Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ 128 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ιστορική φωτογραφία από την πόλη της Σμύρνης πριν από την Καταστροφή της το 1922.

Αγαπάς μονάχα μια ποδοσφαιρική ομάδα στη ζωή σου. Ο παππούς μου, αθλητής του Παναθηναϊκού, μεγάλωσε τα αδέλφια μου και εμένα με λατρεία για το τριφύλλι. Ομως, όταν μετακόμισα στη Νέα Σμύρνη πριν από δύο χρόνια, άρχισα να βιώνω την ταύτιση της νέας και ιδιαίτερα φιλόξενης γειτονιάς μου με τον Πανιώνιο.
Ανακάλυψα σταδιακά την πλουσιότατη ιστορία του, που πατά στα σπουδαία βήματα του ελληνισμού στη Μικρασία, το καμάρι των οπαδών του και κυρίως το μεγάλο δέσιμο με τον κόσμο του. Είναι μια ομάδα αξιοθαύμαστη, που ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1890 και κουβαλά στους ώμους της κάτι από εκείνο το μεγαλείο. 
Και έτσι, ενώ δεν βρέθηκα ποτέ στο γήπεδο για να την υποστηρίξω, έμαθα να τη σέβομαι και να τη συμπαθώ μέσα από τη νοητή ανθρώπινη «κερκίδα» της γειτονιάς. Με χαροποίησε πολύ η είδηση ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 19.00, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens θα παρουσιαστεί το ιστορικό και φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος: 1890 Μνήμες». Το υπογράφει ο αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, που είναι γέννημα-θρέμμα της γειτονιάς και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το παρελθόν της.
Ο Πανιώνιος και η Νέα Σμύρνη κρατούν ακόμα ζωντανή τη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού.

΄Οπως εξηγεί ο συγγραφέας: «Αποφάσισα να αποτυπώσω την πορεία από τη Σμύρνη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στη Νέα Σμύρνη, θέλοντας να διασώσω την ιστορική μνήμη και να καταγράψω πρόσωπα και γεγονότα όσο ακόμη βρίσκονται εν ζωή οι πρωταγωνιστές, για να μείνουν ζωντανές οι μεγάλες επιτυχίες, αλλά και οι δύσκολες ώρες. Προσπάθησα επίσης να συγκεντρώσω σε έναν τόμο όλες εκείνες τις πολύτιμες στιγμές με τρόπο τεκμηριωμένο. Είτε αυτές βρίσκονται ήδη καταγεγραμμένες είτε μεταφέρονται προφορικά μιας και συχνά αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Ετσι μπόρεσα να φωτίσω τα ονόματα ανθρώπων με προσφορά, η οποία όμως έχει παραγνωριστεί ή έχει σβηστεί από τη λήθη, τιμώντας παράλληλα εκείνους που έχουν βρει μια θέση ψηλά στις σελίδες της ιστορίας του συλλόγου».

Στην ιστορία του Πανιωνίου υπήρξαν διακρίσεις σε όλα τα αθλήματα, μιας και ο ιστορικός σύλλογος ήταν και είναι φυτώριο ταλέντων.

Η έκδοση πλαισιώνεται από μια πλούσια συλλογή σπάνιων, ανέκδοτων φωτογραφιών και εγγράφων που αποτυπώνουν τη διαδρομή του συλλόγου από την αρχή της δημιουργίας του. Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1890 στη Σμύρνη, αρχικά ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς» και αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία σωματείο της χώρας. Ο σύλλογος, μέσα από την πολύπλευρη δράση του, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη ώς και την Καταστροφή της Σμύρνης. Αφήνοντας πίσω του τη γη στην οποία γεννήθηκε, αναζήτησε μόνιμη εστία πια στην Αθήνα και στη Νέα Σμύρνη. Κατάφερε να πρωτοπορήσει και να εξελιχθεί σε αθλητικό λίκνο της πόλης. Στη μακροχρόνια επιτυχημένη διαδρομή του, που αποτυπώνεται στο βιβλίο, κατόρθωσε να αναπτύξει πολλά διαφορετικά τμήματα, αναδεικνύοντας σημαντικούς αθλητές και αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις.

Αγώνας ποδοσφαίρου στη Σμύρνη, όπου τον Σεπτέμβριο του 1890 ιδρύθηκε ο Πανιώνιος, αρχικά ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς».

Σήμερα η ιστορία του Πανιωνίου συνεχίζεται. Ριζωμένος σε μια συνοικία που φτιάχθηκε από τους πρόσφυγες, ανθρώπους που κατάφεραν να περνούν από τη μια γενιά στην άλλη, την ευγένεια, την ανθρωπιά, την εργατικότητα, την αίσθηση ότι είναι καμωμένοι από διαφορετικά υλικά.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.