Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΒΗΜΑ: ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ!

Συνεχίζεται η κριτική στην κυβέρνηση από το φιλοκυβερνητικό Τύπο. Μετά το μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων την περασμένη εβδομάδα, το «Βήμα» επανέρχεται στο σημερινό φύλλο του με άρθρο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Τα ίδια λάθη».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι όπως και πέρυσι τέτοιο καιρό, έτσι και τώρα, «η κυβέρνηση και πάλι ταλαντεύθηκε ως προς τον χρόνο επέμβασης και επιβολής μέτρων». «Άργησε χαρακτηριστικά και πάλι.».
Και προσθέτει: «'Ολοι μπορούν να αντιληφθούν ότι καταδιώκεται εξαρχής από το δίλημμα μεταξύ οικονομίας και πανδημίας που και η κοινωνία θέτει. Και όλοι κατανοούν το επιχείρημα ότι πλέον υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα στον καθένα.
Ωστόσο, η περσινή εμπειρία φωνάζει, δεν αφήνει περιθώρια αναστολών (...) Η απειλή για τη δημόσια υγεία είναι προφανής και μεγάλη. Έναντι αυτής ουδείς επιτρέπεται να μένει απαθής και ουδείς μπορεί να επιδιώκει εξαιρέσεις από τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας. Είναι αν μη τι άλλο άστοχο να εμφανίζεται η Ιερά Σύνοδος πιο τολμηρή από την κυβέρνηση στην υιοθέτηση μέτρων προστασίας των πιστών.
Όπως και είναι λάθος να απορρίπτεται εξαρχής και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς, δημοσίους υπαλλήλους, ιερείς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, για το προσωπικό μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, ακόμη και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το ευρύ κοινό. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν παραδείγματα αποτελεσματικής εφαρμογής του μέτρου (...) θα περίμενε κανείς πιο αποφασιστική και στέρεη στάση από την κυβέρνηση (...)».
Στο ίδιο φύλλο, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Το μεγάλο ρίσκο του Μαξίμου», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση κινείται πλέον στην κόψη του ξυραφιού ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, με κίνδυνο να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με μια ριζική ανατροπή της συνολικής εικόνας.».
Χρεώνει «διστακτικότητα« στην κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αιχμή την εξαίρεση της εκκλησίας: «Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους πολίτες χαρακτηρίστηκαν ωστόσο από διστακτικότητα. Ενδεικτικό ήταν ότι δεν περιέλαβαν τις συναθροίσεις στις εκκλησίες. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν αρχικώς ότι δεν θα ήταν εφικτοί οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων στους ναούς. Λίγες ώρες αργότερα, η Ιερά Σύνοδος εξέδιδε την εγκύκλιο με την οποία προέβαινε σε έντονες συστάσεις προς πιστούς και ιερωμένους, είτε για εμβολιασμό είτε για διενέργεια τεστ. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίχθηκε ότι η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα επικοινωνίας και συνεννόησης του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με το γραφείο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ωστόσο, η επικοινωνία φέρεται να έγινε το πρωί της Πέμπτης, ενώ η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχε γίνει το προηγούμενο απόγευμα».
Το ρεπορτάζ επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αποτελεσματικότητα των τελευταίων αποφάσεων έχει ως «βασική προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση» και ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτε μόνο με παρεμβάσεις αστυνομικού τύπου». Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα συσκέψεις της κυβέρνησης με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και επαγγελματιών του εμπορίου, της εστίασης, «στους οποίους αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι η λειτουργία των επιχειρήσεών τους προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή στην εφαρμογή και στον έλεγχο των νέων μέτρων». Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση, όσες παραβάσεις διαπιστώνονται και οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, θα αναρτώνται δημοσίως και ονομαστικά, προς παραδειγματισμό επαγγελματιών και πολιτών.
Σε ό,τι αφορά στην ασφυκτική πίεση του ΕΣΥ, το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζονται οι μεταφορές ασθενών με COVID σε περιοχές με καλύτερες υγειονομικές υποδομές, οι μετατροπές νοσοκομειακών δομών σε μονάδες διαχείρισης της πανδημίας, κ.ά.

Πηγή: https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.