Οι επιδόσεις του φορολογικού συστήματος σε οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα είναι απογοητευτικές
Δημήτρης Στεργίου
Οσοι σπούδασαν Δημόσια Οικονομική και μάλιστα από φωτισμένους καθηγητές μου και δασκάλους στη συνέχεια εν οικονομική δημοσιογραφία (αναφέρω τους αοίδιμους Αγγελο Αγγελόπουλο και Θεόδωρο Γεωργακόπουλο) και έχουν διαβάσει την Εκθεση της Επιτροπής του καθηγητή Οικονομικών και νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, η οποία παρουσιάστηκε πανηγυρικά το 2020 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία, ως συνήθως, ερρίφθη στα αζήτητα, και άλλες μελέτες (ΙΟΒΕ κ.λπ.), θα διαπιστώσουν ότι, παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων και προσώπων ή «τσάρων» ή τα τρία Μνημόνια, γίνονται τα ίδια και χειρότερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Για όλα αυτά κατάρτισα τον παρατιθέμενο πίνακα, τον οποίο αφιερώνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και στο πολυμελές (όπου λαλούν πολλά κοκόρια, άσ’ τα καλύτερα…) Υπουργικό Συμβούλιο με την παράκληση να ρίξει μόνο μια ματιά! Θα διαπιστώσει ότι οι επιδόσεις του φορολογικού συστήματος τόσο σε οικονομική όσο και σε κοινωνική αποτελεσματικότητα είναι απογοητευτικές!
Θα διαπιστώσει, δηλαδή, ότι η απογοητευτική διάρθρωση της φορολογίας συνοδεύεται κι από αναποτελεσµατική, άνιση και άδικη διανοµή πόρων, αφού δεν εξασφαλίζει κοινωνική ευημερία και δεν αντιμετωπίζει τις εισοδηματικές ανισότητες για τους γνωστούς (αλλά ακατάλληλους για στρουθοκαμήλους) ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, η (λαϊκίστικη) κατανομή των δαπανών έχει ως αποτέλεσμα να υποχρηματοδοτούνται κρίσιμοι τομείς, όπως υγεία, ανεργία, δημόσιες επενδύσεις. Ρίξτε μια ματιά και θα υπομειδιάσετε πικρά: Για την υγεία και τους ανέργους δίδονται ετησίως όσα για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (0,6 δισ. ευρώ από το 1999)! Λόγω έλλειψης χώρου παραλείπονται λεπτομέρειες 23 ετών!!!
Δεύτερον, οι μεταβιβάσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) μόνο για κύρια και επικουρική ασφάλιση είναι άνω των 16 δισ. ευρώ (απορροφούν το 34% των φόρων ή αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών δαπανών), την ίδια στιγμή που οι οφειλές στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ και ψηφίζεται μάλιστα και νόμος για μείωση της παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια και σε λίγο σε πέντε χρόνια για να πάρουν συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες εις υγείαν των κορόιδων φορολογουμένων και ασφαλισμένων!!! Δηλαδή, το ασφαλιστικό σύστημα από μοχλός ανάπτυξης γίνεται τροχοπέδη, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Η κοροϊδία είναι ότι ο κ. Τσακλόγλου κορδακίζεται ότι είναι και… πλεονασματικοί οι ΟΚΑ!!!
Τρίτον, οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά οι επιδόσεις σε μείωση της φτώχειας και της ανισότητας είναι πάλι απογοητευτικές, καθώς η συμβολή τους είναι (σε ποσοστιαίες μονάδες) περίπου στο μισό του αντίστοιχου μέσου όρου στην ΕΕ! Δηλαδή, η αναδιανεμητική λειτουργία των φόρων δεν γίνεται μέσω των κρατικών δαπανών, αλλά μέσω της φορολογίας και έτσι οι φοροφυγάδες παίρνουν και όλα σχεδόν τα επιδόματα! Απλώς αναφέρω ότι το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος πάνω από το 50% των φορολογουμένων, έναντι μόνο 10% στην Ευρωζώνη!!!
Τέταρτον, και με αυτά και με εκείνα πού να μείνουν πόροι για επενδύσεις. Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προικοδοτείται με το ποσό μόνο των περίπου 8 δισ. ευρώ, που είναι μικρότερο από εκείνα (αθροιστικά) για τα κοινωνικά επιδόματα, για αγορές αγαθών, υπηρεσιών και παγίων και για την τοπική αυτοδιοίκηση για την οποία μάλιστα ψηφίζεται νόμος με τον οποίο αίρεται το αξιόποινο αιρετών για κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση!!!
Πηγή: https://www.ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.