Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ BOEING!

Τραγωδία: Boeing της Malaysia Airlines συνετρίβη στην Ουκρανία
Σε αυτό που δεν κατάφεραν μήνες εμφύλιου σπαραγμού στην Ανατολική Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει τώρα ένα πρωτοφανές γεγονός στην Ευρώπη, μία πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με ισχυρές υποψίες περί κατάρριψης και με πολυάριθμους Δυτικούς μεταξύ των θυμάτων: στην επαναφορά της ουκρανικής κρίσης στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς διπλωματίας.
Η πτώση του επιβατηγού Boeing 777 (280 επιβάτες και 15 μέλη προσωπικό) της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, στην Ανατολική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ακολούθησαν αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και στους φιλορώσους αντάρτες για την «κατάρριψή» του.
Το μεν ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε την τραγωδία σε κατάρριψη από «τρομοκράτες» με σοβιετικού τύπου πύραυλο εδάφους - αέρος (τύπου BUK), με τον πρόεδρο Ποροσένκο να τονίζει ότι «είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν από τη Ρωσία» και ότι η Ουκρανία δεν φέρει καμία ευθύνη.
Αρχηγοί των φιλορώσων ανταρτών στο Ντονέτσκ από την πλευρά τους αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, εξηγώντας ότι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος στο ύψος των 10.000 ποδιών όπου πετούσε και κατηγόρησαν με τη σειρά τους την ουκρανική κυβέρνηση για την κατάρριψη του αεροσκάφους (ταυτόχρονα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, ισχυρίστηκε με ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν το ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είχε καταρρίψει λίγο νωρίτερα το Boeing).
Εν τω μεταξύ τα σενάρια οργιάζουν, με το πρακτορείο Russia Today να αναφέρει ότι στόχος των δραστών ήταν στην πραγματικότητα... το αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν που ταξίδευε στον ίδιο αεροδιάδρομο και το στίγμα του, μαζί με αυτό του Boeing, βρέθηκε στο ίδιο σημείο!
Παρόλο που τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν ανεξακρίβωτα, δύο σημεία ενισχύουν το σενάριο της κατάρριψης. Το πρώτο είναι το γεγονός ότι το πλήρωμα του Boeing δεν είχε αναφέρει κάποιο πρόβλημα, ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πριν από τη συντριβή του. Το δεύτερο είναι ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μία ακτίνα 15 χιλιομέτρων, κάτι που υποδηλώνει ότι αυτό διαλύθηκε στον αέρα.

Τα μαύρα κουτιά
Εκπρόσωπος των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αυτονομιστές έχουν εντοπίσει τα μαύρα κουτιά του Boeing και ότι σκοπεύουν να στείλουν τους καταγραφείς πτήσεων για έλεγχο και ανάλυση στη Μόσχα, η οποία δήλωσε χθες πρόθυμη να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης.
Η κατάρριψη του επιβατηγού αεροσκάφους, που ακολούθησε άλλες δύο καταρρίψεις στρατιωτικών αεροσκαφών την τελευταία εβδομάδα, προκάλεσε οργή και ερωτηματικά σχετικά με το γιατί οι αεροπορικές εταιρείες δεν απέφευγαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο στη διάρκεια της σύγκρουσης στη χώρα. Σημειώνεται, πάντως, ότι τον Απρίλιο η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τα αμερικανικά αεροσκάφη να αποφεύγουν να πετούν πάνω από περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Χθες η μία μετά την άλλη οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από την Ανατολική Ουκρανία: μεταξύ αυτών η γαλλική Air France, οι τουρκικές αερογραμμές, η αμερικανική Delta Airlines, η Virgin, η ρωσική Transaero και η γερμανική Lufthansa. Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, που ελέγχει όλες τις πτήσεις πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργότερα ότι έχει κλείσει ο ουκρανικός εναέριος χώρος.
Και όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα συνομιλούσαν τηλεφωνικά για έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν η Ουάσιγκτον και η ΕΕ στη Μόσχα για τον ουκρανικό εμφύλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Φρίκη με λεηλασίες σε πτώματα και συντρίμμια
Φωτογραφίες από τα πτώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης της Malaysia Airlines έχουν αρχίσει από χθες να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη την υφήλιο, ωστόσο τη μεγαλύτερη φρίκη προκάλεσε η είδηση ότι την τραγωδία ακολούθησαν οι λεηλασίες στο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του συμβούλου του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων, Ουκρανοί πολίτες έχουν σπεύσει από χθες το βράδυ στην περιοχή στην οποία συνετρίβη το αεροσκάφος, λεηλατώντας πτώματα και συντρίμμια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε χθες ότι είναι προτεραιότητά του να διευκρινίσει τον αριθμό των Αμερικανών επιβατών της μοιραίας πτήσης της Malaysia Airlines, της δεύτερης τραγωδίας των Μαλαισιανών Αερογραμμών μέσα σε λίγους μήνες.

Οι εθνικότητες των επιβατών
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 154 Ολλανδοί, 23 Μαλαισιανοί πολίτες, 6 Βρετανοί, 27 Αυστραλοί, 11 Ινδονήσιοι, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός, ενώ άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα 47 επιβατών. Δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι είδαν δεκάδες πτώματα και καμένα συντρίμμια του αεροσκάφους που έφεραν το μπλε και κόκκινο χρώμα της σημαίας της Μαλαισίας σε χωράφια κοντά στο χωριό Γκράμποβο, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και κοντά στο Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Εκτός από εκείνους που λεηλατούσαν τα πτώματα, υπήρχαν και πολλοί πολίτες που βοηθούσαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους και ανάσυρσης των πτωμάτων.

Πηγή: https://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.