Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ: ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ-ΣΤΟΛΙΔΙ Ή ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ; ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Ή ΟΧΙ;

Πηγή: novel918.gr


Έχει ειπωθεί πολλές φορές από άτομα που πραγματικά αγαπούν αυτό τον τόπο ότι η παραμελημένη και υποβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια πόλη των Αγίων Θεοδώρων, έχει επείγουσα ανάγκη από έργα που θα δώσουν οικονομική ανάσα, πνοή και μέλλον, ανακόπτοντας αντίστοιχα τον οικονομικό κατήφορο στο οποίο έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα.
Ένα από τα έργα αυτά που πραγματικά μπορεί να παρομοιασθεί με το περίφημο Γεφύρι της Άρτας, είναι το έργο κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου, ενός έργου που εδώ και χρόνια υποτίθεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.
Η υλοποίηση του έργου αυτού εφόσον πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις υποδομές παροχής υπηρεσιών βασικής υποστήριξης των ελλιμενιζόμενων σκαφών (καύσιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, πυρόσβεση, δυνατότητα καθέλκυσης-ανέλκυσης κλπ) έχοντας ικανή δυναμικότητα για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, αλλά και δυνατότητα εξυπηρέτησης διερχομένων ή επισκεπτόμενων την πόλη μικρών σκαφών, θα έχει για τους Αγίους Θεοδώρους, πόλη παραλιακή ελάχιστα απέχουσα από τα Διαπόρια νησιά, την Αίγινα και την διώρυγα του Ισθμού, τεράστια οικονομική σπουδαιότητα.
Σχετικά πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι επιτέλους ένα άλλο υποτίθεται παρεμφερές έργο σχεδόν ολοκληρώθηκε στο Λουτράκι.
Όποιος το είδε, έχασε πάσα ιδέα. Μιλάμε για έργο που κάθε άλλο παρά προσομοιάζει με σύγχρονο λιμενικό έργο και θέτει από μόνο του βασικά ερωτηματικά ως προς τις προδιαγραφές της μελέτης του έργου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις ανάγκες που θα εξυπηρετήσει και τελικά αν όλα αυτά είναι ανάλογα του πόσο κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο.
Αντίστοιχα στους Αγίους Θεοδώρους, η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου, γεννά επίσης πάρα πολύ σοβαρές ανησυχίες, μήπως ο περίφημος και μακροχρόνιος μελετητικός σχεδιασμός είναι επί της ουσίας μία νέα κοροϊδία και το πολυπόθητο και καθοριστικής σημασίας έργο αποτελέσει, εάν και εφόσον φθάσει στο στάδιο υλοποίησης, ένα όμοιο κακέκτυπο του Αλιευτικού Καταφυγίου του Λουτρακίου προσφέροντας ελάχιστα σε μια πόλη, που όμως το έχει απόλυτη ανάγκη.
Βεβαίως όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει για τους Αγίους Θεοδώρους το έργο, η τοπική κοινωνία δεν θα ανεχθεί άλλη κοροϊδία ή υποτίμηση της νοημοσύνης της.
Από την άλλη, το έργο πρέπει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο να γίνει αφού με δεδομένο ότι οι τουριστικού ενδιαφέροντος υποδομές της πόλης είναι ελάχιστες, ένα τέτοιου βεληνεκούς έργο, είναι από τα λίγα που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία σε ότι λειτουργεί σήμερα στη πόλη.
Για την αποφυγή επώδυνων περιπετειών όλων όσων έχουν ευθύνη για τη σχεδίαση , μελέτη και εκτέλεση του υπόψη έργου και επειδή δεν είναι δυνατόν να ''σέρνονται'' υποψίες για κακοδιαχείριση του Δημόσιου χρήματος, επιβάλλεται η δημόσια ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας επί των παρακάτω βασικών ερωτημάτων:
α.-Ποια είναι η δυναμικότητα του υπό μελέτη Αλιευτικού καταφυγίου και ποια τα βασικά τεχνικά του χαρακτηριστικά;
β.-Ποιες προβλέψεις λήφθηκαν υπόψη για παροχή υποστήριξης των ελλιμενιζόμενων σκαφών;
γ.-Επί πόσο χρονικό διάστημα τελεί υπό σύνταξη η σχετική μελέτη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της;
δ.-Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν μέχρι τώρα για την υπό σύνταξη μελέτη;
ε.-Ποιος είναι ο ενδεικτικός Προϋπολογισμός του έργου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.