρα του πανκ», γνωστή για τις εκκεντρικές δημιουργίες της όσο και τους αγώνες της: για να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής ή για να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ...
- 29: Έντσον Αράντες ντο ΝΑΣΙΜΕΝΤΟ, γνωστότερος ως «Πελέ», 82 ετών, Βραζιλιάνος «μάγος» του ποδοσφαίρου, τρις πρωταθλητής κόσμου (1958, 1962, 1970), από τη δεκαετία του '90 πρεσβευτής του ΟΗΕ και της UNESCO. Τον Δεκέμβριο του 2000 η FIFA τον ανακήρυξε παίκτη του αιώνα. Το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.