Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

''Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ'' !

Γράφει ο Πατέρας Τσαμπίκος Παν. Πετρόπουλος

Το ανθρώπινο είδος έχει μια ατελείωτη δίψα για τη γνώση. Επιδιώκουμε να αποκαλύψουμε τα μυστήρια της ύπαρξής μας. Η παρατήρηση και η αφήγηση ήταν τα πρώτα μας εργαλεία. Προσπαθούμε να μάθουμε, να εξηγήσουμε από πού ήρθαμε, και πού θα μπορούμε να κατευθυνθούμε. Κάθε πολιτισμός σχεδόν έχει τη δική του ιστορία προέλευσης...
Η μεγάλη ιστορία είναι μια ιστορία καταγωγής. Είναι ένας τρόπος που προσπαθεί να εξηγήσει ποιοι είμαστε, εξετάζει το παρελθόν μας, εξηγεί το παρόν μας και φαντάζει το μέλλον μας.
Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης δεν αποσκοπεί μόνο να κατανοήσει το τι είμαστε, αλλά να μας δείξει τι δεν ξέρουμε, τι δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει... Αυτό επιτυγχάνεται με την ευρύτερη δυνατή παρατήρηση, τόσο στον εαυτό μας όσο και στο περιβάλλον μας. Από τα υποατομικά σωματίδια μέχρι τα πολύ μεγάλα αστέρια, από τα μνημειώδη γεγονότα που συμβαίνουν σε κλάσματα ενός δευτερολέπτου μέχρι και σε διεργασίες που εκτείνονται σε δισεκατομμύρια χρόνια, η Μεγάλη Ιστορία εξετάζει ακόμα την κλίμακα, τις συνδέσεις και την πολυπλοκότητα της ιστορίας. Οι μακροχρόνιοι συνθέτες της ιστορίας αυτής είναι οι φιλόσοφοι, οι ερευνητές, οι επιστήμονες και oi μαθητές όλων των αποχρώσεων!
Παραδόξως, αποδεικνύεται ότι τα χαοτικά μαθηματικά μπορούν να εξηγήσουν πώς και γιατί το σύμπαν δημιουργεί εξαιρετική τάξη και συνέχεια. Ο φυσικός κόσμος είναι γεμάτος από εμπνεύσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξετε μια ματιά στο πώς η φύση μετατρέπει την απλότητα σε πολυπλοκότητα!
Η Σπουδαία Ιστορία συνδέεται με τις επιστήμες της αστρονομίας, της αστροβιολογίας, της κοσμολογίας, της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της θεολογίας, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας !! Αλλά πιστεύουμε ότι κάθε επιστήμη είναι χρήσιμη για την Ιστορία αυτή!
Η Μεγάλη Ιστορία μας δίνει την προοπτική και την πνευματική αυστηρότητα που πρέπει, για να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που έχουμε για τον κόσμο μας σήμερα. Θα πει την ιστορία του Σύμπαντος από την αρχή, με τρόπο που είναι προσβάσιμος σε όλους. Ξεκινάει με το Big Bang και τελειώνει σε αόριστο χρονικό διάστημα στο μέλλον. 

Η ιστορία του Σύμπαντος καλύπτει μια σχεδόν αδιανόητη χρονική περίοδο - 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Περιλαμβάνει το σχηματισμό των πρώτων αστεριών, την εμφάνιση της ζωής στη Γη, τη συλλογική μάθηση και τη Σύγχρονη Επανάσταση.
Εμείς οι άνθρωποι φαινόμαστε μικροί σε σύγκριση με το τεράστιο μέγεθος του Σύμπαντος, αλλά παίζουμε τεράστιο ρόλο στο πεπρωμένο μας και στο πεπρωμένο του πλανήτη μας. Η Μεγάλη ιστορία προσφέρει μια κατανόηση για το πώς φτάσαμε εδώ και το πού πηγαίνουμε... Σε αυτή την κατανόηση μπορούμε να βρούμε νόημα και προτροπή στις ζωές μας!
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι το μέλλον ανήκει στη συνεργασία των επιστημών, στη συνεργασία των θρησκειών, στη συνεργασία των κρατών!
Αυτή είναι η Σπουδαία Ιστορία και το μέλλον της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.