Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

''ΠΡΟΣ ΘΑΛΑΤΤΑΝ ΚΑΙ...ΑΠΟ ΛΙΜΝΗ ΚΙΜΠΟΥ, (ΜΠΟΥΚΑΒΟΥ) ΠΡΟΣ/ΡΟΥΑΝΤΑ''.

Σπυρίδωνος Μιχ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ
  • Πειραιάς, 2019
Αυτός είναι ο τίτλος, του νέου πονήματος του Σπύρου. Μ. Κυριακάκη. Περατώθηκε την τελευταία ημέρα του 2018 και ανακοινώθηκε δημόσια από τον ίδιο, το απόγευμα της 1ης -1ου-2019, δια μέσου Facebook. 
Έχει στρατιωτική ύλη και εστιάζεται, στην ασφάλεια σε εμπόλεμες ζώνες ή στην προετοιμασία για προστασία, της υπόστασης του Κράτους, πριν ηχήσουν οι σειρήνες. Με ενεργή προστασία "Σημείων Κλειδιών Εθνικής Σημασίας" (που μπορεί να είναι δρυμός, λίμνη, φράγμα, αεροδρόμιο, λιμένας, ορυχείο κλπ) αλλά και στο ρόλο των "πολλαπλασιαστών" και των Short time experts", (βλ. λήμμα Κεφ.2). 
Είναι αποτέλεσμα, πολυετούς προσπάθειας συλλογής και διασταύρωσης στοιχείων. Η φύση τους απαιτούσε άλλοτε "μεθόδους μυστικής δράσης" άλλοτε αυτές της... αρχαιολογικής έρευνας, με όλα όσα συνεπάγεται η.... "δράση της σκαπάνης"....



1) Τα στοιχεία χρειάστηκαν πάνω από χίλιες σελίδες καταγραφής, με πολλά από αυτά, να αποτυπώνονται σε απίθανα υλικά. Παρόλο που το "σχέδιο ανάπτυξης" κατεύθυνε ..."αφαιρετικά" ... δεν μπορείς να αντισταθείς στο παράξενο και στο επικίνδυνο, το οποίο και να μην ταιριάζει, το κρατάς ως "keep and put in other use, later", σύμφωνα με το σύστημα "generation of ideas". Συλλέγονταν από τα φοιτητικά χρόνια ..στην αρχή από εφημερίδες... Στο ερώτημα "γιατί", της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος, ο ίδιος ο συντάκτης απαντά: " Έχει να κάνει με τον ίδιο λόγο, που διάλεγα τα μαύρα πιόνια στο σκάκι....και με τον πρόσθετο λόγο, να βλέπω με δικό μου μάτι τα γκρίζα γεγονότα, επιχειρώντας ερμηνείες για να προσεγγισθεί η αλήθεια... και για να πάρω ιδέες, προς υποβολή συγκεκριμένης πρότασης " και πρόσθεσε ως επιμήθειο "I did it because I wanted to..." χρησιμοποιώντας τον τίτλο της ομιλίας της Καθηγήτριας J.Mc Cord ("He Did It Because He Wanted To…" /Motivation and Delinquency. Vol. 44, in Nebraska Symposium on Motivation/ Lincoln, N.E .University of Nebraska Press).



ως λόγο και την επικεφαλίδα 

Ο τίτλος διαλέχτηκε, με τη σύζευξη των δύο ιστορικών πορειών των μισθοφόρων. Των "Μυρίων" και των "Καταγκέζων". Με διαφορά 23,5 αιώνες. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσονται τα κύρια σημεία, οι τάσεις και οι εξελίξεις των συγκρούσεων και των ιδιωτών του πολέμου και της ασφάλειας. Το περιεχόμενο παρουσιάζεται ανάγλυφα σε δύο ΜΕΡΗ (Α' και Β΄) και δομείται στον ακόλουθο "σκελετό", που συνιστά και τον Πίνακα Περιεχομένων. 

ΠΙΝΑΚΑΣ "ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ". (Περιεχόμενα) 

