Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΙΣΤΩΣΗ ΖΩΗΣ!

Γράφει η Αγγελική Αρβανιτοπούλου*
Το άγγιγμα στοργής ειδικότερα και η σωματική επαφή γενικότερα είναι η πιο αρχέγονη έκφραση του ανθρώπου… δοκιμασμένο ελιξίριο ζωής. Είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένο ότι η σωματική επαφή είναι θεμελιώδες στοιχείο της ψυχοσωματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. 
Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί σε ένα βρέφος όταν δεν έχει σωματική επαφή με κάποιον που να το φροντίζει ; Πεθαίνει. Κατά την διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων, οι γιατροί στα ορφανοτροφεία ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βρεφών πέθαινε από αυτό που ονόμασαν ‘marasmus’, έλλειψη σωματικής επαφής, επειδή δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό να δώσει στα βρέφη την σωματική επαφή που χρειάζονταν. 
Πέρα από τα ποσοστά θνησιμότητας, είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένο ότι στα παιδάκια που έχουν ανεπαρκή σωματική επαφή η υπόφυση δεν εκκρίνει ομαλά αυξητική ορμόνη για την φυσιολογική ανάπτυξη τους, ενώ τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σε αυτά τα παιδάκια που έχουν στερηθεί το στοργικό άγγιγμα τα καθιστούν πιο επιρρεπή στα ψυχοσωματικά προβλήματα που απορρέουν από υπερβολικό στρες.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι εάν ο άνθρωπος στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του δεν λάβει ικανοποιητική σωματική επαφή γίνεται ένας συναισθηματικά παγωμένος ενήλικας που με την σειρά του έχει κλειδώσει το σώμα του και αποφεύγει την σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους.
Το άγγιγμα είναι εξίσου σημαντικό για την ομαλότητα της ζωής του ενήλικα. Η φυσική επαφή βοηθάει στην μείωση της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης. Ταυτόχρονα όταν αγγίζουμε στοργικά τους ανθρώπους βοηθάμε στην αύξηση της οξυτοκίνης, μίας ορμόνης που μας βοηθάει να μένουμε χαλαροί, σε κατάσταση ευεξίας και να αισθανόμαστε λιγότερο πόνο. Στις γυναίκες η φυσική επαφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

*Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.