Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition δείχνει ότι εκτός από την μείωση της LDL χοληστερόλης, η κατανάλωση ινών βρώμης μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη και την απολιποπρωτεΐνη Β, μια λιποπρωτεΐνη που μεταφέρει τη χοληστερόλη LDL μέσω του αίματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόσθετοι αυτοί δείκτες μπορεί να παρέχουν ακόμα πιο ακριβή εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι συνήθως δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρόσθετοι αυτοί δείκτες μπορεί να παρέχουν ακόμα πιο ακριβή εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, δεδομένου ότι συνήθως δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 58 κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα από όλο τον κόσμο και αξιολόγησαν την επίδραση της διατροφής εμπλουτισμένης με βρώμη με β-γλυκάνη σε σύγκριση με ελεγχόμενη διατροφή σε LDL χοληστερόλη και για πρώτη φορά, για ολική χοληστερόλη και αποπρωτεϊνη Β. Η βρώμη είναι μια πλούσια πηγή βήτα-γλυκάνης, μιας παχύρρευστης διαλυτής ίνας, η οποία φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις.
«Οι δίαιτες εμπλουτισμένες με περίπου 3,5 γραμμάρια την ημέρα βήτα-γλυκάνη από βρώμη βρέθηκε ότι μπορούν να βελτιώσουν ελαφρώς την LDL χοληστερόλη, αλλά και την ολική χοληστερόλη και την apoB σε σύγκριση με τις ελεγχόμενες δίαιτες,» δήλωσε ο Vuksan, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής του Νοσοκομείου Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο. Η εξέταση διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά 4,2%, η ολική χοληστερόλη κατά 4,8% και η apoB κατά 2,3%.
Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Πηγή: http://www.care24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.