Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

DIWALI: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!


Ελένη Σοφού

Το Diwali (Ντιβάλι ή Ντιπαβάλι) είναι η δημοφιλέστερη και πιο λαμπρή Ινδουιστική εορτή η οποία γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο. Οι Ινδοί σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν το φεστιβάλ του φωτός που συμβολίζει τη νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού, της γνώσης εναντίον της άγνοιας και της ελπίδας έναντι της απελπισίας. Κάθε θρησκεία σηματοδοτεί διαφορετικά ιστορικά γεγονότα και δοξασίες. Για τους Ινδουιστές αυτή η γιορτή είναι τόσο σημαντική όσο για μας τους χριστιανούς τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Η λέξη Diwali προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Deepavali (αρχαία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα) που σημαίνει «σειρά φώτων». Η γιορτή αυτή είναι ένα από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές στον Ινδουισμό, τον Τζαϊνισμό και τον Σιχ. Οι Ινδουιστές γιορτάζουν την επιστροφή του θεού Rama μετά από 14 χρόνια εξορίας. Επίσης γιορτάζουν την ημέρα που η μητέρα θεά Durga κατέστρεψε τον δαίμονα Mahisha. Οι Τζαϊνιστές κατά τη διάρκεια της γιορτής τιμούν τη φώτιση και την απελευθέρωση του πιο πρόσφατου Τζάιν του Mahavia, από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου; γιορτάζουν τη νιρβάνα και την αιώνια ευδαιμονία. Οι Σιχ γιορτάζουν την απελευθέρωση από τη φυλακή του 6ου γκουρού Hargobind Singh το 1619. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι σε ορισμένα μέρη της Ινδίας το Diwali σηματοδοτεί την έναρξη το νέου έτους.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες. Η κορύφωση τους είναι η τρίτη ημέρα της εορτής, η οποία συμπίπτει με τη πιο σκοτεινή νύχτα του ινδουιστικού μήνα Kartika. Στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, η γιορτή λαμβάνει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Φέτος το Diwali γιορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου.
Πέρα από μία γιορτή φωτός το Diwali θεωρείται μια οικογενειακή γιορτή της ζωής και δίνει την ευκαιρίας σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, ανταλλαγή δώρων, εορταστικές εκδηλώσεις, δωρεές και πυροτεχνήματα που απομακρύνουν τα κακά πνεύματα για να φέρουν την τύχη και την ευημερία στη νέα επιχειρηματική χρονιά. Στους στολισμένους ναούς τελετουργίες και θρησκευτικές τελετές λαμβάνουν χώρα. Οι πόλεις λάμπουν με πολύχρωμα φώτα και φαναράκια καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μικροί και μεγάλοι κρατούν και στολίζουν τα σπίτια τους με κεριά και καντήλια, συμβολίζοντας τον θρίαμβο του εσωτερικού φωτός στο σκοτάδι.
Αυτές τις ημέρες μισό εκατομμύριο Ινδουιστών και Σιχ που κατοικούν στο Λονδίνο, με φως, λουλούδια και χρώματα γιορτάζουν την πιο σημαντική εορτή τους, που φέτος έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία αφού η Ινδία δοκιμάζεται από ένα σφοδρό κύμα Covid-19. Ας ευχηθούμε η γιορτή του φωτός να κάνει τη ζωή όλων μας πιο φωτεινή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.