Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ, ΤΟΠΙΟ ΟΝΕΙΡΟΧΩΡΑΣ!

Θεογέφυρο, τοπίο ονειροχώρας -Γιατί αυτό το γεφύρι θεωρείται το πιο ξεχωριστό στην Ελλάδα [εικόνες & βίντεο]
«Θεογέφυρο». Λίγο μετά τη Ζίτσα, ο ποταμός Καλαμάς έκανε το θαύμα του, σκαλίζοντας με τα άγρια νερά του το μεγάλο βράχο. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό... 
Το «Θεογέφυρο» είναι ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, που αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του ρέει ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα. 
Φωτογραφία: wikimedia.org

Χαράδρες, καταρράκτες και βράχοι συμπληρώνουν την εικόνα του άγριου τοπίου. 
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού». 
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι. 

Πώς μπορεί να φθάσει εκεί κανείς; 
Στην παλιά εθνική Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, στρίβουμε στη διασταύρωση για Δεσποτικό και Λίθινο. Μόλις προσπεράσουμε και αφήσουμε στα αριστερά μας το χωριό Λίθινο συναντάμε μια στενή γέφυρα. Ακολουθώντας ένα κατηφορικό μονοπάτι φτάνετε μετά από περπάτημα 2-3 μόλις λεπτών στο παραδείσιο αυτό τοπίο.
Φωτογραφία: zitsa.gov.gr
Φωτογραφία: zitsa.gov.gr
Φωτογραφία: zitsa.gov.gr​


Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.