- Δυσαρέσκεια πολιτών – Αδιαφορία από την ΕΚΤ
- Η «Επιτροπή Πολιτισμού της Φρανκφούρτης» καλεί τις τράπεζες να στηρίξουν τη συντήρησή του.
Στο κέντρο της οικονομικής καρδιάς της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέκεται το σύμβολο του ευρώ, με ύψος περίπου 15 μ. Οπως συμβαίνει με το νόμισμα, και το άγαλμα περνάει δύσκολες ώρες. Πρέπει, παραδείγματος χάρη, να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες στο εσωτερικό του ενώ το εξωτερικό πρέπει να καθαριστεί. Οι βάνδαλοι δεν διστάσαν ακόμα και να βάψουν κατακόκκινο ένα από τα δώδεκα αστέρια της εγκατάστασης.
Η κατάσταση του συμβόλου της ζώνης του ενιαίου νομίσματος στενοχωρεί πολλούς τουρίστες. Ενας Αυστριακός που επισκέφθηκε την πόλη πρόσφατα, έστειλε ανοικτή επιστολή στον δήμαρχο, λέγοντας ότι «φρίττει» από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το άγαλμα. «Αυτό το άγαλμα δεν είναι ένα απλό καλλιτεχνικό έργο. Είναι σύμβολο του κοινού νομίσματος, δηλαδή του μέλλοντος και των ελπίδων 300 εκατ. ψυχών».
Κριτική των κατοίκων
Πολλοί ντόπιοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια που τους προκαλεί το καλλιτέχνημα. «Πιστεύω ότι απλά πρέπει να το γκρεμίσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Ολιβερ Ρίς, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σάουσπιλ, o οποίος καθημερινά αντικρίζει το άγαλμα από το παράθυρό του. Πριν από τρία χρόνια έγραψε άρθρο σε τοπική εφημερίδα, στο οποίο επισημαίνει ότι το γιγαντιαίο ευρώ ανήκει στο μουσείο. «Είναι ντροπή. Εξυμνεί το χρήμα και περιπαίζει τους φτωχούς», σχολιάζει ο Ματίας Αλτενμπούργκ, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. «Θα πρέπει να το κονιορτοποιήσουμε, να βάλουμε τη στάχτη του σε μια σακούλα και να το αφήσουμε στην πόρτα του καλλιτέχνη».
Με τη συγκεκριμένη άποψη, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, διαφωνεί ο δημιουργός του αγάλματος. «Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται», εξηγεί ο Οτμαρ Χερλ. «Θέλησα να κατασκευάσω μία διαφήμιση για το ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει ο Γερμανός καλλιτέχνης.
Η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς το παρόν, σιωπά όσον αφορά το μέλλον του αγάλματος. Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, και οι προκάτοχοί του, επί 13 χρόνια, έβλεπαν καθημερινά το καλλιτέχνημα προσερχόμενοι στην εργασία τους. Καθώς, όμως, η ΕΚΤ μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο και το άγαλμα έμεινε πίσω, πλέον δεν έχουν αισθητικά προβλήματα και σχετικά διλήμματα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ δεν είναι ιδιοκτήτρια του αγάλματος, αν και συνεισφέρει στα έξοδα συντήρησής του. Το άγαλμα ανήκει στην οργάνωση «Επιτροπή Πολιτισμού της Φρανκφούρτης», η οποία τοποθετεί και πόστερ για τουριστικούς σκοπούς σε ολόκληρη την πόλη. Ο Μάνφρεντ Πολ, πρόεδρος της επιτροπής και συνταξιούχος ιστορικός της Deutsche Bank, επισημαίνει ότι η οργάνωση δαπανά από 15 έως 30 χιλ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να επισκευάζει και να φωτίζει το σύμβολο του ευρώ. Ομως σε μία τέτοια εποχή που η αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει κατρακυλήσει, το κόστος συντήρησής του διαρκώς αυξάνεται. Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με φώτα Led και διάφορες άλλες επισκευές θα αγγίξουν φέτος τις 60 χιλ. ευρώ. Αυτό το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό της Επιτροπής.
΄Ετσι, η οργάνωση απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες για οικονομική βοήθεια.
Η Φρανκφούρτη, τέλος, απλά δεν έχει άποψη. Το άγαλμα μπορεί να παραμείνει εκεί ή να μεταφερθεί κοντά στη νέα έδρα της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη δεν θα συνεισφέρει οικονομικά.
Πηγή: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.