- Αφιερώσεις, 
- Acknowledgement 

Α' ΜΕΡΟΣ 
-Μία εκ βαθέων εξομολόγηση επικεφαλής μισθοφορικού τάγματος, στον συγγραφέα Frederick FORSYTΗ (όπως αποδόθηκε συγγραφικά). 
-"Ηθική της Συγγραφής" και Κατατοπιστική "Συζήτηση", του Συντάκτη. 
-Προλεγόμενα και κριτική. Από την Αθανασία Δαδούδη (δημοσιογράφο).
1ο Κεφάλαιο. "Γεφυροποίηση" των αιώνων, που καθορίζουν και το "πλαίσιο-στίγμα" του έργου. 
Δύο ιστορικές "Πορείες", με κοινό στοιχείο την... απόγνωση. Χρονική διαφορά ...είκοσι τρεισήμισι, αιώνες.
1η "Πορεία". "Οι Μύριοι... Προς... Θάλατταν"
2η "Πορεία". " Les Affreux". Δια μέσου λίμνης Κίμπου ... Μπουκαβού προς Κίνγκαλι Ρουάντας.
2ο Κεφάλαιο. Μικρό "Μισθοφορικό Λεξικό". ( Όρων- Εννοιών-Όπλων- Τακτικών- Προσωπικοτήτων - Γεγονότων-Ειδικών Σωμάτων κ.α).
3ο Κεφάλαιο. Κύρια σημεία στην ιστορική προοπτική. (Ιστορικός Χάρτης).
4ο Κεφάλαιο. Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Στρατιωτικών Υπηρεσιών και Ασφαλειας και Μισθοφορικές. Κύρια σημεία από όλο το "μήκος" της Ιστορίας. Δηλ. Κόρινθος και ακρωτήριο Μαλέας, Λακωνίας, που ήσαν τα Μισθοφορικά Κέντρα τέσσερις αιώνες, π.Χ. Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν, προς τούτο - " Εμπορευόμενοι Βαράγγοι" - "Καταλανική Εταιρεία" ή "Μεγάλη Καταλανική Kομπανία" (Καταλανικά, "Societate Catallanorum")- "Μισθοφορική Εταιρεία Ναβαρραίων"- "Μαόνες" & Κοντοττιέροι"- "SUISSES". Oι Ελβετοί Μισθοφόροι. Επιρροή στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα τότε, Φρουροί του Βατικανό, σήμερα. - Σύγχρονες Εταιρείες " Στρατιωτικών Σύμβούλων, Συμβούλων Ασφαλείας και Short Time Military and Security Experts".
5ο Κεφάλαιο. "ΛΕΓΕΩΝΕΣ". Πολυεθνικοί στρατοί κάτω από μια σημαία. Κύρια σημεία: "Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων"- "Η Ισπανική Λεγεώνα των ξένων" /Μέχρι το 1983. 
6ο Κεφάλαιο. Οι "Μικρές Λεγεώνες των Ξένων". Κύρια σημεία : "Μαύρη Λεγεώνα". "Σικελικό Τάγμα Ελαφρού Πεζικού"- "Stradioti" των Οθωμανών Τούρκων- "Σύνταγμα Βάτεβιλ"- "Σύνταγμα Ντίλον"- "Σύνταγμα Φρομπέργκ").
7ο Κεφάλαιο. Εθνοτικά μισθοφορικά σώματα. Κύρια σημεία. 
" Έλληνες Στρατιώτες του Αγίου Γεωργίου" - GURKHALI. Οι "Γκούρκας - "Ζουζού" (Ζουάβοι) & οι "Τυρκό"ή "Ζάγδαροι"- "Σηπόϋς" - Οι "Σότνι (Ίλες) των Κοζάκων "- Οι "Suisses"- Η "Γκρίζα Λεγεώνα"
Τα Μικρότερα Μισθοφορικά Σώματα, αμιγούς εθνότητας. "Λόχος των Σκωτσέζων Φρουρών" - "Σύνταγμα Χιμαρριωτών"
8ο Κεφάλαιο. Το Σήμερα. Η "Περιπτωσιολογική Χάρτα". Κύρια σημεία: 
" 1ο Σχίσμα" της Κατάνγκα. Οι πρώτοι 300 , του Κυβερνήτη Τσόμπε. Οι μισθοφορικές προσωπικότητες, που αναδείχτηκαν,διεθνώς και εμπλέκονται στις περιπτώσεις, που ακολουθούν - Κομόρος - Μαλδίβες - Μπιάφρα- Μπενίν- Νικαράγουα- Ομάν- Ροδεσία- Σεϋχέλλες- Σιέρα Λεόνε- Σουρινάμ- Ανγκόλα- Υεμένη- Συρία σήμερα- ΙΕΠΣΥΑ & "Στρατοί Α.Ε." - Διεθνής Σκηνή/ Κύρια Σημεία. Σήμερα.
9ο Κεφάλαιο. Επιτελικά Επιλεγόμενα- Εκτιμήσεις για Πρωταγωνιστές και Κομπάρσους. Κριτικός Στοχασμός . Προτάσεις εισήγησης για ίδρυση της "Ελληνικής Άοπλης Λεγεώνας των Ξένων", σε επίπεδο στρατιάς, (εκμετάλλευση δεδομένης κατάστασης) για τη διαφύλαξη των 37 μεγάλων ομάδων ευαίσθητων "National Key Points" , της Χώρας και με διεθνή ρόλο, σε καταστάσεις ανάγκης γειτονικών χωρών. 
Β' ΜΕΡΟΣ 

