Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΒΟΥΒΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΗΛΙΟΣ» – «ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην τοποθεσία του Γραμματικού, στην Αττική, Ελλάδα, το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων από την πτώση του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας «Ήλιος» στις 14 Αυγούστου του 2005. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε σε μικρό εκκλησάκι που ανεγέρθη κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος, παρουσία του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου, συγγενών και φίλων των θυμάτων.
Το εκκλησάκι είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά είναι και γνωστό απλώς ως «παρεκκλήσι στη μνήμη των θυμάτων της Ήλιος».
Οι περισσότεροι συγγενείς ήρθαν στην Ελλάδα από την Κύπρο, και σήμερα μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο Γραμματικό.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τελέστηκε τρισάγιο στο σημείο ακριβώς της συντριβής του αεροσκάφους, όπου έχασαν τη ζωή τους 121 άνθρωποι – 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος.
Οι συγγενείς των θυμάτων, βουβοί και συντετριμμένοι, ζήτησαν από όλους τους παρευρισκομένους «να προσευχηθούμε όλοι μαζί, νοερά, στη μνήμη των συνανθρώπων μας».
"Ηρθαμε εδώ, στο Μαύρο Βουνό της τραγωδίας, όχι για να κλάψουμε, αλλά για να προσευχηθούμε εκ βάθους καρδίας", αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων.
Μερικοί από τους συγγενείς συνομίλησαν με το νέο πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κενεβέζο, στον οποίο είπαν τον πόνο και το παράπονό τους.
«Κάθε χρόνο, ο πόνος μεγαλώνει. Η απουσία των ανθρώπων μας γίνεται δυσβάσταχτος. Σκεφτόμαστε πόσο χρονών θα ήταν σήμερα οι συγγενείς μας που χάθηκαν, και πόσα πράγματα δεν έχουμε ζήσει πλέον μαζί τους», δήλωσε στο ΚΥΠΕ συγγενής θύματος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του.
Το αεροσκάφος της εταιρείας «Ηλιος», τύπου Boeing 737-31S, αναχώρησε το πρωί της 14 Αυγούστου 2005 από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με τελικό προορισμό την Πράγα (Τσεχία), με ενδιάμεσο σταθμό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Στις 10:15 εισήλθε στο FIR Aθηνών, χωρίς καμία επαφή όμως με τον Πύργο Ελέγχου. Το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο, και με όλους τους επιβαίνοντες σε αυτό χωρίς τις αισθήσεις τους, εκτός από τον συνοδό Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του πιλότου και προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και το πλήρωμά τους είχε οπτική επαφή με το αροσκάφος της Ηλιος. Το κυπριακό αεροσκάφος συνετρίβη στις 12:05 στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού, στη βόρεια Αττική.
Τα βασική αίτια της συντριβής ήταν η μη διόρθωση της ρύθμισης manual στο ρυθμιστή συμπίεσης.
Η δική πέντε στελεχών της εταιρείας, ξεκίνησε στη Λευκωσία το 2009.
Στην Αθήνα, σε άλλη δίκη για την ίδια υπόθεση, το Πρωτοδικείο έκρινε ένοχα 4 στελέχη της εταιρείας Ήλιος, και επέβαλε συνολικές ποινές κάθειρξης 123 χρόνων.
Οι ποινές, τελικώς, έγιναν δεκαετείς για τον καθένα, και εξαγοράσιμες προς 80.000 ευρώ η κάθε μία.
Η Επιτροπή των Συγγενών των Θυμάτων της Τραγωδίας «Ήλιος», δεν θεωρεί ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
"Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα εξαγοράστηκε, ενώ στην Κύπρο μερίμνησε να ηττηθεί", ανάφερε σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών, Νικόλας Γιασουμής.
Πηγή: Newsit.com.cy
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.