Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 180 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ!

  • Ενημερωτικό και Φωτογραφικό Υλικό:  Πέτρος Οικονόμου

Επιμέλεια: Ιωάννης Καραπανάγος

Ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος τέλεσε Εθνικό Μνημόσυνο, μπροστά στο κενοτάφιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών, για τη συμπλήρωση 180 ετών (4/2/1843-4/2/2023), από την εκδημία του.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον λόγο του ανέφερε ότι ο Κολοκοτρώνης ''εκοιμήθη'', όρος που χρησιμοποιείται για Αγίους και Οσίους.
Σύντομες ομιλίες εκφώνησαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας, ο ιστορικός καθηγητής κ. Μελέτης Μελετόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Βερβεσός.
Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική της Περιφέρειας Αττικής, η οποία παιάνισε επίσης τον Εθνικό Ύμνο έμπροσθεν του Μνημείου.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και τον Δήμο Αθηναίων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς.
Παρά το δριμύτατο ψύχος και το χιονόνερο που έπεφτε, στην τελετή συμμετείχαν δεκάδες αναβιωτές και τα νεαρά τέκνα των απογόνων, που αποτελούν την έκτη γενιά και σιγά σιγά παραλαμβάνουν τη σκυτάλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του προσφάτως αποβιώσαντος στο Λουτράκι Γεωργίου Τσουτσάνη, υιού του κατοχικού Δημάρχου Τριπόλεως, ο οποίος διέσωσε τα οστά του Κολοκοτρώνη, τον Μάρτιο του 1942, κατόπιν της ιεροσυλίας που διέπραξαν οι Ιταλοί κατακτητές, σκορπίζοντας τα οστά του στην πλατεία.
Σημειώνεται ότι δραστήριο και συνιδρυτικό μέλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 υπήρξε ο τελευταίος απόγονος του Γέρου του Μωριά, Βλαδίμηρος Κολοκοτρώνης (1892-1970), Υποστράτηγος του Στρατού Ξηράς και υιός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη (1846-1897), Αρχηγού της Αστυνομίας και εγγονού του Απελευθερωτή του έθνους, ο οποίος απεβίωσε χωρίς τέκνα. Είχε μια απίστευτη φυσιογνωμική ομοιότητα με τον προπάππο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.