Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΗΓΕΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΗΓΕΤΗ!

Της Αρετής Σαΐτη

Ένα από τα βασικά θέματα που ανέτρεψε η πανδημία είναι η το προφίλ του σύγχρονου ηγέτη. Μέσα από αυτή τη διαφορετική κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό την "απομόνωση", βγήκε έντονα στην επιφάνεια η ανάγκη μας για περισσότερη "ζεστασιά", για να έρθουμε πιο κοντά "συναισθηματικά", για να κατανοήσουμε τον "διπλανό" μας. Οι λέξεις "ευτυχία", "ευεξία", "ψυχική υγεία" μπήκαν σταθερά στο λεξιλόγιο μας. Και βέβαια η πανδημία σήμανε το τέλος της "τελειότητας" και την αρχή ενός κόσμου πιο "απλού" και "κατανοητού".
Η επίδραση αυτού του νέου τρόπου ζωής και προσέγγισης επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής –και βέβαια και την επαγγελματική, καθώς και το προφίλ του σύγχρονου ηγέτη. Για αυτό τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο είδαμε να αναδεικνύονται ηγέτες με ανθρώπινο πρόσωπο, ηγέτες που δεν ήταν τέλειοι αλλά ήταν προσιτοί. Ήταν ένας από εμάς. Η εποχή του "τέλειου" και βέβαια και του "τέλειου ηγέτη", του αλάνθαστου και απρόσιτου τέλειωσε οριστικά. Η νέα εποχή έχει ανάγκη τον ανθρώπινο ηγέτη.
Ταυτόχρονα βέβαια, βιώνουμε συνεχείς αλλαγές στην τεχνολογία, υψηλή ανταγωνιστικότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την ανάγκη για συνεχή επαναπροσδιορισμό των δεξιοτήτων –και όχι μόνο των τεχνικών γνώσεων.
Πόσο όμως έτοιμος είναι ο σύγχρονος ηγέτης να κοιτάξει "τον καθρέφτη" του, να κατανοήσει τις περιοχές που χρειάζεται να βελτιώσει, να αναγνωρίσει αποτυχίες; Πόσο συνειδητοποιημένος είναι για να κάνει μια μεγάλη "εσωτερική" βουτιά; Διαδικασία που σίγουρα δεν είναι εύκολη.
Η αυτό-αξιολόγηση είναι σίγουρα μια διαδικασία προσωπική –όμως μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων αυτό-αξιολόγησης, αλλά πάνω από όλα με τη συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων κι εταιρειών που έχουν δομημένη κι αποδεδειγμένη εμπειρία.
Η αξία αυτών των εργαλείων είναι ότι δεν εστιάζουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά σε αξίες, κίνητρα, δεξιότητες και συμπεριφορές που βοηθούν έναν ηγέτη να προχωρήσει στο μέλλον. Πληροφορία που ίσως κάποιος τη γνωρίζει, αλλά δυσκολεύεται να την "κωδικοποιήσει" και τελικά να την αποδεχτεί. Κι εδώ χρειάζεται ωριμότητα κι εν συναίσθηση – χαρακτηριστικά που επίσης ξεχωρίζουν τον ηγέτη του σήμερα.
Στον 21 αιώνα ανακαλύπτουμε ξανά θεωρίες του προηγούμενου αιώνα για να βρούμε νέες ισορροπίες. Ξαναγυρνάμε σε θεωρίες όπως των Salovey και Mayer που μιλώντας για συναισθηματική νοημοσύνη την χαρακτήριζαν ως την ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων ώστε να τα αξιοποιούμε και να ανταποκρινόμαστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ξαναγυρνάμε βέβαια και πολλούς αιώνες πίσω, στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, για να ανακαλύψουμε ξανά αξίες που συνδέονται με την ανθρώπινη φύση.
Ο ηγέτης του σήμερα αξιολογεί τις δικές του δεξιότητες, επενδύει στα δυνατά του χαρακτηριστικά και κτίζει ομάδες που θα του φέρουν αξία. Ομάδες ηγεσίας. Χωρίς φόβο. Αναδεικνύοντας. Εμπνέοντας. Αναγνωρίζοντας.
Αντιλαμβάνεται ότι οι δεξιότητες κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα, στην επίτευξη του στόχου – και όχι μόνο οι τεχνικές γνώσεις, οι γνώσεις της αγοράς ή της οικονομίας. Ακόμη και όταν μιλάμε για στρατηγική προσέγγιση και καινοτομία, στην πραγματικότητα μιλάμε για ανθρώπινες δεξιότητες. Μιλάμε δηλαδή για τον τρόπο που πρέπει ένας ηγέτης να σκέφτεται, να πράττει και να επικοινωνεί.
Ο σύγχρονος ηγέτης είναι ανθρώπινος και πρώτα από όλα δεν φοβάται να αξιολογήσει τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά για να προχωρήσει στο μέλλον. Δεν φοβάται να παραδεχτεί αδυναμίες, λάθη, αποτυχίες. Δεν φοβάται να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Και πάνω από όλα, δεν φοβάται να εμπιστευτεί εργαλεία και εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει πιο γρήγορα. Πιο αποτελεσματικά. Πιο στοχευμένα. Επενδύοντας στον ίδιο του τον εαυτό. Χωρίς φόβο. Και με πολύ πάθος!

* Η Αρετή Σαΐτη είναι Senior Partner στην Ν2Growth

Πηγή: https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.