1. References/B ι β λ ι ο γ ρ α φ ι κ έ ς Π η γ έ ς 
2. "Για τον Συντάκτη......" 

Σημειώνεται ότι η Πρακτική Τεκμμηρίωσης (documentation), γίνεται με το σύστημα Λειψίας, Chicago- Turabian's style, Χάρβαρντ αλλά και την τεχνική "Vancouver", όπου απαιτείται και προκειμένου να αποφευχθεί ο βερμπαλισμός, δηλαδή χρησιμοποιείται ένα "MATRIX", τεκμηριώσεων. Είναι γραμμένο με τη μέθοδο της συγγραφής εγχειριδίων, στις εκπαιδεύσεις ενηλίκων. Δηλ. με λιγότερες λέξεις και με ιδιαίτερο βάρος της κάθε χρησιμοποιούμενης λέξης-όρου ώστε να επιχειρεί μετασχηματίζουσα γνώση και να παρωθεί, σε στοχασμό. Χρησιμοποιείται ευλύγιστη γλώσσα, (σύμφωνα και με τον Μανώλη Ανδρόνικο).
Το έργο είναι, Αφιερωμένο με Σεβασμό, από τον συγγραφέα :
-Σε όσους/όσες, υπέστησαν βλάβη, στα αγαθά της ζωής ή της υγείας τους ή ταλαιπωρήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο, προσφέροντας στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες προστασίας και ασφάλειας ή μετείχαν σε επιχειρήσεις προς όφελος της ειρήνης και συνοδείας ανθρωπιστικών αποστολών, απανταχού της Γης!!! 
-Σε όλους/όλες, που η ενέργεια της ψυχής τους, έχει ενωθεί με τη συμπαντική ενέργεια και με σεβασμό στη μνήμη τους, για την επιχειρησιακή και πατριωτική προσφορά και θυσία τους. 
-Σε όλους/ όλες, που προσφέρουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες, τέτοιας φύσης.
-Σε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες του, σε ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Επίσης στους συνεργάτες του και συναδέλφους στην Ειδική Επιτροπή Ασφάλειας ΝΑΤΟ, TREVI, CI/Security Conference /SHAPE. 
-Σε όλους τους συναδέλφους- συνεργάτες σε όλα τα προγράμματα εκπαιδεύσεων αλλά και σε όλους τους εκπαιδευθέντες από τον ίδιο, σε ΑΕΙ, Κολέγια, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Αστυνομικές Ακαδημίες, Ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα, ασκήσεις και γυμνάσια, (Ελλάδα και Εξωτερικό), Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης- ΓΕΕΘΑ-ΝΑΤΟ- OSCE - ΟΗΕ. 
- Στους συνεργάτες του, σε δράσεις, προληπτικής ασφάλειας (Ελλάδα- Εξωτερικό). 
-Στην Οικογένειά του και στους Αξιωματικούς της "σειράς του" στη ΣΑΧ, (Σχολής Αξιωματικών Χωροφυλακής/τάξη 1982). 
Σημείωση: Το έργο θα εκδοθεί σε "Hard Copy" με χορηγία της "Intelligence Business Development Group" / (Pool of Brains Short time Experts) και της "EUROPA Security Group" και ηλεκτρονικά, από το ιστολόγιο karapanagos.blogspot.gr

Ολόκληρο το πόνημα του κ. Σπύρου Κυριακάκη, το οποίο επεξεργάστηκε ο κ. Τάσος Μητσόπουλος (Greekradio web channel) και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:


https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.openbook.gr%2Fpros-thalattan%2F%3Ffbclid%3DIwAR1NHjVRnl3U7OQxQWU-gjhHMeFzEU1Qjz19X4VJE6EZdfyy4Tel6WH1eck&h=AT3GhHyp9n2sRBWclWRyvSeEzSVLgSSrh-W-4ZZSda3PH8fCf0_fKFKPQDys1lUn5IBgGKaXx7aCX4g5JsJl3oE-SVBNfBVRSTTmMOqB3h4GZBrcNnVLLgldnHccv7TSCeEv

****
https://drive.google.com/file/d/1niV6-xMtTsFKO2YWGk9RhhdwS5692QBn/view?fbclid=IwAR132fnnHKwEw9JpA_jisq9H7imbZHIPLmm3aHj-2TtlyeE8LxGA9x0Y2Gc



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.