Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΕΔΟΥΣΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Βίντεο: Τοποθετήσεις κ.κ. Νίκου Λόη, Γιώργου Μαρίνη και Γιώργου Παλαμάρη

Οι «Ενεργοί Πολίτες Λουτρακίου για την προστασία του Κορινθιακού, Πατραϊκού Κόλπου και των Γερανείων» πραγματοποίησαν, με επιτυχία, το περασμένο Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου, με θέμα την προστασία του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου και την αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών. 
Κύριοι ομιλητές ήταν οι καθηγητές κ.κ. Δημήτριος Δαμαλάς, ωκεανογράφος και ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και Επαμεινώνδας Χρήστου, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. 
Ακολούθησαν η ανακοίνωση του Πρόεδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Λαμπρόπουλου για τα θέματα της συνάντησης και   η ενημέρωση, από τον κ. Νίκο Μπαουράκη, για τις δράσεις των εθελοντών αυτοδυτών Λουτρακίου, καθώς και για τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών. 
Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η κα Μαίρη Ρίσκα.
Από αριστερά: Ο κ. Δημήτρης Δαμαλάς, ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, η κα Μαίρη Ρίσκα και ο κ. Νίκος Λόης


Ο κ. Δαμαλάς παρουσίασε ένα κομμάτι μιας εργασίας που έγινε στο πλαίσιο ενός αιτήματος, από το Λιμεναρχείο Κορίνθου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας, για παροχή πληροφοριών σχετικά με το κατά πόσο η μείωση του πληθυσμού των θαλασσίων ειδών, λόγω υπεραλίευσης, μπορεί να συνέβαλε στην αύξηση των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο, ενώ ο κ. Χρήστου προέβη σε μία βιολογική-ωκεανογραφική προσέγγιση του θέματος, παρέχοντας στοιχεία για τις μέδουσες, τη σχέση τους με το οικοσύστημα και πως, ο οργανισμός αυτός, τοποθετείται στο τροφικό σύστημα της θάλασσας.
Ο κ. Αλέκος Πνευματικός με τον κ. Γιώργο Μαρίνη

Στη συνέχεια απηύθυναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τοποθετήθηκαν δημότες και εκπρόσωποι φορέων, ενώ σε ενδιαφέρουσα τοποθέτηση-ενημέρωση προέβη και ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Αλκ. Γκιώνης.

Ο κ. Γιώργος Αλκ. Γκιώνης με τον κ. Ανδρέα Σιάχο 
Αξίζει να σημειωθεί η αγωνία των επιχειρηματιών και των δημοτών που εκφράστηκε, κατά τις τοποθετήσεις τους, για τη λήψη άμεσων αποτελεσματικών μέτρων, προς αντιμετώπιση του φαινομένου την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
Τελικά, ο χώρος αποδείχτηκε μικρός για μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφού γέμισε ασφυκτικά, αποδεικνύοντας και το ενδιαφέρον του κόσμου για το φυσικό αυτό φαινόμενο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα και πλήττει κυρίως τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών που βρέχονται από τον Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο.
Στο μέσον ο κ. Κώστας Λογοθέτης
Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Γκίκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Λάκης Παπαφωτίου και Γιώργος Πετρίτσης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέκος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Αλκ. Γκιώνης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Λογοθέτης, ο κ. Ανδρέας Σιάχος, από το Δήμο Βέλου-Βόχας, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Πέννυ Επιβατινού, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου κ. Νίκος Ραχανιώτης, ο ξενοδόχος κ. Βασίλης Μαντάς, ο κ. Τάσος Μητσόπουλος από το Greekradio Web Channel,  ο οποίος μετέδωσε απευθείας τη συνάντηση, εκπρόσωποι φορέων και δημότες.
Από αριστερά: οι κ.κ. Λάκης Παπαφωτίου, Γιώργος Πετρίτσης και Βασίλης Μαντάς 
Χρήσιμα τα συμπεράσματα της συνάντησης αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν ήταν δυνατόν να προταθούν, από τους ομιλητές άμεσες αποτελεσματικές βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες λύσεις, γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες, ώστε να προσδιορίσουν με σαφήνεια τα αίτια του φαινομένου στον Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο και να δοθούν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα, απόλυτα αποτελεσματικά, μέτρα, που να θεωρούνται πρότυπο προς εφαρμογή και στη Χώρα μας. 
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι και Φορείς έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο μέσον ο κ. Νίκος Μπαουράκης

Επιπλέον, θλίψη προκάλεσε η αναφορά του κ. Μπαουράκη στον αριθμό και στα είδη των αντικειμένων που ανασύρουν, οι εθελοντές αυτοδύτες Λουτρακίου, από το βυθό του Κορινθιακού Κόλπου. 
Ως συντάκτης του παρόντος ρεπορτάζ εκτιμώ ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και να μην ξεχνάμε το πόσο ανίσχυρη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη, παγκοσμίως, μπροστά στη δύναμη των φυσικών φαινομένων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους.
Οι κ.κ. Νίκος Λόης και Νίκος Ραχανιώτης

*Ρεπορτάζ για τη συνάντηση θα μεταδοθεί από τον Περαία-Χώρα Radio News, την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 17:00΄, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μεταδοθεί, μεταξύ των άλλων και ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη.  

   




 


 




 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.