Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Θερίζουν η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα χρόνια προβλήματα μέσης και αυχένα καθώς και η παχυσαρκία
Πανάκριβα πληρώνουν οι Ελληνες τον σύγχρονο, δυτικού τύπου τρόπο ζωής. Μεγάλη μελέτη στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι στην πλειονότητά μας πάσχουμε από χρόνια νοσήματα που έχουν άμεση σχέση με αυτόν – και δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με τα εμφράγματα και τους καρκίνους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 39% των ανδρών και των γυναικών όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα μέσης ή αυχένα ενώ 26% αναγκάζονται να περιορίζουν λίγο ή πολύ τις καθημερινές δραστηριότητές τους εξαιτίας των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν.
Αν και τα προβλήματα είναι πολύ συχνότερα στους ηλικιωμένους, αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι έχουν ανοσία. Η οσφυαλγία και η αυχεναλγία προσβάλλουν το σχεδόν 20% των νέων ηλικίας 18-34 ετών και το 41% των ατόμων ηλικίας 35-64 ετών, ενώ μακροχρόνιος περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων παρατηρείται στο 20% των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών. Επιπλέον, το σχεδόν 11,5% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει διαβήτη, ποσοστό που φθάνει το 28% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Συνολικά, έξι στους δέκα Ελληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας: σχεδόν οι 50% κάτω των 65 και το 90% άνω των 65 ετών.
Τα συχνότερα προβλήματα είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (41,7%), τα επίπεδα χοληστερόλης που υπερβαίνουν τα επιθυμητά (41,1%), τα χρόνια προβλήματα μέσης και αυχένα που προαναφέρθηκαν και η παχυσαρκία την οποία αντιμετωπίζει το 35% των ανδρών και των γυναικών. Το περίπου 3% των Ελλήνων, εξάλλου, έχει διαγνωστεί με κάποια μορφή καρκίνου συμπεριλαμβανομένων λεμφωμάτων και λευχαιμίας, άλλο ένα 3% έχει περάσει έμφραγμα και το σχεδόν 2% έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την μελέτη «Υδρία», την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ιδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.
«Τα ευρήματά μας είναι ξεκάθαρα, πληρώνουμε τον δυτικό τρόπο ζωής, κυρίως την ανθυγιεινή διατροφή, την καθιστική ζωή και φυσικά το κάπνισμα. Νοσήματα όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν πια αληθινό πρόβλημα και αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει η κυρία Τριχοπούλου.
Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα δεν πάσχουμε από ένα χρόνιο πρόβλημα, αλλά από πολλά ταυτοχρόνως. «Ο επιπολασμός της συννοσηρότητας σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας είναι 7%», λέει η κυρία Τριχοπούλου. «Αντίστοιχα, το 6,2% του πληθυσμού πάσχει από τα προαναφερθέντα και ταυτοχρόνως από παχυσαρκία».
Ενδεικτικό της κακής γενικής υγείας του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι νοσήματα όπως τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εκδηλώνονται ολοένα και συχνότερα στους μεσήλικους αντί να περιορίζονται στους ηλικιωμένους. Ετσι, στις ηλικίες κάτω των 65 το 1,2% ανδρών και γυναικών έχει περάσει έμφραγμα, το 1% έχει εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο και το 4,3% πάσχει από τη «νόσο των καπνιστών» (τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 65 είναι 7,6%, 4,7% και 11%).
Μεγάλο πρόβλημα και τα ατυχήματα
Πέραν του τρόπου ζωής, σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας έχουν και τα κάθε είδους ατυχήματα.
Οι ειδικοί κατ’ επανάληψιν έχουν προειδοποιήσει ότι τα τροχαία είναι δυσανάλογα πολλά στη χώρα μας και η άποψη αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της μελέτης «ΥΔΡΙΑ», η οποία αποκαλύπτει ότι σημαντικό ποσοστό Ελλήνων ζουν με μόνιμες κακώσεις ή αναπηρίες εξαιτίας ατυχημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τροχαία.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 7% του γενικού πληθυσμού και είναι οριακά υψηλότερο στους άνδρες, ενώ είναι χαμηλότερο στους νεαρούς ενήλικες (είναι 3% στις ηλικίες 18-24 ετών, 6,9% στις ηλικίες 25-64 ετών και 8,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών).
Και πάλι, όμως, είναι ένα τεράστιο ποσοστό, διότι υποδηλώνει ότι 630.000 Έλληνες έχουν μόνιμες βλάβες εξαιτίας ατυχημάτων.
Info
Η μελέτη «ΥΔΡΙΑ» πραγματοποιείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.011 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, απ’ όλη τη χώρα.
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.