Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΣ...ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ|ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΝ!

Πως να γίνεις τέλειος… Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας | Τα λόγια του Τσιν.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας για την Κουλτουρόσουπα.
. .
Ή αλλιώς how to be perfect. Έτσι ονομάζεται ένα πολυσέλιδο ή πολύστιχο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το διαβάσεις, ποίημα του κυρίου Ron Padgett.Η ιδέα λέει ήρθε όταν σε ένα μπαρ γεννήθηκε η απορία ενός μεθυσμένου σχετικά με την τελειότητα, ο Padgett το θεώρησε ενδιαφέρον και κάθισε να γράψει γι’ αυτό. Η Αμερική μερικές φορές σκέφτεται πολύ απλά και το ίδιο κάνει ο Ron. Δεν θα σε ζαλίσει με παραπάνω λέξεις ούτε θα προσπαθήσει να σε μπερδέψει, είναι τις περισσότερες φορές ξεκάθαρος γιατί είναι αυτός που είναι.


Και εντάξει σίγουρα όλο αυτό έχει ένα κωμικό στοιχείο, ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι του γραπτού είναι κωμικό αλλά μήπως λέω να κρύβει και τίποτε άλλο; Όταν όμως ξεκινάς την ανάγνωση και πέφτεις στο «μην δίνεις συμβουλές» ενώ όλο το ποίημα είναι μια συμβουλή τότε τι τρέχει; Διάολε λες εδώ κάτι τρέχει. Και συνεχίζει «φάε ένα πορτοκάλι τη μέρα», «να είσαι πιστός», «μη μιλάς γρήγορα» και λες πάλι τι τρέχει. Τελικά δεν τρέχει κάτι και μην το πάρεις στραβά όλο αυτό αλλά χαλάρωσε, και αν δεν είσαι αρκετά χαλαρός τότε δεν είσαι έτοιμος να διαβάζεις Padgett. «Φόρα άνετα παπούτσια», «ζήσε με ένα ζώο», «ηρέμησε», «τραγούδα, μια στο τόσο», «αν νιώθεις κουρασμένος, ξεκουράσου», μα και λίγο πιο εκκεντρικά «κοίτα αυτό εκεί το πουλί», «να μεγαλώσεις κάτι» και «κοιτάξου με ένα δέντρο».


Μη γελάς τα πράγματα είναι σοβαρά. Θα μου πεις γελάω γιατί είναι σχεδόν ηλίθια όλα αυτά. Θα σου πω έχεις δίκιο, μπορεί να είναι όντως ηλίθια. Και τότε θα μου πεις μα είναι ποίημα αυτό. Θα σου πω ναι είναι ποίημα αυτό. Από αυτά που διαβάζεις ξανά και ξανά και ξέρεις ακριβώς τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Θα μου πεις μα είναι τόσο απλό για ποίημα και θα σου πω πως το ποίημα δεν είναι κατά ανάγκη σύνθετο. Τότε θα αρχίσεις να το διαβάζεις, κάπου θα κοντοστέκεσαι και θα νομίζεις πως σε κοροϊδεύουν οι λέξεις, πως σε κοροϊδεύω ακόμη κι εγώ. Πως δεν έχει νόημα όλο αυτό. Τότε ξανάρχεται ο γέρο Πάτζετ από την Οκλαχόμα μέσα από την τελευταία του ποιητική συλλογή και σου λέει με ένα χαϊκού τον πόνο του «Καταρχήν ηρέμησε/μετά μείνε έτσι/για το υπόλοιπο της ζωής σου».
Τέλος αν θες να διαβάσεις όλο το ποίημα δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ. Αν δε θες πάλι εδώ είναι. Αλλά πάτα γαμώτο.
Παραλίγο να ξεχάσω. Τελευταία έγινα μια γαρίδα. Ναι μια γαρίδα πορτοκαλί, με μουστάκια που μαζεύει την ουρά της και κολυμπάει κάπως αργά αλλά με μαεστρία. Έγινα μια γαρίδα του Ατλαντικού, στα σύνορα με την Αλάσκα. Εκεί μαζευτήκαμε τρεις μαζί και είπαμε ιστορίες με μερικά όργανα. Τις καταγράψαμε με απλά υλικά, με όσο πιο απλές φράσεις γίνεται και κάναμε μια ωραία σαλάτα. Χαμογελάμε επιδεικτικά σαν γαριδούλες, στρίψαμε τα μουστάκια μας, βάλαμε λίγο μαϊντανό στα δόντια μας και είπαμε ήρθε η ώρα. Και ήρθε.


ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:
----
Κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr
----
Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

 Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας
Ο Κωνσταντίνος Πρωτοπαππάς διακοσμεί με νότες τον άξονα που συγγενεύει την αλήθεια με το ψέμα. Είπε ότι αναδίδει δυσλεκτικούς τρόπους για να κάνεις Shake Your Μπούτι ενώ αναπνέει στην Αθήνα αποθηκεύοντας εικόνες και λέξεις. Λάτρης του παλαιού, του earl grey και του t-shirt. Kάθε 30 του μήνα. Mail για επικοινωνία k.protopappas@hotmail.com Blog, http://noisepoems.blogspot.grΙστοσελίδα: http://www.kulturosupa.gr
.
Πηγή: http://www.kulturosupa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.