Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

''ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΝΑ'' - ''ΓΙΝΑΜΕ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ''!

Γράφει η Μαρία Μπαριτάκη
Α.Τ.ΑΚ. / Κ.Α.Ε.Κ. / Α.Μ.Κ.Α. / Α.Φ.Μ. / USER NAME / Α.Μ. ΔΙΑΣ / και άλλοι πολλοί αριθμοί, έρχονται να βοηθήσουν απλουστεύοντας? την μηχανογραφική καθημερινότητα του πολίτη.
Κατά πόσο ευκολότερη όμως έχει γίνει αυτή η πρόοδο, μπορεί εύκολα να αντικατοπτριστεί στην ευπαθή αυτή μάζα των ηλικιωμένων, που πραγματικά έχουν προβληματιστεί με την εισβολή, θα έλεγε κανείς στην ζωή μας από κωδικούς, που βάση αρχής έχουνε την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του πολίτη. Του πολίτη που έχει μείνει εκεί μπερδεμένος, κοιτάζοντας όλον αυτόν τον καταιγισμό της τεχνολογίας, που τον έχει κουράσει ήδη πολύ. 
Επαγγέλματα του μέλλοντος θα έλεγε κανείς ότι είναι εκείνα, που θα μπορούν να κατανοούν και να χειρίζονται, όλες αυτές τις απαραίτητες αποκωδικοποιημένες κινήσεις, ώστε όλες οι εργασίες και οι συναλλαγές μεταξύ κράτους και πολίτη να λαμβάνουν χώρα. Φανταστείτε και αναρωτηθείτε πόσοι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που γνωρίζουν χρήση υπολογιστή; η είναι σε θέση να απομνημονεύσουν κωδικούς και τρόπους πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες; που ούτε λίγο ούτε πολύ, όλες εξελίσσονται σε αυτή την μορφή. Μα θα μου πείτε ίσως στην οικογένεια να υπάρχουν νεαρά άτομα, που να γνωρίζουν τα απαραίτητα της νέας εποχής και να μπορούν να βοηθήσουν, ακόμη όμως και για εκείνους που γνωρίζουν, όλο αυτό το κωδικοπανηγύρι είναι πραγματικά πολύ κουραστικό, αφού είναι και ευνόητο ότι ο χρόνος των νέων, πρέπει να αναλώνετε σε καλύτερα πράγματα και στην ουσία της ίδιας της ζωής. Αν αναλογιστούμε όμως ότι το παραπάνω σενάριο, της προσφερόμενης βοήθειας δεν υπάρχει, εκεί απλά ο ηλικιωμένος αποκτά αμέσως εξάρτηση από τους ειδικούς, αφού απλά το σύστημα τους καθιστά αναγκαίους για εκείνον. Οι ειδικοί δεν είναι κακό να υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι δικό τους το λάθος, οτιδήποτε όμως μας φέρνει σε αδυναμία και μας καθιστά λίγους και χωρίς να μας δίνει μια εναλλακτική μορφή αντιμετώπισης [ σταθείτε ιδιαίτερα στο δεύτερο ] αυτό είναι λάθος και φέρνει το σημερινό κοινωνικό πλάνο συμπολιτών μας, που έχουνε ήδη κουραστεί από την καλοπροαίρετη και αθώα, κωδικοτεχνολογία του σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.