Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.
Πηγή: https://www.sansimera.gr
Μάστιγα του AIDS: Ραγδαία εξάπλωση, δυσκολίες αντιμετώπισης
Η μάστιγα του AIDS, συνεχίζει να ξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως.
Παράλληλα η αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται δυσκολότερη λόγω των συνεχών αλλαγών και της ανθεκτικότητας στα φάρμακα που παρουσιάζει ο ιός HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει ίαση από το AIDS. Επίσης δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν πρόκειται μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία που θα προσφέρει ίαση εναντίον του AIDS.
Δυστυχώς λόγω της έλλειψης νέων μαζικών εκστρατειών διαφώτισης του κοινού, για το γεγονός ότι το AIDS παραμένει μια θανάσιμη ασθένεια, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μέτρων προφύλαξης, από μεγάλες μάζες πληθυσμού σε πολλές χώρες.
Οι νέοι σήμερα δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε από το AIDS, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Επιπρόσθετα έχει επικρατήσει λανθασμένα η εντύπωση, ότι το AIDS σήμερα μπορεί να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή και ότι είναι ιάσιμη ασθένεια.
Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, τα οποία ενώ έχουν μολυνθεί από τον ιό, δεν το γνωρίζουν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 33.500 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό AIDS. Οι ειδικοί υπολογίζουνότι σε 9.400 από αυτούς, δεν έχει γίνει η διάγνωση και έτσι δεν το γνωρίζουν. Μεταδίδουν τον ιό, άθελά τους, διότι μη γνωρίζοντας ότι έχουν προσβληθεί δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας για τους συνανθρώπους τους.
Λόγω της προόδου που έχει επιτευχθεί, οι ασθενείς με οι AIDS, ζουν περισσότερα χρόνια. Μια μερίδα από αυτούς πιθανόν να μεταδίδει τον ιό σε άλλους, λόγω μείωσης της επαγρύπνησης τους για τη λήψη προστατευτικών μέτρων.
Επιπρόσθετα η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ιού και η παράλειψη της συστηματικής λήψης του μεγάλου αριθμού φαρμάκων που υποχρεωτικά πρέπει να παίρνουν κάθε μέρα, επιδεινώνει την κατάστασή τους.
Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Τα μέτρα πρόληψης δεν εφαρμόζονται στις χώρες αυτές στο βαθμό που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε μια δραματική αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο.
Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η επιδημία του AIDS βρίσκεται στα πρώτα της στάδια.
Στην Αφρική, στην Κίνα, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στην Ασία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, η ασθένεια εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι μέχρι το 2005, ο αριθμός των ατόμων που είναι φορείς του ιού HIV, θα αυξηθεί κατά 40%.
Τα ανησυχητικά δεδομένα που μας παρουσιάζουν η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας και άλλες διεθνείς οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την καταστροφική επιδημία που εξελίσσεται.
Υπάρχει μια λανθασμένη αδιαφορία και επανάπαυση, τόσο από το πλατύ κοινό όσο και από τις αρμόδιες αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, που έχουν οδηγήσει σε μια μείωση της ενημέρωσης και διαφώτισης για την απειλή του AIDS.
Επιβάλλεται να διοργανωθούν σε ευρεία κλίμακα νέες εκστρατείες διαφώτισης του κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, που να έχουν σαν στόχο να δώσουν τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τους κινδύνους του AIDS.
Η διαπαιδαγώγηση και συνεχής ενημέρωση των νέων και του κοινού γενικά, για τη θανατηφόρα επιδημία του AIDS που εξελίσσεται παγκοσμίως, είναι η θεμέλιος λίθος μιας αποτελεσματικής στρατηγικής πρόληψης της σύγχρονης αυτής μάστιγας.
Πηγή: https://www.medlook.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.