ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Του Κύκλου Συναντήσεων Νεολαίας Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων
‘Όπως γνωρίζετε από το Δελτίο Τύπου που σας είχε αποσταλεί στις 17/11/2017, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών που πραγματοποιούμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό Κόλπο, ευαισθητοποιήθηκε και έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την περιοχή ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τον ίδιο και τα στελέχη του πολιτικού του γραφείου, σας κοινοποιούμε την απάντηση που έλαβε:
EL E-007083/2017 Απάντηση του κ. Moedas εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις συζητήσεις σχετικά με την αύξηση των μεδουσών σε τοπική ή παγκόσμια κλίμακα ανά τον κόσμο, καθώς και σχετικά με τις πιθανές αιτίες και συνέπειες της αύξησης των πληθυσμών μεδουσών. Η Επιτροπή στηρίζει την έρευνα για τον πολλαπλασιασμό των μεδουσών μέσω του έβδομου προγράμματος-πλαισίου δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (ΠΠ7, 2007-2013), και ιδίως μέσω έργων όπως τα PERSEUS, CoCoNet και VECTORS. Από το τελευταίο έργο συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι το μέγεθος των πληθυσμών μεδουσών μπορεί να ποικίλλει μέσα σε ένα έτος και ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανθρωπογενής υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος μπορεί να έχει συμβάλει στην αύξηση της έξαρσης των μεδουσών. Επιπλέον, με το έργο MED-JELLYRISK που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε δοκιμή προστατευτικά δίχτυα σε 20 παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.
Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», και ιδίως έργα όπως το GoJelly που θα αρχίσει σύντομα, με το οποίο η βλέννα μεδουσών χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την αλίευση επικίνδυνων μικροπλαστικών και παρέχεται ένα κίνητρο στους αλιείς να αλιεύουν μέδουσες, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η υγεία των ωκεανών και η βιωσιμότητα των ακτών.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στοχεύει κυρίως στη διατήρηση των θαλάσσιων αλιευτικών πόρων και μόνον σε μικρό βαθμό στη στήριξη του παράκτιου τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βουλευτής καλείται να επικοινωνήσει με τη διαχειριστική αρχή του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία (ΕΠ), η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή των ΕΠ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες που διατίθενται σε εθνικό επίπεδο.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Διερωτόμαστε εάν ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων γνωρίζει την ύπαρξη των συγκεκριμένων Προγραμμάτων και ποιες ενέργειες έχει πράξει για να συμπεριληφθεί σε αυτά.
Τέλος αναφέρουμε ότι ακόμα περιμένουμε απάντηση στο σχετικό έγγραφο που καταθέσαμε στον Δήμο στις 23/10/2017 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/11/2017, το οποίο συνυπέγραψαν 25 νέοι Δημότες. Τονίζουμε επίσης ότι έχουμε φτάσει αισίως στους 4 μήνες αναμονής για να μας δεχθεί σε συνάντηση ο κ. Δήμαρχος στο γραφείο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.