Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΧΙ;

Image result for ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ
Καλοκαιράκι, χαλάρωση, παραλία, βραδιές με φίλους στη βεράντα. Και εκεί που παίζεις επιτραπέζιο ή έχεις αναλύσει όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας ή της show biz νιώθεις κάτι στο χέρι σου ή όχι μόνο εκεί. Ο νέος επισκέπτης ήρθε για να σε κάνει να ξύνεσαι ανελέητα, να κοκκινίζεις και να αποκτάς σημάδια, που ενδεχομένως να κάνουν ώρες ή και μέρες να φύγουν.
Όλοι καταλάβατε σε ποιον επισκέπτη αναφέρομαι. Γιατί τα κουνούπια αποτελούν σίγουρα την εκνευριστικότερη παρέα του καλοκαιριού. Αλλά όχι για όλους. Γιατί εκεί που εσύ δεν σταματάς να ξύνεσαι κάποιος φίλος σου κάθεται ατάραχος δίπλα σου μην μπορώντας να καταλάβει την υστερία που σε έχει πιάσει γιατί «σιγά μωρέ, πώς κάνεις έτσι, ένα κουνουπάκι είναι!».
Μπορεί τα αρσενικά κουνούπια να τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αβγά.Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην ελαστική κοιλιά του.
Τα μικροσκοπικά, κατά τα άλλα, δίπτερα έντομα, φαίνεται πως επιλέγουν με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ποιους θα δαγκώσουν και ποιους όχι. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των ανθρώπων αποτελούν για τα κουνούπια μια… νοστιμότατη τροφή.
Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως στους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή των ανθρώπων που θα τσιμπήσουν τα κουνούπια.

Ομάδα αίματος
Υπάρχουν ομάδες αίματος που ανοίγουν την όρεξη περισσότερο στα κουνούπια από κάποιες άλλες. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές καθώς τα κουνούπια μάς τσιμπούν προκειμένου να κάνουν μια συγκομιδή πρωτεϊνών από το αίμα μας. Αγαπημένη ομάδα αίματος αποτελεί η 0 καθώς σε αυτούς τους ανθρώπους τα έντομα επιτίθενται διπλάσιες σχεδόν φορές από ότι σε όσους έχουν ομάδα Α. Η ομάδα Β βρίσκεται περίπου στη μέση της κλίμακας ξυσίματος.
Επιπροσθέτως περίπου το 85% των θυμάτων εκκρίνουν ένα χημικό σημάδι μέσω του δέρματός τους το οποίο υποδηλώνει σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν, ενώ στο 15% κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Διοξείδιο του άνθρακα
Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να εντοπίσουν τους στόχους τους είναι να μυρίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που αναδίδεται από την αναπνοή και αυτό μπορούν να το κάνουν από απόσταση σχεδόν 50 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που αποπνέουν περισσότερο αέριο -συνήθως οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι- να έλκουν τα κουνούπια περισσότερο από τους άλλους.

Βακτήρια του δέρματος
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας στην προτίμηση των κουνουπιών είναι τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας.
Σε έρευνα του 2011 επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων γίνονται αμέσως η επιλογή των εντόμων. Απροσδόκητα βέβαια όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες μεν, αλλά από διαφορετικά είδη βακτηρίων δε, τότε το δέρμα τους γινόταν λιγότερο ελκυστικό. Ίσως γι’ αυτό τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο στα πόδια και τους αστραγάλους καθώς εκεί ζουν ισχυρότερες αποικίες βακτηρίων.

Μπίρα
Οι περισσότεροι συνδυάζουμε το καλοκαίρι με ένα δροσερό ποτήρι μπίρας. Μήπως όμως να το σκεφτούμε ξανά; Μια μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού κάνει τα κουνούπια να μας… ερωτευτούν. Βέβαια οι ερευνητές βρίσκουν ιδιαίτερα μυστηριώδη αυτή την προτίμηση των κουνουπιών και μέχρι στιγμής την έχουν αποδώσει στο γεγονός ότι η μπίρα αυξάνει την ποσότητα αιθανόλης που εκκρίνεται στον ιδρώτα μας όταν την πίνουμε.

Εγκυμοσύνη
Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εγκυμονούσες έλκουν διπλάσιο αριθμό κουνουπιών από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο συνδυασμός δύο παραγόντων ευθύνεται γι’ αυτή την προτίμηση, σαν να δείχνουν τα κουνούπια μιας μορφής «ζήλεια» για το μωρό που «ρουφάει» το αίμα της μαμάς του και θέλουν να κάνουν το ίδιο. Οι έγκυες αποπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους άλλους ανθρώπους και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματός.

Το χρώμα των ρούχων
Συνήθως το καλοκαίρι πετάμε τα ρούχα με τα μουντά χρώματα και φοράμε χρώματα φωτεινά, που συχνά μας κάνουν να ξεχωρίζουμε στο πλήθος. Λάθος! Τα κουνούπια, εκτός από την όσφρηση χρησιμοποιούν και την όραση για να βρίσκουν τα θύματά τους. Σύμφωνα με όσα είχε πει στο NBC ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα James Day τα έντονα χρώματα γίνονται αμέσως αντιληπτά και αγαπητά από τα κουνούπια.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι δεν αποτελούν τροφή για τα κουνούπια, ελπίζοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν την επόμενη γενιά των απωθητικών εντόμων. Οι ερευνητές του εργαστηρίου Rothamsted της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρωματογραφίας, βρήκαν ότι οι φυσικοί απωθητές εκκρίνουν χημικές ουσίες που δεν αγαπούν τα κουνούπια και έτσι ευελπιστούν στο μέλλον να ενσωματώσουν αυτά τα μόρια σε σπρέι κατά των κουνουπιών.

«Αναχαιτίστε» τα κουνούπια με φυσικό τρόπο
Αν θέλετε να βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνετε και εσείς ένας από τους εχθρούς των κουνουπιών, καταφύγετε σε λύσεις από τη Φύση, που δεν θα γεμίσουν με ενοχές την οικολογική σας συνείδηση.
Ο χυμός του σκόρδου αποτελεί φυσικό απωθητικό, όσο και αν η μυρωδιά του σας ενοχλεί. Μπορείτε να αναμείξετε ένα μέρος του σκόρδου με πέντε μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι, είτε να βουτήξετε λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο χυμό και να τις βάλετε σε διάφορα σημεία της βεράντας σου.
Κόψτε ένα λεμόνι και καρφώστε μέσα του μικρά γαρυφαλλάκια (το γνωστό μπαχαρικό)
Μέντα, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βασιλικός είναι από μόνα τους εντομοαπωθητικά. Μπορείτε να τα βάλετε σε διάφορους χώρους του σπιτιού ή απλά να κουνήσετε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους.
Η βιταμίνη Β1 δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών, άρα μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα που την περιέχουν και να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού. Τέτοιες τροφές είναι το αναποφλοίωτο ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα περισσότερα λαχανικά, το γάλα, το μαύρο ψωμί, το συκώτι, η μαγιά μπύρας, το ψάρι, τα καρύδια, το αυγό, τα φασόλια.

Πηγή: http://medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.