Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ» ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ!

Πτήση των αρχηγών Αεροπορίας Ελλάδας - Ισραήλ, στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με τις ΗΠΑ.



Η πρέσβης του Ισραήλ στην ανταλλαγή των αναμνηστικών, αφού απηύθυνε χαιρετισμό!

Ισραηλινό αεροσκάφος, που συμμετέχει στη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2015», στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Την εξέλιξη της άσκησης, στην οποία μετέχουν και οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, παρακολούθησε χθες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.
Στο πλαίσιό της, οι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και του Ισραήλ πέταξαν πάνω από το Καστελλόριζο. Τον ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική ασφάλειας της Δύσης μέσα από την οπτική της άσκησης «Ηνίοχος 2015» στην οποία, πέραν της χώρας μας, συμμετείχαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε ομιλία του στην Ανδραβίδα, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης. 
Στο πλαίσιο της άσκησης, οι αρχηγοί της ελληνικής Π.Α., αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης και των Ισραηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων, υποπτέραρχος Amir Eshel, συμμετέχοντας σε μεικτό σχηματισμό περίπου 10 αεροσκαφών, πέταξαν πάνω από το Καστελλόριζο.
  
Το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα επισκέφθηκε, χθες, ο Π. Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή, ενώ σημείωσε κατά τρόπο θετικό την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, παρουσία της πρέσβειρας Irit Ben Abba, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για τη συνεργασία με άλλες αραβικές χώρες, και ιδιαίτερα την Αίγυπτο.
Για τη συνεργασία με το Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων είναι αμοιβαία επωφελής και συντελεί στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας την κυβερνητική θέση για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, διότι γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις πλευρές. Η αμυντική μας και η εξωτερική μας πολιτική αποτελούν, πρόσθεσε, μία αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων, που βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία, μέσα από το πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι η διμερής αμυντική συνεργασία προχωρά: στις αρχές Ιουνίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, ενώ την ίδια περίοδο προγραμματίζεται κοινή άσκηση των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών.
Η πολυμερής συνεργασία αφορά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα των τζιχαντιστών, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για διεθνείς συνεργασίες απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή. Ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να εξάρει την αποτελεσματικότητα, το ηθικό και τον επαγγελματισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που απέδειξαν για μια ακόμη φορά, χθες στο Αιγαίο, όπου είχαμε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών, από επτά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία στο σύνολό τους αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. 


Πηγή: - εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
          - iliaoikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.