Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
 Image result for πλούτη
Και έγραψε ο ΄Αρθουρ Σοπενχάουερ στο βιβλίο του "η τέχνη να είσαι ευτυχισμένος": "η απώλεια του πλούτου και της ευημερίας, όταν οι πρώτες σουβλιές της θλίψης περάσουν, αφήνουν τον άνθρωπο λίγο πολύ στην ίδια συνηθισμένη διάθεση όπως και πριν. Και ο λόγος γι αυτό είναι ότι μόλις η μοίρα ελαχιστοποιήσει τα αγαθά που έχει στη διάθεσή του, ελαχιστοποιεί κι εκείνος αντίστοιχα το επίπεδο των απαιτήσεών του".
Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή γυμνός. Χωρίς φτιασίδια. Κλαίει μονάχα. Κλαίει δυνατά όχι μονάχα για να γεμίσουν οι πνεύμονες αέρα, αλλά γιατί εγκατέλειψε το καλά προστατευμένο προηγούμενο περιβάλλον του. Από τη στιγμή αυτή κι έπειτα, θα κλάψει πολλές φορές, θα πονέσει πολλές φορές, θα ηττηθεί πολλές φορές. Η ανασφάλεια θα τρυπώσει στη ζωή του.
Ξέρουμε ότι όσο κόπο και αν δαπανήσουμε στην διάρκεια του βίου, η μοίρα θα έχει το ρόλο της. Εκείνο το άγνωστο που χτυπά σε ανύποπτο χρόνο και μας φέρνει αναποδιές και δημιουργεί χαλάσματα. 
Ο άνθρωπος είναι γεννημένος κυνηγός. ΄Ενας μαχητής του χρόνου σε έναν αγώνα στον οποίο πάντα θα βγαίνει χαμένος. ΄Ομως κυνηγά τα πλούτη, την καλοπέραση, τη δόξα. Και περνά τον καιρό του ξοδεύοντας ενέργεια σε αυτό το κυνήγι.
 Image result for πλούτη
'Ισως κάποια φορά, έρθει η στιγμή να τα χάσει όλα ή μερικά από αυτά. Και τότε, η διάθεση αλλάζει. Ο τρόπος που βιώνει το παρελθόν αλλάζει. Το μέλλον είναι αβέβαιο και μη ανιχνεύσιμο. Ο λαός λέει: "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη". ΄Ομως που οφελεί η θλίψη αν δεν αλλάξει τρόπο σκέψης; Οι απαιτήσεις δημιουργούν κενά σε όσους τις έχουν. Κενό είναι ο χρόνος που δεν σπαταλήθηκε με αξιόλογο τρόπο στην οικογένεια, στους συγγενείς, στα παιδιά μας. Ο χαμένος χρόνος. Γιατί, αλήθεια τι νόημα έχει όταν κάποιος μοχθεί σε υπερπλήρες ωράριο προκειμένου να έχει όσο περισσότερα αποκτήματα γίνεται, και να χάνει τα πρώτα χαμόγελα ή κουβεντούλες του παιδιού του, μια συνάθροιση της οικογένειας ή όλα αυτά τα πραγματάκια που αποτελούν το αλάτι και το πιπέρι της καθημερινότητας!
΄Ενα πέρασμα κάνουμε όλοι πάνω σε αυτή τη μπάλλα. Ας είναι όμορφο. Ας είναι ταπεινό. Ας είναι απολαυστικό. Γιατί η διάθεση είναι θέμα χρόνου! 

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.